05042024sob

Obmedzený hazard v Leviciach

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Od novelizácie zákona o hazarde získali miestne samosprávy väčšiu silu v tom, aby o hraní hazardných hier rozhodovali vo väčšej miere samostatne. Na Slovensku preto už nájdeme mestá, kde sa vydávanie nových licencií na prevádzku herní skončilo. Levice tam však ešte nepatria.

Obmedzený hazard v Leviciach

Zákaz vo vybrané dni

Od novelizácie zákona o hazardných hrách by sme mohli slovenské mestá a obce s kamennými kasínami rozdeliť na tri skupiny. Najlepšie sa darí stále tým, ak si odmyslíme pandemickú situáciu, ktoré sú vo vyhovujúcej polohe a v takej obci či meste, kde neboli doposiaľ nijak obmedzené. Potom máme skupinu miest, kde sa hazardné hranie obmedzilo len vo vybrané dni, pričom zväčša išlo o štátne sviatky. Tieto mestá, kde patrí napríklad aj Žilina, ešte výrazne ťažia aj z príjmov z predaja licencií.

No a treťou skupinou sú mestá, kde sa hazardnému hraniu vystavila takmer okamžitá stopka. Aby sme boli presní, ide o to, že sa na mestských či obecných územiach prestali vydávať nové licencie na prevádzku kamenných kasín. V súčasnosti platné licencie sa nerušia, iba sa im, po ich vypršaní, neponúkne možnosť predĺženia.

V mestách, kde došlo k zákazu, akými sú už Bratislava alebo aj Nitra, budú v blízkej dobe môcť hráči hrávať jedine v online kasínach alebo zavítať do iného mesta, v ktorom nepristúpili k takto prísnemu kroku. To je i prípad Levíc.

Priestorové aj časové obmedzenie

Možnosti kamenných kasín sa v Leviciach postupne okresávajú. V platnom všeobecno-záväznom nariadení je zavedené, že herné prevádzky nesmú byť umiestnené vo vzdialenosti menšej ako 500 metrov od školy, školského zariadenia, zariadenia sociálnych služieb, zariadenia sociálnoprávnej ochrany detí a sociálnej kurately, zariadenia pre liečbu nelátkových závislostí, ubytovne mládeže.

Poslanci upravili vzdialenosť aj pre samotné herne. Hazardné prevádzky v Leviciach nesmú byť bližšie k sebe, ako na dvesto metrov. Okrem priestorového zákazu platí na území mesta aj časové obmedzenie. Hazardné prevádzky navyše nesmú fungovať vo vybrané dni v roku. Konkrétne sa nariadenie týka týchto dní: 1. a 6. január, 17. a 18. apríl, 1. a 8. máj, 5. júl, 1. a 15 september, 1. a 2. november a 26. december.

Novelizácia niekde dala, niekde vzala

Od zavedenia novelizácie zákona o hazardných hrách uplynuli už takmer dva roky. O čo v nej presne ide? Vznikol Úrad pre reguláciu hazardných hier, ktorý je zodpovedný za vydávanie licencií a kontrolu pravidiel. Ak sa chcete pýtať, aké licencie môže úrad vydávať, keď najmä tie mestské pre kamenné prevádzky riešia samosprávy, tak odpoveď je skrytá aj v online sfére.

Po zmene zákona sa totiž otvoril virtuálny priestor pre súkromné prevádzky, ktoré tak vytvorili konkurenčné prostredie pre vtedajšie štátne kasíno Tipos. A práve tieto virtuálne prevádzky sa starajú aj o súčasnú rôznorodú pestrosť internetového trhu. Ten sa ponúka ako alternatíva najmä tým hráčom, ktorí bývajú v mestách a obciach, kde už hazard mizne.

Hranie online

Internetové kasína sa pevne usadili v portfóliách stávkových kancelárií, takže je vysoko pravdepodobné, že ste sa s nimi už stretli. Viaceré z nich už po takmer dvojročnej prevádzke ponúkajú desiatky, ba až stovku hier. Tie sú dostupné 24 hodín denne, sedem dní v týždni. Online kasíno je totiž otvorené nonstop.

Každú z ponúknutých hier si hráči môžu bezplatne vyskúšať aj bez potreby registrácie. Navyše, v každej online herni nájdete aj všelijaké špeciálne eventy, ktoré sa objavia aj v súvislosti s blížiacimi sa Vianocami. Medzi dostupnými hrami nechýbajú automaty, blackjack, poker či populárna ruleta.

Zodpovednosť nadovšetko

Hazardné hranie môžeme považovať za spôsob trávenia voľného času, pri ktorom si hráč môže užiť dostatok zábavy a adrenalínu. Pri hraní hier je riziko vysokých finančných strát. Práve kvôli tomu je dôležité, aby hráč dbal na dodržiavanie potrebných zásad. Tie chránia nielen jeho, ale aj jeho blízkych (v širšom kontexte problému). K najdôležitejším zásadám rozhodne patrí vymedzenie hrania len ako voľnočasovej zábavy.

V žiadnom prípade si z neho nevytvárajte zdroj príjmu. Na hranie si nepožičiavajte a vždy si vopred vytýčte, koľko peňazí môžete minúť. Prestávky by mali byť samozrejmosťou a rovnako tak aj to, že ohľadom tejto aktivity nebudete nikdy nič vašim blízkym zatajovať. Ak by ste sa dostali do problémov s hraním, využite služby bezplatnej linky pomoci. V krajnom prípade viete tiež požiadať o vylúčenie z účasti na hazardných hrách.

Foto: ©tezzstock/Fotky&Foto

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre