05032024pia

V auguste 1968 sa okupačný tank v Šahách zrútil do Ipľa, veliteľ vozidla zahynul

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

ŠAHY 22. augusta 2023 - V auguste 1968 sa okupačný tank v Šahách zrútil do Ipľa. Ako na svojej Facebook stránke informoval riaditeľ Múzea a Pamätnej izby Franza Schuberta v Želiezovciach Pavel Polka, ide o jediný prípad so smrteľným koncom v našom okrese Levice z prvého dňa obsadzovania nášho štátu cudzími armádami.

V auguste 1968 sa okupačný tank v Šahách zrútil do Ipľa, veliteľ vozidla zahynul

Podľa jeho slov sa tak udialo hneď v prvý deň okupácie - teda 21. augusta 1968, niekoľko minút po zahájení nočného obsadzovania jednotkami spriatelenými štátmi. "Tesne po prechode vojsk z Maďarska do Československa v Šahách jedno z bojových vozidiel príslušníkov Maďarskej armády spozorovalo poruchu ťahu svojho stroja a na hladkej kamennej ceste dostalo šmyk do pravej strany. Ten pohyb nevedel brzdami vykorigovať a bojové pásové vozidlo náhle prerazilo zábradlie mosta a zrútilo sa do Ipľa. Veliteľ vozidla, podporučík v zálohe László Bogáth (1942-1968) nanešťastie stál vo veliteľskej veži a pád neprežil, utrpel smrteľné zranenie. Poklop tanku mu totiž hrôzostrašne odcvakol hornú časť trupu. Smutná, vtedajšou politikou podfarbená, zbytočná smrť človeka. Presne pred 55. rokmi na mieste zomrel," priblížil Polka.

"K tomuto dňu ešte niečo. Nesúvisí to síce s touto smutnou snímkou. Presne tento deň je tomu 189 rokov, keď 21. augusta v roku 1834 zomrel Ján Karol Esterhazy, takže gróf, ktorý do kaštieľa v Želiezovciach pozval svetoznámeho Franza Schuberta," uzavrel Pavel Polka.

zdroj a foto: Facebook Pavel Polka

Prečítajte si aj:

ČLÁNOK POKRAČUJE NIŽŠIE ⇩

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie
...

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre