05032024pia

Čitateľský maratón spojený s Mesiacom úcty k starším

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 6. novembra 2013 - Deň 28. október je vyhlásený za Medzinárodný deň školských knižníc. Na Základnej škole A. Kmeťa v Leviciach sme si tento deň na ISCED I. pripomenuli podujatím pod názvom „Čitateľský maratón.“ Zúčastnili sa ho žiaci z tried pre intelektovo nadaných žiakov. Konal sa v poradí druhý ročník. Tento rok sme ho spojili aj s októbrom – Mesiacom úcty k starším, preto sme si v tento deň pozvali na našu školu aj našich starých rodičov.

citatelsky maraton spojeny s mesiacom ucty k starsim 20131106 1524423944

Prišli nám porozprávať o svojich obľúbených knihách a hrdinoch, o tom, čo oni čítali, keď boli malí a aké to bolo, keď oni chodili do školy... Deti im zarecitovali pekné básničky a odovzdali malé darčeky, ako pamiatku na tento deň. Ďakujeme im za ich pútavé a zaujímavé rozprávanie, ktorým sme otvorili náš Čitateľský maratón.

Potom nasledovalo predstavovanie kníh, ktoré si deti priniesli. Takmer každý prišiel oblečený ako jeho obľúbený hrdina. Kostýmy detí boli veľmi zaujímavé, nápadité a vystihovali postavu, ktorú predstavovali. Deti veľmi smelo a zaujímavo hovorili o svojich knihách. Z ich rozprávania bolo cítiť, že čítajú radi, veľa a majú bohatú slovnú zásobu. Nezaostávali ani prváci, ktorí sa zúčastnili maratónu po prvý krát.

Čitateľský maratón spojený s Mesiacom úcty k starším

Na začiatku prezentácie sme si pripomenuli spisovateľku z minulého roka, Gabrielu Futovú. Zopakovali sme si, aké knihy napísala, deti porozprávali, čo si od nej prečítali. Potom nám Jarka predstavila autorov, ktorých sme si vybrali tento rok. Boli to Havier, Pavlovič, Janovic a Moravčík. Prečo práve oni? Ich knihy sú plné vtipných básničiek a prózy. Nájdeme v nich hádanky, prešmyčky, dĺžňovky, mäkčeňovky a iné zaujímavé úlohy. V prezentácií sme si prečítali aj ukážky z ich tvorby a pobavili sme sa na nich. Právom ich môžeme nazvať „páni spisovatelia.“ Dokážu sa pohrať so slovami a písmenkami a vyčariť nezvyčajné texty. Dúfame, že naši žiaci siahnu po ich tvorbe a neoľutujú.

Čitateľský maratón spojený s Mesiacom úcty k starším

Tento rok sme si vybrali partnerskú školu v Českej republike, ktorej sme ponúkli náš projekt.   Čitateľský maratón ich zaujal a rozhodli sa, že ho zorganizujú aj oni na svojej škole. Preto sme si na čítanie vybrali opäť knihu od Futovej, Moja mama je bosorka. Táto bola preložená aj do češtiny a mohli ju súčasne s nami čítať aj naši českí kamaráti. A neoľutovali sme. Veď kto by rád nečaroval? Ale pozor, občas to nemusí dopadnúť dobre! Ak chcete vedieť viac, prečítajte si ju aj vy. Oplatí sa!

Čitateľský maratón spojený s Mesiacom úcty k starším


Na záver sme chceli vyskúšať šikovnosť našich žiakov. Preto pre nich Jarka a Linda pripravili z kníh našich vybraných autorov rôzne zábavné úlohy. A verte mi, vôbec neboli ľahké. Aj ja som sa pri ich lúštení „zapotila.“ Ale naše decká sú „hlavičky“ a zvládli  to vynikajúco. Rozmýšľali, až sa im z „kečky“ parilo. Všetky úlohy vyriešili a dostali zaslúženú odmenu v podobe účastníckeho listu a sladkej maškrty. Na výtvarnej výchove ešte namaľujeme ilustrácie k prečítanému textu.
Prežili sme spoločne veľmi zaujímavé dopoludnie plné kníh, o ktorých sa nie nadarmo hovorí, že sú najlepším priateľom človeka. Siahnite aj vy po tomto priateľovi a určite vás nesklame.

Všetky fotky z čitateľského maratónu nájdete tu: http://www.zsmrsle.edu.sk/fotogaleria20132014/Citatelsky%20maraton/

 

 
 
Čitateľský maratón spojený s Mesiacom úcty k starším

zdroj a fotografie: Marta, Základná škola Andreja Kmeťa v Leviciach

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre