04252024štv

Mestské podujatia

Levické poľovnícke dni v roku 2018 predčia všetky svoje predchádzajúce ročníky

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 4. apríla 2018 - Levické poľovnícke dni (LPD) v roku 2018 predčia všetky svoje predchádzajúce ročníky. Tohtoročný 22. ročník podujatia nielen pre lesnícku verejnosť bude špeciálny z viacerých hľadísk. Okrem toho, že bude väčší, vo viacerých črtách bude aj rozsiahlejší a návštevníkov od piatka 27. apríla do 29. apríla privíta v nových priestoroch - na Zimnom štadióne v Leviciach. Slávnostné otvorenie LPD sa uskutoční 27. apríla o 09.00 hod.

Levické poľovnícke dni v roku 2018 predčia všetky svoje predchádzajúce ročníky

Pre zväčšenie plagátu kliknite naň.

LPD 2018 pre návštevníkov ponúknu možnosť strávenia času v príjemnom prostredí s príjemnými ľuďmi. Organizátori podujatia Slovenská poľovnícka komora, Obvodná poľovnícka komora (OPK) Levice, Slovenský poľovnícky zväz, Okresná organizácia Levice, Lesy SR, štátny podnik, Odštepný závod Levice a Mesto Levice pripravili výstavu s názvom Poľovníctvo a príroda či odborný seminár na tému Aktuálne problémy slovenského poľovníctva. Pre najmenších bude pripravené sprievodné podujatie plné hier a súťaží s názvom Lesníci a poľovníci deťom, nebude chýbať slávnostné vyhodnotenie medzinárodného festivalu filmov s tematikou Poľovníctvo a príroda. Súčasťou LPD 2018 bude aj súťaž výtvarných a literárnych prác „Príroda očami detí“ ako aj poľovnícko-predajná výstava.

František Zlehovec z organizačného výboru LPD potvrdil, že LPD dosiahli nadregionálny ohlas. "V roku 1995 Ing. Jozef Hikl, prednosta Krajského lesného úradu v Nitre presadil myšlienku, aby sa v rámci chovateľskej prehliadky trofejí pre okres Levice usporiadal aj odborný seminár. Vďaka zanietenosti niekoľkých odborníkov lokálne podujatie vyrástlo na podujatie s celoslovenskou, ba medzinárodnou úrovňou. Odborné semináre sú každoročne zamerané na inú aktuálnu tému," povedal Zlehovec.

Organizátori zúročili kontakty s významnými osobnosťami poľovníctva, ako napríklad s prof. Ing. P. Hellom, Prof. Ing. J. Hromasom, Ing. J. Farkašom a ďalšími. "Ich poznatky zaujali poľovnícku prax. Výstupy z preberaných tém ako veľkoplošné obhospodarovanie zveri, manažment veľkých šeliem, poľovnícka etika a iné, sa premietli do legislatívy a praxe. Veľmi dôležité boli takzvané workshopy, na ktorých sa v rokoch 2004, 2005, 2007 a 2009 preberal jarný lov slúk, spoločné ciele poľovníctva a ochrany prírody, nový zákon o poľovníctve ako aj to, či treba zmeniť metodiku hodnotenia trofejí," doplnil člen organizačného výboru LPD.

Cieľom bolo nájsť spoločnú reč so všetkými zainteresovanými skupinami. "Prínos odborných seminárov a workshopov v Leviciach je nesporne veľký a sme presvedčení, že v nich treba pokračovať. Popri klasickej prehliadke trofejí pribúdali sprievodné akcie pre deti a mládež, etabloval sa festival filmov či výstava príroda okolo nás, ktoré zvýšili kredit a obľúbenosť Levických poľovníckych dní," vyjadril sa Zlehovec.

Hlavným motívom vzniku medzinárodného filmového festivalu o poľovníctve a prírode bolo okrem spestrenia programu aj zvýšenie záujmu poľovníckej a ochranárskej verejnosti o filmovanie slovenskej prírody. "Účel sa podarilo naplniť, veď za dvadsať rokov sme v Leviciach verejne uviedli 348 filmov. Mnohé sa dostali na medzinárodné súťaže a odvysielali ich v rôznych televíziách. Do tohto ročníka sa môže zapojiť ktokoľvek zaslaním svojho filmu do súťažnej kategórie Poľovnícky dokument a náučno - metodický film, Príroda a zver alebo Domáce video – filmové začiatky. Už teraz sa tešíme, aké poklady slovenskej prírody uvidíme na plátne," vysvetlil spoluorganizátor.

Video z LPD 2013:

Na LPD si organizátori veľmi zakladajú na práci s deťmi a mládežou. "Pre najmladších pravidelne pripravujeme aktivity ako lesníci a poľovníci deťom, organizujeme výtvarné a literárne súťaže Príroda očami detí, do ktorej sa hlásia žiaci nielen z okresu Levice. V rámci akcie lesníci a poľovníci deťom je celý deň venovaný lesnej pedagogike, ukážkam sokoliarstva, kynológie, vábenia zveri, lukostreľby, hre na lesnicu, poznávaniu stromov, rastlín a zveri podľa pobytových znakov," povedal Zlehovec.

Najväčšou zmenou 21. ročníka LPD bude, že sa presunú do iných priestorov, keďže tie pôvodné už kapacitne nestačili. "Tento ročník sa uskutoční na zimnom štadióne v Leviciach, ktorý poskytuje dostatok miesta na všetky plánované aktivity. Na programe bude seminár, v prípade aktuálnosti aj s workshopom, medzinárodný festival filmov, výstava príroda okolo nás, chovateľská prehliadka trofejí, majstrovstvá Slovenska juniorov vo vábení zveri, výstava literárnej a výtvarnej súťaže detí a mládeže, prezentácia terénnych vozidiel, lesnej a záhradnej techniky, ukážky poľovníckych signálov, vábenia, práce sokoliarov, rezbárov, gravírovania zbraní lukostreľby, súťaž o naj bradu, súťaž o naj klobúk, hod flintou do žita, prezentácia plemien poľovných psov, činnosti klubov mladých priateľov poľovníctva, nebudú chýbať súťaže a atrakcie pre deti. K dispozícii bude laserová strelnica a nebudú chýbať poľovnícke predajné trhy. Veríme, že každý si nájde v programe to svoje. Za organizačný výbor srdečne pozývame všetkých do Levíc," ukončil.

Podrobný program podujatia LPD 2018 nájdete na www.levickepolovnickedni.sk

Video z LPD 2011:

Na výstave „Poľovníctvo a príroda“ budú v priestoroch zimného štadióna v Leviciach v dňoch od 27. do 29. apríla v čase od 09.00 do 18.00 hod. okrem preparátov zveri a živočíchov vystavené aj trofeje, ulovené v predchádzajúcej poľovníckej sezóne v okrese Levice.

Na odbornom seminári „Aktuálne problémy slovenského poľovníctva“, ktorý sa uskutoční dňa 27.apríla so začiatkom o 10.00 hod., sa budú preberať témy ako Zákon o poľovníctve, Africký mor ošípaných, či Šakal zlatý. Vstup na seminár bude voľný.

Na sprievodnom podujatí Lesníci a poľovníci deťom sa dňa 27.apríla od 10.00 do 15.00 hod. deti budú môcť formou hier a súťaží v okolí Zimného štadióna zoznámiť s lesom, prírodou, poľovníctvom, sokoliarmi, lesničiarmi, vábničiarmi, kynológmi a lesníkmi. Slávnostné vyhodnotenie medzinárodného festivalu filmov s tematikou Poľovníctvo a príroda bude 27. apríla o 15.00 hod.

Súťaže výtvarných a literárnych prác „Príroda očami detí“ sa môžu zúčastniť žiaci základných škôl z okresu Levice, pričom kresby a literárne príbehy je potrebné doručiť do 10. apríla 2018 do kancelárie OPK, Dopravná 14, Levice. Slávnostné vyhodnotenie súťaže sa uskutoční 27. apríla o 16.30 hod. Návštevníci LPD 2018 budú mať tiež možnosť absolvovať prehliadku, vyskúšanie a zakúpenie zbraní, streliva, poľovníckej optiky, oblečenia, obuvi ako i doplnkov a darčekov na Poľovnícko-predajnej výstave v priestoroch a v okolí Zimného štadióna.

Novinkou je vytvorenie web stránky, venovanej LPD na www.levickepolovnickedni.sk, ďalším krokom vpred budú zlosovateľné vstupenky. Cena vstupenky bude dobrovoľná. Každý, kto sa bude chcieť zapojiť do zlosovania o zaujímavé ceny, sa bude môcť rozhodnúť akou čiastkou podporí usporiadateľa podujatia. Na výhercov čakajú hodnotné ceny, pričom dvomi hlavnými cenami bude Guľovnica Sauer 100 a Guľovnica Franchi Horizon.

POZRITE SI TIEŽ:

Fotografie z predchádzajúcich ročníkov:

LPD 2013: https://www.leviceonline.sk/foto-video-hudba-mp3/fotogaleria/mestske-a-obecne-podujatia/levicke-polovnicke-dni-2013-19-2332013

LPD 2012: https://www.leviceonline.sk/foto-video-hudba-mp3/fotogaleria/mestske-a-obecne-podujatia/levicke-polovnicke-dni-2012-273-142012

Deti a poľovníci pod hradom 2011: https://www.leviceonline.sk/foto-video-hudba-mp3/fotogaleria/mestske-a-obecne-podujatia/deti-a-polovnici-pod-hradom-2011

LPD 2011: https://www.leviceonline.sk/foto-video-hudba-mp3/fotogaleria/mestske-a-obecne-podujatia/levicke-polovnicke-dni-2011

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre