05032024pia

Mesto Levice získalo 1,7 milióna eur na výstavbu modernej kompostárne

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 1. marca 2023 - Mesto Levice získalo z Ministerstva životného prostredia SR v rámci operačného programu Kvalita životného prostredia nenávratný finančný príspevok na rekonštrukciu súčasnej kompostárne na Mochovskej ulici v Leviciach v areáli Zberového dvora. Ako informuje referentka vzťahov s verejnosťou a médiámi Mestského úradu v Leviciach Adriana Macáková, výška nenávratného finančného príspevku je 1.737.106,29 eur.

Mesto Levice získalo 1,7 milióna eur na výstavbu modernej kompostárne

Podľa jej ďalších slov celková výška priamych výdavkov projektu je 1.828.532,94 eur spolu s päť percent spolufinancovaním mesta vo výške 91.426,- eur. "Rekonštrukcia kompostárne bude pozostávať z realizácie nových dozrievacích komôr pre kompost, oporných múrov a deliacich kójí pre kompostovací materiál, ktoré budú umiestnené na ploche pod existujúcim zastrešením. Okrem samotnej rekonštrukcie kompostárne bude v rámci projektu zakúpená technika potrebná pre prevádzku zariadenia a na manipuláciu s biologicky rozložiteľným komunálnym odpadom: univerzálny traktor, traktorový príves veľký, teleskopický nakladač, drvič biologického a dreveného odpadu, preosievač - triedič biologického odpadu, prekopávač kompostu," priblížila Macáková.

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Navrhovaný projekt rieši pretrvávajúci nevyhovujúci stav v nakladaní s biologicky rozložiteľným komunálnych odpadom /BRKO/. "Zvolený súbor technológií je nevyhnutný na zabezpečenie stanovených cieľov v oblasti zhodnocovania biologicky rozložiteľných odpadov, za ktoré je zodpovedné mesto. Zámerom projektu je bezpečné spracovanie a zhodnotenie BRKO vznikajúcich zo zvozovej oblasti mesta Levice a jeho blízkeho okolia s minimalizáciou negatívnych dôsledkov pre životné prostredie s cieľom znižovania množstva odpadu jeho zhodnotením. Realizáciou projektu dôjde k vytvoreniu prevádzky s efektívnym procesom kompostovania biologicky rozložiteľných odpadov v zmysle novelizácie zákona o odpadoch, s cieľom zvýšenia miery zhodnocovania odpadov so zameraním na ich prípravu na opätovné použitie. V dôsledku realizácie projektu sa zabezpečí zvýšenie kapacity zhodnocovania odpadov o 2000 ton," dodala pracovníčka Mestského úradu.

Víťazom verejného obstarávania na dodavateľa stavebnej časti projektu je spoločnosť PB Bau, s.r.o, Strážske. "V súčasnosti mesto pripravuje areál na výstavbu novej kompostárne a tiež priľahlé objekty, ktoré budú jej súčasťou. Systém zberu bioodpadu sa do spustenia prevádzky novej kompostárne nebude meniť. O spustení prevádzky kompostárne budeme obyvateľov včas informovať, takisto ako aj o prípadných zmenách v systéme zberu," uzavrela.

zdroj a foto: Adriana Macáková, ref. vzťahov s verejnosťou, MsÚ Levice

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre