04232024uto

SMARTBOOKS – REVOLÚCIA VO VZDELÁVANÍ. Učte sa jednoducho, rýchlo, efektívne

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Zisťovali sme, aká je v rodinách s deťmi na ZŠ nálada po vianočných prázdninách. Po dňoch leňošenia deti skočia rovnými nohami do kolobehu pred koncom polroka. Tento stres neprospieva nikomu a už vôbec nie dobrým výsledkom na vysvedčení. Rozprávali sme sa s ING. ZUZANOU ZORIČÁKOVOU.

SMARTBOOKS – REVOLÚCIA VO VZDELÁVANÍ. Učte sa jednoducho, rýchlo, efektívne

Pani Zoričáková, na koniec januára sa tešia nielen žiaci, ale aj rodičia. Konečne skončil maratón previerok, skúšania a uzatvárania známok. Ako ste prežívali toto obdobie?

Tak tento rok to bolo konečne bez nervov. Deti sa samy priebežne pripravovali celý polrok, v januári si problematické témy zopakovali a vysvedčenia boli lepšie ako minule.

To, že sa deti učia samy, znie takmer ako rozprávka. Ako ich motivujete?

Na učenie používame program SmartBooks, ktorý obsahuje celé učivo základnej školy. Témy sú usporiadané tak, ako sa preberajú v škole. Keď sa syn potrebuje naučiť gramatické javy, diktát alebo angličtinu, stačí, keď si tému nájde v programe. Veľkou výhodou je, že SmartBooks nielen skontroluje správne odpovede namiesto mňa, ale pri nesprávnej odpovedi zobrazí vysvetlenie a potom syna z tejto úlohy znova preskúša.

Takže tento systém pomáha nielen deťom, ale aj rodičom!

Samozrejme! Stačí mi pohľadom skontrolovať, či sa učil. Nemusím kupovať zbierky úloh, opravovať príklady z matematiky a podobne. Máme oveľa viac času na spoločné rodinné aktivity.

Máte tri deti. Používajú SmartBooks všetky tri?

Áno používajú ho všetci traja, najmladší dokonca od prvého ročníka.

Ste si istá, že je vhodné, aby sa prvák učil pomocou počítača? Veď ešte nevie čítať?

Nie je to žiadny problém. Prváčikovi trvá učenie na SmartBooks najviac 10 – 15 minút denne, starším deťom 20 – 35 minút. Navyše to deti považujú skôr za zábavu ako učenie. Čítanie zo šlabikára a vlnovky
v písanke si však aj tak musia „odmakať“. Čo sa týka zadaní, tie sú pre prvý ročník nahovorené, takže deti vedia vypracovať úlohy aj bez rodiča.

Aký rozdiel vidíte medzi tradičnou prípravou do školy a prípravou so SmartBooks?

Rozdiel je obrovský! Máme viac času na seba, deti sa zbavili stresov z písomiek a v konečnom dôsledku majú lepšie študijné výsledky. A stálo nás to iba 3 € mesačne. Boli to najlepšie vynaložené peniaze.

Učíte sa doma s deťmi?

Deti sú pre nás to najcennejšie, čo máme a kvalitné vzdelanie sa stáva čoraz dôležitejším pre ich
život. Je dôležité, aby sme ako rodičia dohliadali na ich domáce učenie a v prípade potreby im aj pomáhali a vysvetľovali. V súčasnosti je to náročné. Prídeme domov unavení, alebo si nenájdeme čas. A to je veľká škoda. Toto si povedali i pedagógovia Inštitútu jazykov a vzdelávania (IJaV) a vytvorili prvého inteligentného online učiteľa SmartBooks, ktorý dieťa nielen otestuje, ale mu vedomosti aj vysvetlí, naučí a opätovne ho otestuje. Plne tak nahrádza doučovateľa. Rodičia získavajú 2 niekedy až 3 hodiny času.

Princíp efektívneho učenia

Základom je napodobnenie doučovateľa. Dieťa je otestované a SmartBooks zistí, čo vie a čo ne-
vie. Ak daný typ úlohy žiak nevie vyriešiť, zobrazia sa mu správne odpovede a navyše i správny postup – vysvetlenie. Tie si žiak musí preštudovať. Tým sa učí. Následne dostane iný typ úlohy.
Po nej dostane podobnú úlohu, ako je tá, ktorú nevedel. Tipovanie odpovedí je vylúčené, lebo po nesprávnej odpovedi musí správne odpovedať na 2 úlohy daného typu za sebou. Inak proces učenia nikdy nedokončí. Princíp sa nazýva inteligentný dril (iDril).


PRI ZAKÚPENÍ SMARTBOOKS PRI NÁKUPE DO POZNÁMOK VPÍŠTE ZĽAVOVÝ KÓD "LEVICE13z", ZÍSKATE TAK 10% ZĽAVU!


Princíp ľahšieho zapamätania

Výskumy v oblasti pamäti ukazujú, že najrýchlejšie si zapamätáme, keď sme testovaní. Sklamanie z toho, že niečo nevieme, nás motivuje sa to naučiť. Tento známy Testovací efekt využíva SmartBooks, lebo všetky vedomosti sú uložené v úlohách. Žiak rýchlo zistí, čo nevie, to aktivuje jeho pamäťové centrá a ľahšie si doplní vedomosti. Následne musí svoje vedomosti opätovne preukázať, čo je súčasne opakovaním. Princíp
efektívneho opakovania objavil ešte v roku 1880 nemecký psychológ Ebbinghaus.

Presný prehľad vedomostí žiaka

SmartBooks si presne eviduje, kde sú slabé miesta žiaka a tým sa venuje. Ako jediný obsahuje kom-
pletne celé predpísané učivo ZŠ, preto poskytuje presný prehľad vedomostí žiaka zo všetkých tém ZŠ. Náročnejšie učivo vyžaduje dobré základy. Vďaka presnému prehľadu je vidieť, ktoré učivo je potrebné si zopakovať. Neoceniteľný je tento prehľad pri učení sa na prijímacie skúšky a monitory. Celkovo obsahuje takmer 50 000 starostlivo spracovaných typov úloh, čo predstavuje približne 1 000 000 variantov úloh.

Spolupráca so školami

Systém má mnohé spôsoby využitia. Už 69 škôl ho využíva na zadávanie domácich úloh. Medzi nimi sú školy so zvučnými menami, ako ZŠ Nobelovo námestie alebo Súkromná ZŠ Wonderschool, obe v Bratislave, ale i všetky základné školy v Liptovskom Mikuláši či základná škola v Šamoríne s 1 150 žiakmi. Cieľom takýchto domácich úloh nie je zistiť, čo dieťa doma nevedelo, ako je to dnes bežné pri obyčajných testoch, ale či sa to aj všetko doučilo. Na interaktívnych tabuliach využívajú učitelia vypracované poznámky do zošita, fotografie, ale i samotné interaktívne učenie sa.

Ako sa páči deťom?

Mladšie deti prijímajú hravý systém pomerne s nadšením, starším sa občas nepáči, že rodičia vidia, keď sa neučia. Ak použijú výhovorku, že sa im „lepšie“ učí po starom, SmartBooks sa dá použiť na jednoduché overenie vedomostí – buď ako test, alebo ako iDril.

Aká je cena?

Využitie je pre školy úplne zdarma. Zdarma sú i domáce úlohy. Cena pre rodiča pri nákupe cez web je 10 € mesačne. Pri skupinovom nákupe cez školu iba 3 € mesačne (nemusia ho zakúpiť všetci žiaci). Pritom cena bežného doučovania v IJaV sa pohybuje od 10 € za 1 hodinu.

Čo je IJaV?

Inštitút jazykov a vzdelávania je popredná vzdelávacia spoločnosť so sídlom v Žiline zameraná na kurzy jazykov, počítačov, účtovníctva, doučovanie, úradné a neúradné preklady. Celkovo má na Slovensku 30 pobočiek formou franšízy a ďalej sa rozrastá. Za 14 rokov existencie poskytol IJaV služby desaťtisícom spokojných klientov.

Viac informácií nájdete na www.ijav.sk, www.smartbooks.sk


PRI ZAKÚPENÍ SMARTBOOKS PRI NÁKUPE DO POZNÁMOK VPÍŠTE ZĽAVOVÝ KÓD "LEVICE13z", ZÍSKATE TAK 10% ZĽAVU!


Súťaž o 1x50% zľavu, 1x 30% zľavu a 1x10% zľavu na SMARTBOOKS!

Ako sa súťaže zúčastniť?

K súťaži sme na našej Facebook stránke Leviceonline.sk umiestnili príspevok SMARTBOOKS. Vašou úlohou pre účasť v súťaži je priamo pod tento príspevok na našej Facebook stránke do komentárov napísať slovo "Smartbooks" a budete zaradení do súťaže.

Do kedy sa súťaží?

Súťažtrvá do 28.2.2018 do 22:00 hod. Mená výhercov zverejníme dňa 1.3.2018 na Facebook stránke Leviceonline.sk.Výhercov budeme kontaktovať priamo na Facebook-u.

Pre účasť v súťaži súhlasíte so všeobecnými podmienkami na účasť v súťažiach portálu Leviceonline.sk.

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre