04252024štv

Boj a snaha o rekonštrukciu levického nadjazdu pokračuje

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 5. septembra 2016 - Ešte v priebehu mesiacov jún - august 2016 došlo k stretnutiu predstaviteľov mesta Levice - poslanca MsZ v Leviciach PaedDr. Igora Édera, primátora mesta Levice Ing. Štefana Mišáka a poslanca MsZ a predsedu komisie Komisie MsZ dopravy a správy mestských komunikácií, výstavby a územného plánovania pri MsZ Levice JUDr. Rastislava Kasana s vtedajším ministrom dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR a nominantom strany #SIEŤ Romanom Brecelym ohľadom mimoriadne akútnej situácie riešenia rekonštrukcie levického nadjazdu, ktorý sa v súčasnosti nachádza v katastrofálnom stave.

Boj a snaha o rekonštrukciu levického nadjazdu pokračuje

Koncom augusta 2016 však na poste ministra dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR došlo k zmene, keď bývalý minister za stranu #SIEŤ Roman Brecely podal demisiu a na jeho miesto strana MOST - HÍD nominovala svojho kandidáta Árpáda Érseka. Keďže po stretnutí s predchádzajúcim ministrom došlo k viacerým zhodám k riešeniu akútnej situácie rekonštrukcie levického nadjazdu, po tejto zmene na ministerskom poste je opäť potrebné, tento projekt predstaviť aj novému vedeniu ministerstva. Nejedná sa totiž o fazuľky, ale doslova o niekoľko miliónov EUR!

Boj a snaha o rekonštrukciu levického nadjazdu pokračujePreto sa poslanec MsZ v Leviciach PaedDr. Igor Éder chopil opätovnej iniciatívy a ohľadom tejto témy absolvoval už niekoľko rokovaní s poslancami NR SR. S najväčšou pravdepodobnosťou však bude potrebné rokovať aj s vrchnými predstaviteľmi strany MOST - HÍD, keďže práve pod jej patronát Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR patrí.

S PaedDr. Igorom Éderom sme sa preto porozprávali, aby nám objasnil súčasnú situáciu riešenia rekonštrukcie levického nadjazdu.

Na poste ministra dopravy došlo k zmene, keď Romana Brecelyho zo Siete vystriedal Árpád Érsek z Most-u- Híd. Zmení to podľa Vás nejako postoj ministerstva k projektu rekonštrukcie levického nadjazdu?

Academia Olé - zápis detí, maturantov a dospelých na kurz anglického, španielskeho či ruského jazyka.Na poslednom stretnutí s bývalým ministrom Romanom Brecelym v Júni 2016 padli už konkrétne termíny, sumy, či zdroje, ergo projekt rekonštrukcie považujeme za schválený a uzavretý. Nevidím preto žiadny relevantný dôvod na to, aby sa zopakoval scenár z roku 2011, kedy bol projekt rekonštrukcie nadjazdu pozastavený z dôvodu zmeny vládnej garnitúry.
Pravdou je, že na ministerstve došlo ku kľúčovým personálnym zmenám a je už na zvážení novo vymenovaného pána ministra Árpáda Érseka (Most-Híd), ako sa ku rekonštrukcii nášho nadjazdu postaví.

Preto žiadame kompetentné orgány, aby pri rozhodovaní vzali do úvahy nasledovné premenné:
- projekt rekonštrukcie bol už dva krát schválený, doposiaľ sa však nezrealizoval;
- nadjazd je v havarijnom stave piateho stupňa;
- vedie ponad frekventovanú železničnú trasu, spájajúcu južné Slovensko s Horehroním;
- je hlavnou dopravnou tepnou okresného mesta v smere od Nitry a atómovej elektrárne v Mochovciach (jedným z najväčších zamestnávateľov v regióne);
- jedná sa o most na južnom Slovensku, o ktorého budúcnosti rozhoduje ministerstvo pod gesciou politickej strany MOST-HÍD, čo dodáva projektu aj symbolický rozmer.

Boj a snaha o rekonštrukciu levického nadjazdu pokračuje

Prebehlo po výmene ministra dopravy nejaké stretnutie s ministerstvom dopravy, príp. poslancami NR SR na túto tému? Ak áno, s akým výsledkom?

Samozrejme, nečakáme so založenými rukami, ale hľadáme podporu naprieč celým politickým spektrom súčasnej koalície. Zámerne používam množné číslo, pretože to nie je vec jednotlivca, ale snaha celého tímu. Medzičasom už prebehlo niekoľko rokovaní s poslancami NR SR a aktuálne som o pomoc a podporu požiadal aj môjho kolegu z MsZ Levice pána Tolnaia Csabu, aby nám pomohol sprostredkovať stretnutie s čelnými predstaviteľmi strany Most-HÍD. Paralelne sa s pánom primátorom Ing. Štefanom Mišákom snažíme iniciovať aj stretnutie na pôde ministerstva dopravy, kde by sme opätovne mohli osobne prezentovať prioritu nášho mesta.

Ak by všetko vyšlo podľa predstáv, kedy by sa rekonštrukcia mohla začať a kedy by sa mohol odovzdať motoristom zrekonštruovaný nadjazd?

Ako som spomenul, projekt rekonštrukcie nadjazdu už existuje niekoľko rokov a v priebehu mesiacov jún – august 2016 prebehla jeho aktualizácia. Na jeseň preto očakávame vyhlásenie novej OVS a tento proces by mal byť ukončený do decembra 2016. Pokiaľ by všetko napredovalo podľa stanoveného plánu, rekonštrukčné práce by mali byť ukončené a nadjazd odovzdaný najneskôr v druhom štvrťroku 2018.

Bistro Miloš na 2. podlaží Dituria SC, Levice ponúka domácu kuchyňu, chutné denné menu a najkrajší výhľad na Levice!

Padla aj téma obchvatu mesta Levice?

Nie. Náš postup je založený na jasných prioritách, preto v súčasnosti smerujeme všetku našu pozornosť a energiu len k samotnej rekonštrukcii telesa nadjazdu.
Nadväzujúce projekty ako sú kruhový objazd pred nadjazdom, či obchvat mesta preto necháme otvorené pre budúce obdobie činnosti samosprávy.

zdroj: www.leviceonline.sk
POZRITE SI TIEŽ:
Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre