04252024štv

V Leviciach vyrastie stanica pre elektromobily, niektoré okolité obce budú tiež "smart"

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 15. októbra 2017 - Deväť obcí a miest v okolí Mochoviec sa premení na „smart“, čiže na inteligentné. Ide o mestá a obce v okolí 20 kilometrov od atómovej elektrárne Mochovce.

V Leviciach vyrastie stanica pre elektromobily, niektoré okolité obce budú tiež smart

Vďaka grantu z Nadačného fondu Slovenských elektrární v Nadácii Pontis sa premenia na “smart“ a skvalitnia tak život svojich obyvateľov.

Nadačný fond Slovenských elektrární v Nadácii Pontis v auguste vyhlásil grantový program Ekoobec 2017 – Chytrá obec, chytré mesto. Program zacielil na mestá a obce v 20-kilometrovom okruhu jadrovej elektrárne Mochovce. „Cieľom je napomôcť modernizácii verejných priestorov. Chceli sme, aby sa obce zamysleli nad tým, ako skvalitniť život svojich obyvateľov. Pri koncepte „smart cities“ ide v prvom rade o zlepšenie podmienok pre ľudí, a to napríklad vďaka kvalitnej verejnej správe, prepojenej infraštruktúre, ochrane životného prostredia, zdieľanej ekonomiky, úspory energie a podobne,“ približuje Miroslav Šarišský zo Slovenských elektrární.

Do výzvy sa prihlásilo 27 projektov, z ktorých odborná porota vybrala 9. Celková prerozdelená suma tak dosiahne výšku 21 926 eur. Realizácia projektov bude prebiehať od októbra do decembra, pričom prvý – v obci Melek, sa uskutoční už túto sobotu 14. októbra.

Ktoré miesta sa zmenia na SMART

Doposiaľ bola obec Jur nad Hronom známa najmä pre vodičov zo správ dopravného servisu. To sa však môže čoskoro zmeniť, pretože Základná škola s materskou školou Jur nad Hronom, umiestni v areáli školy moderné prístrešky na bicykle. Chce tak podporiť u žiakov obľúbenú jazdu na bicykloch, ktorá šetrí životné prostredie a napomáha zdravému životnému štýlu.

Horná Seč pripravuje pre svojich obyvateľov nový zelený park. Otvorí sa tak priestor pre rôzne kultúrno-spoločenské aktivity a posedenia občanov obce a návštevníkov z okolia. Obyvateľom prekážal zanedbaný park, ktorý však udrie do očí každému, kto navštívi obec. Spoločne si tak chcú vyhrnúť rukávy a zanechať budúcim generáciám skrášlený priestor.

Oddychová zóna z nelegálnej skládky

Obec Veľké Kozmálovce sa stane krásnym príkladom, ako sa z neevidovanej nelegálnej skládky odpadu dá vytvoriť oddychová zóna pre občanov. Zrevitalizujú pozemky, v blízkosti ktorých budú už o pár rokov stáť obytné domy. Podobný cieľ má aj mesto Vráble. Vysadí zeleň na sídlisku Lúky, ktoré je domovom pre mnoho mladých rodín s deťmi. Práce budú vykonávať priamo obyvatelia miestnej časti, vďaka čomu sa posilnia nielen vzťahy v komunite, ale aj pocit príslušnosti jej obyvateľov.

Zelený park v obci Melek, v ktorom sa bude nachádzať botanická záhrada má posilniť v občanoch pozitívny vzťah k životnému prostrediu. Vybuduje ho občianske združenie BUĎ ZMENOU a pripraví rôzne aktivity od triedenia odpadu až po jeho zhodnotenie do podoby atrakcií z pneumatík a paliet. Do vybudovania parku združenie zapojí miestnu mládež, aby im ukázala, že pomáhanie môže byť zábavné a zaujímavé.

Ohrozenú vodnú nádrž zachránia dobrovoľníci

Plné ruky práce budú mať aj v OZ NOW v Leviciach. Keďže popularita elektromobilov sa rokmi zvyšuje, pribúdajú aj verejné parkovacie miesta s nabíjacími stanicami. Vďaka programu Ekoobec 2017 už ani Levice nebudú chýbať na elektromobilovej mape a potešia tak vodičov šetriacich životné prostredie.

Celkom iné, ale stále inovatívne a prostrediu priateľské riešenie prináša občianske združenie Rybársky spolok Prekár Tekovské Lužany. Chce vrátiť späť všetky krásy vodnej nádrže Prekár, ktorá sa tak opäť stane dejiskom súťaží v love rýb. Radikálne zníženie zrážok v ostatných rokoch spôsobilo zníženie hladiny vody vo vodnej nádrži a hrozil hromadný úhyn rýb. Vďaka grantu chce spolok zabezpečiť, aby sa podobná situácia už nezopakovala.

V obci Vinodol sa veľa športuje, napr. aj v miestnom športovom areáli. Aby bol areál bezpečnejší po zotmení, obec ho vybaví solárnymi svietidlami.

Vďaka spolupráci sa odbúrajú predsudky

Starostlivosť o občanov s kombinovaným postihnutím je určite inšpiratívna, no iste náročná práca. Mnohokrát sa okolitá komunita stráni chorých ľudí. Vďaka OZ Svetlo pre Olichov sa v obci Volkovce spoja sily a mladí ľudia (skauti) s dôchodcami zlepšia okolie svojho zariadenia – vytvoria interaktívnu oddychovú zónu. Výsledkom tak nebude len skrášlenie prostredia, ale najmä odbúranie bariér a predsudkov.

zdroj: Nadácia Pontis, fotografia: internet

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre