05032024pia

Perly z čilejkárskej truhlice

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 9. apríla 2014 - Na ZŠ A. Kmeťa si žiaci I.stupňa zvláštnym spôsobom pripomenuli marec - mesiac knihy. Pod vedením p. učiteľky Horváthovej, Szarkovej a Salokyovej sa rozhodli čerpať z bohatej truhlice tvorby od spisovateľa Jozefa Melichera. Sú v nej uložené povesti, ktoré sú perlou Tekovského regiónu.

Perly z čilejkárskej truhlice

Nachádzajú sa v nich nárečové slová a žiakov upútali hlavne svojim žartovným názvom a po chodbách školy zneli častejšie ako slová „kul, či...“. S veľkou radosťou na hodinách čítali povesti, vysvetľovali si slová, ktoré dnes už používajú hádam len babky na dedinách. Žiaci si pripomenuli nielen mesiac knihy, ale spomenuli si na veľký klenot nášho regiónu, spisovateľa Jozefa Melichera, ktorý významne prezentuje jeho rodisko a celý Tekovský región.

Nárečie je jedným z najcennejších kultúrnych dedičstiev, pretože si ním pripomíname históriu národa, ktoré používali naši otcovia ako každodenný chlieb, ako duchovnú potravu a ako boží dar. Skúsme teda nekombinovať a neuvažovať čo by bolo, keby sa to začalo resp. skončilo inak. Berme veci také, aké sú.

Tak ako sa žilo pred mnohými rokmi – s podivuhodnými príhodami, príbehmi, tak sa žije i dnes. Žije sa trochu rýchlejšie, no čas hodiny nepozná.

Zdroj a foto: Mgr. Salokyová, ZŠ A. Kmeťa v Leviciach

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre