04252024štv

Partnerská návšteva v poľskom Łódź

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LÓDŽ / LEVICE 14. októbra 2016 - V dňoch 3. – 7. októbra 2016 sa žiaci a pedagógovia ZŠ Pri Podlužianke 6 zúčastnili partnerskej návštevy poľskej školy v meste Łódź. Išlo už o piatu návštevu v rámci medzinárodného projektu Erasmus + s názvom „Under the same sky: Open minds and equal rights for all“.

Partnerská návšteva v poľskom Łódź

Reštaurácia FOR YOU, Ludanská 14, Levice - denné menu.Okrem našej školy sú do tohto projektu zapojené aj partnerské školy z Holandska (Voorhout), Talianska (Porto Recanati), Španielska (Quart de Poblet, Valencia), Poľska (Łódź) a Turecka (Ankara). Hlavnou témou stretnutia bola rovnosť medzi intaktnými a zdravotne znevýhodnenými ľuďmi a rovnosť medzi národmi.

Partnerská návšteva v poľskom Łódź

Partnerské stretnutie začalo veľkolepou uvítacou akadémiou v hostiteľskej škole Szkola Podstawowa. Žiaci i pedagógovia pripravili pútavý program, ktorý tvorili tanečné vystúpenia a piesne prezentujúce rovnosť medzi národmi a dojímavý príhovor populárnej poľskej speváčky Moniky Kuszynskej, ktorá nám rozpovedala svoj životný príbeh, keď ostala po autonehode pripútaná na invalidný vozík.

Bistro Miloš na 2. podlaží Dituria SC, Levice ponúka domácu kuchyňu, chutné denné menu a najkrajší výhľad na Levice!

Partnerská návšteva v poľskom Łódź

Program pokračoval prehliadkou školy a návštevou jednotlivých tried, ktoré si pre delegátov pripravili krátke zaujímavé vystúpenia. Zúčastnili sme aj otvorených hodín jednotlivých koordinátorov projektu a otvorenej hodiny poľskej koordinátorky, ktorá nám predstavila Łódź ako mesto štyroch kultúr a štyroch náboženstiev.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Partnerská návšteva v poľskom Łódź

Najsilnejším zážitkom však bola návšteva špeciálnej školy v Łódź pre slabozrakých a nevidiacich. Pedagógovia nám predstavili, akým spôsobom prebieha vzdelávanie slabozrakých a nevidiacich detí, oboznámili sme sa so špeciálnou technikou a pomôckami, s ktorými žiaci pracujú, vyskúšali sme si zápis Braillovho písma i Braillov písací stroj, prezreli špeciálne mapy a učebnice. Navštívili sme i hodinu telesnej výchovy a zahrali si so žiakmi stolný tenis podľa špeciálne upravených pravidiel. No najväčším zážitkom pre nás bolo, že medzi deťmi sme stretli nášho rovesníka Mareka, ktorého otec pochádza zo Slovenska. Veľmi sa našej návšteve potešil, porozprával nám o sebe a my sme spoznali výnimočného kamaráta, s ktorým určite zostaneme v kontakte. 

Partnerská návšteva v poľskom Łódź

Ďalšie dni našej návštevy sa niesli v duchu spoznávania národnej histórie, kultúry, zvykov a tradícií regiónu a jeho obyvateľov. Nadchla nás návšteva industriálnej časti mesta Łódź – Manufaktúry a miestneho múzea, navštívili sme hlavné mesto - historickú Varšavu a nasávali atmosféru starého centra. O zábavu sme mali postarané pri interaktívnej hre City game, pri návšteve vedeckého centra Copernicus science centre vo Varšave či návšteve policajnej stanice.

Návštevu Poľska sme ukončili na veľkolepom festivale svetla Light move festival, ktorý nám ponúkol krásny pohľad na rozsvietený nočný Łódź.
Domov sme sa vracali plní dojmov, zážitkov, obohatení najmä o nové priateľstvá a poznatky poľskej histórie a kultúry. Tešíme sa ďalšiu, záverečnú návštevu projektu, ktorá sa uskutoční v holandskom Amsterdame.

zdroj a fotografie: ZŠ Pri Podlužianke 6, Levice

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre