04262024pia

Žiaci SPŠ Levice a ZŠ Pri Podlužianke 6 úspešní na národnej súťaži Skills Slovakia Mladý mechatronik

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 13. apríla 2015 - Skills Slovakia Mladý Mechatronik - tretí krát obhájené prvenstvo Strednej priemyselnej školy v Leviciach a Mladý Mechatronik – zmiešané družstvá po druhý krát tiež úspešní.

Žiaci SPŠ Levice a ZŠ Pri Podlužianke 6 úspešní na národnej súťaži Skills Slovakia Mladý mechatronik

Programovanie zostavenej výrobnej linky.

Dňa 31.3.2015 sa na Strednej priemyselnej škole v Leviciach konal 3.ročník národnej súťaže Skills Slovakia Mladý mechatronik. Súťažilo 7 stredných odborných škôl z celého Slovenska. Žiaci súťažili v oblasti teoretických a praktických odborných vedomostí formou riešenia tém: základné vlastnosti pneumatických pohonov, základné vlastnosti pneumatických a elektropneumatických ventilov, programovanie a konfigurácia PLC (S7-300), optické snímače, konštrukcia, zapájanie, spracovanie signálov, logické funkcie v programe. Účastníci získali certifikát Štátneho inštitútu odborného vzdelávania, ktorý súťaž zabezpečoval organizačne a metodicky, a firmy FESTO, ktorá bola odborným garantom súťaže.

LeviceUbytovanie.sk - Predaj a prenájom a predaj 1. a 5. izbových zrekonštruovaných bytov v Leviciach
Presspoint Levice

Žiaci SPŠ Levice a ZŠ Pri Podlužianke 6 úspešní na národnej súťaži Skills Slovakia Mladý mechatronik

Hodnotenie súťažných prác.

SPŠ Levice reprezentovala dvojica štvrtákov Marcel Frajt zo IV.M (študijný odbor mechatronika) a Kevin Harmady zo IV.E (študijný odbor elektrotechnika). Riešenie úlohy ako aj obhajobu práce a programu pre automatizovanú linku si vybrali v anglickom jazyku. Zvíťazili vďaka zisku 104,33 bodov. V minulom roku škole na víťazstvo a na účasť v medzinárodnom zápolení v Lille stačil zisk 84 bodov. Tretí ročník Skills bol veľmi vyrovnaný, rozdiel bodov súťažiacich na prvých troch miestach bol veľmi tesný.
Žiaci SPŠ Levice a ZŠ Pri Podlužianke 6 úspešní na národnej súťaži Skills Slovakia Mladý mechatronik

Ing .Kvapilová s víťazmi súťaže.

Súťažiace tými na prvých troch miestach boli ocenené hodnotnými cenami od ŠIOVu a firmy FESTO. Víťazom srdečne blahoželáme a želáme veľa úspechov v ďalšom štúdiu. Výsledková listina je k dispozícii na http://www.siov.sk/festo---mlady-mechatronik/24696s

Skills Slovakia Mladý mechatronik je iniciatívou, ktorá má hlbší motivačný zmysel pre žiakov tým, že víťazi sú nominovaní k výberu Slovenskej reprezentácie na EuroSkills. Zároveň SOŠ s technickým zameraním otvára cestu širšej spolupráce so základnými školami SR. Spolupráca sa odzrkadľuje druhým rokom v aktivite NP "Podpora profesijnej orientácie žiakov ZŠ na OVP prostredníctvom rozvoja polytechnickej výchovy zameranej na rozvoj pracovných zručností a práca s talentami". Konkrétne partnerstvo je deklarované účasťou žiakov ZŠ spolu so žiakom SOŠ v súťaži Mladý mechatronik, ktorá predchádzala súťaži stredoškolákov a konala sa tiež na Strednej priemyselnej škole v Leviciach v dňoch 24.-25.3.2015 pod gestorstvom aktivity Národného projektu Štátneho inštitútu odborného vzdelávania a manažmentu oddelenia podpory tvorivosti mládeže.

Konal sa už 2.ročník tejto súťaže so zameraním na odborné vedomosti a zručnosti v oblasti mechatroniky: žiak ZŠ vypĺňal test z oblasti fyziky a techniky, ďalej vytvoril návrh a doskladal automatizovanú stanicu zo stavebnice a stredoškolák následne prepojil a naprogramoval túto stanicu podľa zadanej úlohy. Súťažilo 14 zmiešaných dvojčlenných družstiev (žiak základnej školy a žiak strednej školy).
Žiaci SPŠ Levice a ZŠ Pri Podlužianke 6 úspešní na národnej súťaži Skills Slovakia Mladý mechatronik

Zostava pre zmiešané súťažné družstvá.

SPŠ Levice a ZŠ Pri Podlužianke 6 v Leviciach reprezentoval Matúš Bernát zo IV.M (študijný odbor mechatronika) a ôsmak Juraj Novosád. Umiestnili sa na 1. mieste. Na 3. mieste sa umiestnilo zmiešané družstvo ZŠ z Dubnice nad Váhom Jakub Janírek a žiak SPŠ Levice Marcel Frajt zo IV.M (študijný odbor mechatronika). Výsledková listina je k dispozícii na: http://www.zsodborne.sk/index.php/component/k2/item/397-vysledkova-listina-mlady-mechatronik

Úspechy v tomto druhu technickej tvorivosti získali školy vďaka príprave žiakov na zariadeniach laboratória priemyselnej informatiky a mechatroniky, ktoré vzniklo implementáciou projektu „Strojmele inak“ v rámci Operačného programu Vzdelávanie pre opatrenie Premena tradičnej školy na modernú, ktorý bol spolufinancovaný zo zdrojov EÚ (Európsky sociálny fond) a zo Štátneho rozpočtu SR v oblasti Moderné vzdelávanie pre vedomostnú spoločnosť. Žiakov na súťaže pripravovala Ing. Alena Kvapilová, za čo jej ďakujeme a želáme veľa energie pri práci s talentovanou mládežou.
zdroj a fotografie: Anna Ševčíková, SPŠ Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre