05032024pia

Študenti SOŠT Tlmače naberali nové skúsenosti v Prahe a Brne

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

TLMAČE 3. júla 2014 - Podstatou mobility Leonardo da Vinci je strávenie určitej doby v inom členskom štáte EÚ s cieľom získať nové pracovné alebo iné odborné spôsobilosti, sprevádzané prípravnými kurzami v jazyku hostiteľskej krajiny alebo pracovnom jazyku. Vďaka ďalšiemu poskytnutému grantu z projektov Európskej únie študenti Strednej odbornej školy technickej v Tlmačoch absolvovali dva týždne odbornej stáže v Českej republike.

Študenti SOŠT Tlmače naberali nové skúsenosti v Prahe a Brne

Nebolo to po prvýkrát, nakoľko každoročne sa podarí pripraviť dobrý projekt, ktorý je následné schválený a tak študentom nič nebráni na ceste za poznaním. Tentoraz putovali na odbornú stáž nielen chlapci, ale aj dievčatá odboru pracovník marketingu. Ich miestom pobytu bol špičkový štvorhviezdičkový hotel Barceló v Prahe s medzinárodnou pôsobnosťou. Chlapci pobudli v Brne na Strednej škole strojárskej a elektrotechnickej, kde spolu s učiteľmi získavali nové skúsenosti a zručnosti.

Komcar, s.r.o. e-shop, súťaž o 50 EUR poukážku

Študenti SOŠT Tlmače naberali nové skúsenosti v Prahe a Brne


Štyri dievčatá, odboru pracovník marketingu a desať chlapcov druhého a tretieho ročníka, odboru mechanik strojov a zariadení, mohli vďaka získaním finančným prostriedkom z programu celoživotného vzdelávania rozšíriť si svoje odborné zručnosti a zdokonaliť sa v cudzom jazyku.

Študenti SOŠT Tlmače naberali nové skúsenosti v Prahe a Brne


„Aj tentoraz sa nám podaril vypracovať projektový zámer v rámci výzvy Leonardo da Vinci Mobility, ktorú zverejnila Európska komisia. Následne bol projekt schválený, nasledovala príprava a výber študentov daných odborov na odborné stáže. Dievčatá druhého a tretieho ročníka odboru pracovník marketingu mali príležitosť získavať odborné zručnosti v jednom z najznámejších hotelov v Prahe, chlapci zavítali na pôdu strednej odbornej školy v Brne, kde mali veľmi dobre vytvorené podmienky pre zdokonalenie sa vo svojom študijnom zameraní,“ prezradila koordinátorka projektu a zástupkyňa školy Mgr. Mária Medzihradská.

Študenti SOŠT Tlmače naberali nové skúsenosti v Prahe a Brne


Prioritným zámerom projektu je rozšírenie odbornej pripravenosti žiakov pre ich budúce profesionálne zaradenie do pracovného pomeru. „Teší ma, že aj tentoraz naši študenti mohli absolvovať odborné stáže v Českej republike a zdokonaliť sa v príprave na svoje budúce povolanie. Je to pre nich príležitosť naučiť sa nové veci a zlepšiť sa v tom, čo už vedia.“ doplnila riaditeľka SOŠt Tlmače Ing. Janka Mrázová.

Študenti SOŠT Tlmače naberali nové skúsenosti v Prahe a Brne


Dievčatá a chlapcov sprevádzali počas pobytu v Prahe a Brne ich učitelia. „Počas dvojtýždňového pobytu chlapci nadobudli mnoho nových skúseností a zručností, okrem iného aj vo zváraní a mäkkom a tvrdom spájkovaní farebných kovov. Veľmi cennou skúsenosťou pre dievčatá bolo zas oboznámenie sa s riadením a prevádzkou štvorhviezdičkového hotela a poskytovaním ubytovacích a stravovacích služieb. Študenti si počínali veľmi dobre, v priebehu pár dní dokázali svoje teoretické vedomosti využiť aj v cudzom prostredí pri praktickom riešení úloh.“ prezradila učiteľka Mgr. Oľga Papcunová.

Študenti SOŠT Tlmače naberali nové skúsenosti v Prahe a Brne

Okrem nadobudnutých praktických zručností zažili študenti aj relax a zábavu. Počas osobného voľna navštívili viaceré kultúrne pamiatky. „Zúčastnili sme sa na viacerých odborných prehliadkach, výstave, počas víkendov sme stihli navštíviť aj hlavné mesto Českej republiky, kde sme niektorí z nás po prvýkrát videli známy pražský orloj, či prešli sa po Václavskom námestí. Veľmi pekný zážitok mám z Múzea voskových figurín. Bolo to niečo úžasné. Doprial by som to vidieť aj ostatným žiakom našej školy. Z pobytu si odnášam nielen bohaté skúsenosti, ale aj nádherné zážitky, ktoré som tu so svojimi spolužiakmi mohol prežiť,“ prezrádza nám budúci maturant Jozef Slušný. Vzápätí sa k nemu pripája ďalší z účastníkov stáže Dalibor Víťaz, ktorý ho dopĺňa. „Aj mne sa tam veľmi páčilo. Naučil som sa nové techniky zvárania. Zaujímavé bolo aj spájkovanie farebných kovov o ktorom som doteraz veľa nevedel. Táto stáž mi dala do môjho osobného života veľmi veľa.“
„Ďakujem všetkým, ktorí sa zaslúžili o to, aby sme mohli vycestovať do Prahy a stráviť celé dva týždne v jednom zo špičkových hotelov, kde sme mali možnosť vyskúšať si mnohé veci o ktorých sme doteraz len počuli alebo čítali, ale prakticky ešte nevyskúšali. Teraz bola príležitosť vyskúšať si to a byť o krok vpred. Dopriala by som aj ostatným svojím spolužiačkam, aby mali takú príležitosť ako som mala aj ja,“ zhodnotila študentka druhého ročníka Lenka Jarošová.
Keby ste sa študentov opýtali, či by sa vrátili, odpovedali by áno. Keby ste sa študentov opýtali, či ich to v živote posunulo ďalej, odpovedali by áno. Každá prežitá ťažkosť, radosť, sklamanie, či príjemný zážitok sa zapísali v ich životoch, okresali osobnosť a aspoň trošku usmernili ich mladý život.

 

zdroj a fotografie: Mgr. Marián Sabala, SOŠt Tlmače

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre