05032024pia

Basket team zo ZŠ Saratovská 85 uspel v dlhodobom projekte Energia zblízka

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE / PIEŠŤANY 9. júna 2014 - Trojica školákov s názvom „Basket team“ zo športovej triedy siedmeho ročníka - Erik Pavlovič, Henrik Sirotňák a Michal Moncoľ sa pod vedením pedagóga Mgr. Pavla Pavloviča zapojili do súťaže „Hľadá sa energia!“. Poslaním súťaže bolo rozšírenie vedomostí detí a mládeže o energetike a ekológii, osvojenie si zásad zodpovedného správania k životnému prostrediu, zvýšenie bezpečnosti detí a v neposlednom rade išlo o oživenie náplne voľného času mladej generácie.

Basket team zo ZŠ Saratovská 85 uspel v dlhodobom projekte Energia zblízka

Levický team pred budovou elketrárne v Piešťanoch:
zľava: Henrik Sirotňák, Erik Pavlovič, Dušan Polák, riaditeľ ZŠ, Michal Moncoľ

Projekt určený pre základné školy usporiadala spoločnosť ZSE, obsahoval 4 kolá, kde žiaci v každom kole v určenom termíne museli čo najlepšie spracovať 3 úlohy s fyzikálnou tematikou. Časť projektu tvorila aj bonusová súťažná úloha pod názvom „Daj mobilu druhú šancu!.“ Počas niekoľkých týždňov zbierali na škole staré mobily, vďaka čomu sa umiestnili v zbierkovej súťaži na prvom mieste a pre svoju školu tak získali 400 Eur a zaujímavú školskú pomôcku. Všetkým, ktorí ich v zbierkovej súťaži podporili, veľmi pekne ďakujú. Zachránili sme tak opäť kúsok našej zelenej planéty.

Basket team zo ZŠ Saratovská 85 uspel v dlhodobom projekte Energia zblízka
 
Jednotlivé tímy vo finálovej súťaži

Po pol roku riešenia náročných úloh sa umiestnili s počtom bodov v prvej päťke zo všetkých súťažných tímov zo Západného Slovenska, čím získali možnosť zúčastniť sa finálového – záverečného kola. Finálové kolo sa odohralo dňa 26.5.2014 v novo zrekonštruovaných priestoroch starej nefunkčnej elektrárni v Piešťanoch. Pôvodne dieselová elektráreň na mazut patrila k prvým na území vtedajšieho Uhorska a je zapísaná do zoznamu kultúrnych pamiatok SR. Úlohou posledného kola bolo zvíťaziť v spoločenskej hre „Vysoké napätie“, trojica žiakov po veľmi tesnom súboji obsadila druhú priečku, čo znamenalo aj ich celkové umiestnenie v tomto náročnom projekte. Druhým miestom získali pre školu 600 Eur a pre svoj tím 200 Eur, ako aj ďalšie zaujímavé ceny. Zároveň sa tu konalo aj podujatie Green Academy 2014, kde prezentovali svoje projekty mladí nádejní vedci zo Slovenska.

Podujatie končilo slávnostným obedom a spoločnou fotografiou všetkých účastníkov tohto zaujímavého projektu. Je potešujúce zistenie, že na Slovensku sa v súčasnosti množstvo mladých ľudí zaujíma o vedu a sú spoločnosti, školy, pedagógovia, ktorí ich v tejto ich snahe podporujú. Veríme, že aj trojica žiakov zo Saratovskej 85, sa povzbudená týmto pekným úspechom zaradí raz medzi úspešných slovenských vynálezcov a vedcov.

 

zdroj a fotografie: Dušan Polák, riaditeľ

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre