04252024štv

Správy a aktuality zo spoločnosti v meste a okrese Levice

RNDr. Ján Krtík - kandidát na primátora mesta Levice č. 5 a poslanca MsZ v Leviciach, v.o.1, č.36

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

RNDr. Ján Krtík - kandidát na primátora mesta Levice č. 5 a poslanca MsZ v Leviciach, v.o.1, č.36LEVICE 6. novembra 2014 - Jeho mottom pre komunálne voľby 2014 je "Ľudí spájajú myšlienky, vzťahy a budúcnosť". Dlhoročný pedagóg a riaditeľ Strednej odbornej školy, Pod amfiteátrom 7, Levice, viceprezident Slovenského živnostenského zväzu, predseda predstavenstva Cechu kamenárov Slovenska, poslanec MsZ v Leviciach a predseda komisie MsZ finančnej, správy mestského majetku a regionálneho rozvoja.

To sú len čiastkové životné skúsenosti 52-ročného RNDr. Jána Krtíka, ktorý kandiduje na post primátora mesta Levice s číslom 5 a súčasne kandiduje na poslanca MsZ v Leviciach vo volebnom obvode č. 1 a s číslom 36 v nadchádzajúcich komunálnych voľbách 2014 ako nezávislý kandidát.

Vzdelával sa na Základnej deväťročnej škole v Plášťovciach (1968 - 1976), vo svojom štúdiu pokračoval na Gymnáziu v Šahách (1976 - 1980) a na Matematicko-fyzikálnej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave (1980 - 1985). Už od roku 1985 vyučoval na Strednej odbornej škole, Pod amfiteátrom 7, Levice a od 1.2.1990 je riaditeľom tejto školy. V rámci svojho osobného rozvoja absolvoval v roku 1994 študijný pobyt v Handwerkskammer Trier, NSR, v rokoch 1996 - 1997 sa vzdelával v European Training Foundation, Torino, Taliansko, v roku 2001 absolvoval študijný pobyt v Bundesinstitut fur Berufsbildung, Bonn, NSR, v tom istom roku ďalší študijný pobyt v Carl Duisberg Gesselschaft, Kolín nad Rýnom, NSR, v roku 2004 študijný pobyt v Bundesinstitut fur Berufsbildung Bonn, NSR, v roku 2007 študijný pobyt v Bundesinstitut fur Berufsbildung Bonn, NSR, v roku 2012 sa vzdelával vo Výskumnom ústave ekonomiky a manažmentu a v roku 2014 absolvoval vzdelávanie v Štátnom inštitúte odborného vzdelávania. RNDr. Ján Krtík aktívne rozpráva po anglicky, nemecky a rusky, jeho záľubami sú rocková hudba, film, divadlo, lyžovanie a turistika.

S RNDr. Jánom Krtíkom sme sa porozprávali nielen o jeho kandidatúre na post primátora mesta Levice a poslanca MsZ v Leviciach, ale aj o súčasných a budúcich pálčivých témach mesta Levice.


Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Skúsenosti, ktoré som doteraz získal ako poslanec MsZ, dostatok energie i nápadov a predovšetkým dôvera občanov sú motívom môjho rozhodnutia, uchádzať sa o dôveru v tohoročných komunálnych voľbách.


Akým primátorom by ste chceli byť?

Rešpektovaným.


Prečo by Levičania mali voliť práve Vás?

Určite ma poteší, keď voliči Levíc, Kalinčiakova, Horše, Malého Kiaru a Čankova budú voliť práve mňa. To je napokon cieľom každého kandidáta, či už na post primátora alebo na poslanca.
Ale nevnímam to takto kategoricky.
Voličom ponúkam svoje skúsenosti, vedomosti, program.
Ak toto uprednostnia voliči pred inými kandidátmi, bude to pre mňa záväzok i výzva zároveň.


Aký je Váš volebný program?

Mojím mottom pre komunálne voľby 2014 je: „Ľudí spájajú myšlienky, vzťahy a budúcnosť“.

Svoj volebný program som nazval Pre Le♥ice.

Ambíciou programu Pre Le♥ice je:
- presadiť myšlienky, názory a očakávania občanov mesta a mestských častí
- formovať vzťahy v meste (občania navzájom, občania a mesto, občania a samospráva)
- spoločná vízia občanov o našom meste.

Pre efektívnu samosprávu mesta Le♥ice
1. efektívna činnosť komisií, mestskej rady, poradných orgánov primátora, mestského úradu
- prehodnotiť organizačnú štruktúru MsÚ
- prehodnotiť zameranie komisií MsZ, zjednotiť počet členov; prepojiť komisie na jednotlivé oddelenia MsÚ
- zriadiť komisiu pre občianske aktivity ako poradného orgánu primátora mesta
2. participatívny rozpočet
- v rozpočte každoročne v bežných výdavkoch vyčleniť položku na projekty v rámci občianskych aktivít, umožniť občanom rozhodnúť o použití financií
3. komunikácia a stretávanie s občanmi mimo úradu a mimo úradných hodín
4. pravidelný prieskum spokojnosti občanov
5. spokojný občan = vizitka práce levickej samosprávy

Pre Le♥ice = kvalitné miesto pre bývanie
1. kvalitné komunikácie, dostupné parkovanie (zvýhodniť prvú hodinu parkovania)
- v spolupráci s majiteľmi pozemkov a komunikácií riešiť parkovanie a dopravu v meste (kruhový objazd Kpt. Nálepku – Ludanská; pred nadjazdom; Vinohrady; poliklinika; Rybníky)
- konzultovať koncepciu parkovania s verejnosťou
- cyklotrasy, chodníky a bezbariérové nájazdy riešiť vo väzbe na rekonštrukciu ciest v meste
2. spolupráca s tretím sektorom, neformálnymi skupinami; starostlivosť o seniorov (podujatia v Mesiaci úcty k starším); podpora mládežníckych aktivít
- využiť činnosť občianskych združení, neformálnych skupín pre skvalitňovanie života v meste
3. rekonštrukcia materských škôlok

Pre bezpečné mesto Le♥ice
1. ochrana zdravia a majetku občanov a mesta, mestských častí
2. bezpečné ulice, parky
3. rekonštrukcia verejného osvetlenia

Pre centrum kultúry a športu Le♥ice
1. podpora kultúrnych a športových aktivít v meste a mestských častiach
2. rozširovanie a modernizácia športovísk a detských ihrísk, prírodné posilňovne
- Streetworkout Park
3. viaczdrojová podpora športových klubov a záujmových združení
4. podujatia Ples Mesta Levice, Levické Vianoce, Levické mestské slávnosti, Levické leto
- podporiť podujatia, ktoré umožnia stretávanie občanov v meste a v mestských častiach
5. podpora umelcov mesta Levice
6. rekonštrukcia kultúrneho domu Družba a ďalších objektov pre kultúrne využitie.

Pre zelené a upravené Le♥ice
1. kvalitná starostlivosť o zeleň
- zelené oázy ako zóny oddychu, viac kvetov v meste
2. stop vandalizmu
3. čisté mesto
- separovanie odpadu – osveta a motivácia

Pre európske mesto Le♥ice
1. intenzívne využívanie eurofondov, fondu pre cezhraničnú spoluprácu
- financovanie potrieb mesta prostredníctvom eurofondov v novom programovacom období do roku 2020
- využitie možností Programu cezhraničnej spolupráce Slovensko – Maďarsko v období 2014 – 2020 vďaka partnerstvu s mestom Érd
2. rozšírenie nadviazanej spolupráce s partnerskými mestami
- nové podnety pre spoluprácu predstaviteľov samosprávy, podnikateľov, školy, kultúrne inštitúcie, športové kluby; využiť Visegrad Fund
3. rozšírenie siete partnerských miest (Slovinsko, Chorvátsko)
- nadviazať spoluprácu so slovinským mestom Postojna, chorvátskym mestom Crikvenica (využitie skúseností v oblasti komunálnej politiky, cestovného ruchu, rozvoja regiónu, separovania odpadu)
4. návštevník mesta ako vítaný a očakávaný hosť
- spolupráca mesta s podnikateľmi pri propagácii mesta (propagačné materiály = pamiatky mesta, možnosti ubytovania a stravovania; námety pre viacdňové pobyty v meste; tematické prehliadky a exkurzie = Turci v Leviciach, Náboženstvá v Leviciach, Levický vínny turizmus; Cechy a remeslá v Leviciach, Magna Via a Levice; Svetový deň turizmu)
- spolupráca s kúpeľnými domami v Dudinciach
- sprievodcovské služby pre domácich a zahraničných návštevníkov = spolupráca so študentmi stredných škôl a seniormi)

Pre transparentné mesto Le♥ice
1. presadzovať politiky transparentnosti v živote mesta
- transparentnosť predajov a prenájmov majetku mesta
- objektívny výber zamestnancov
- etika predstaviteľov a zamestnancov mesta


Je podľa Vás otvorenosť samosprávy mesta verejnosti dostačujúca?

Kedy môžeme povedať o niečom, že je dostačujúce? Asi nikdy. Určite v transparentnosti samosprávy mesta nájdeme mnohé rezervy. Ja som si do svojho volebného programu zo 17 politík transparentnosti vybral tri, ktoré považujem za prioritné v našom meste. Sú uvedené v predchádzajúcej odpovedi.


Ktoré sú hlavné oblasti/problémy, na ktoré by ste sa v prípade Vášho zvolenia počas volebného obdobia chceli sústreďovať a riešiť?

Hlavné oblasti pomenúvam vo svojom volebnom programe: efektívna samospráva, kvalita bývania, bezpečnosť, kultúra a šport, zeleň, využívanie eurofondov, cestovný ruch a transparentnosť.


Ako vnímate projekt OC Europa a súčasné chátranie DK Družba? Ako vidíte, resp. aký máte plán s využitím DK Družba v najližšej budúcnosti?

Ako prvý krok vidím usporiadanie vzťahov s investorom, ktorý mal záujem budovať OC Európa, projekt nevyšiel. Súbežne s tým riešiť pozemky za budovou a napokon ideu ďalšieho využitia KD Družba. Túto ideu pripomienkovať v širokej verejnej diskusii tak, aby si ju Levičania osvojili. Hľadať zdroje na spracovanie projektovej dokumentácie i realizáciu. Som zástancom toho, aby sme mali na námestí nové kultúrno-spoločenské a nie obchodné centrum.


Pálčivým problémom mesta Levice je otázka parkovania, najmä na sídliskách. Ako vnímate súčasnú situáciu v tejto oblasti a aký máte konkrétny plán do najbližšej budúcnosti?

Určite treba aktualizovať a znovu podrobiť verejnej diskusii koncepciu parkovania, rokovať s vlastníkmi pozemkov. Prehodnotiť budovanie parkovacích domov a samozrejme formy financovania. Diskutovať s Levičanmi, zaujímať sa o ich názor.


V súčasnosti rezonuje aj otázka financovania mestských športových klubov. Ako sa staviate k tejto téme?

S predstaviteľmi športových klubov som sa stretával (a nielen ja) niekoľko mesiacov a spoločne sme hľadali model financovania a samozrejme aj možnosti v rozpočte tak, aby mesto mohlo podporiť aj šport dospelých. Najaktuálnejšou novinkou je, že na rokovanie mestského zastupiteľstva, ktoré sa uskutoční 6.novembra, bude predložená jednak aktualizácia všeobecne záväzného nariadenia č. 73, ktorá legislatívne umožní takúto podporu a jednak v návrhu rozpočtu pre rok 2015 je v podprograme Šport suma 60 000 € práve na tento účel. Rovnaká suma je určená aj na ďalšie dotácie.


Slovenský futbalový zväz schválil 750 000 EUR na rekonštrukciu levického futbalového štadióna. Ako sa staviate k tejto téme? Ste za využitie tejto dotácie?

Na základe tých informácií, ktoré mám k dispozícii, nie.


Stav chodníkov a ciest v meste sú v dezolátnom stave. Plánujete sa zaoberať aj týmto problémom?

Komunikácie sú jedným z najväčších problémov, ktoré bude treba riešiť v nasledujúcom volebnom období. Spracovať reálny plán opráv, ktoré sa dajú financovať z bežných výdavkov rozpočtu, zdrojom by mali byť úspory v iných výdavkách. Väčšie rekonštrukcie financované ako kapitálové výdavky financovať z vlastných resp. cudzích zdrojov.


Park M.R.Štefánika sa často využíva najmä na popíjanie. Súčasne v meste vyčíňajú vandali, ktorí vyvracajú lavičky, smetné koše, resp. rozbíjajú zastávky MHD a reklamné panely. Ako sa staviate k tejto problematike?

Žiaľ, máte pravdu. Náprava je podľa mňa možná len kombináciou opatrení – represia, kontrola, výchova, ale tiež informovanie verejnosti, koľko nás takéto počínanie všetkých stojí.


Ako vnímate život, kultúru v meste Levice? Máte nejaké konkrétne plány aj pre túto oblasť?

Mesto má dobrú infraštruktúru pre podporu rôznych kultúrnych aktivít, niekoľko objektov je potrebné rekonštruovať. Levice žijú bohatým kultúrnym životom. Veľmi oceňujem aktivity podnikateľov, združení a vôbec všetkých nadšencov, ktorí prinášajú do Levíc rôzne kultúrne podujatia, interpretov a rozširujú tak ponuku nad rámec podujatí, pripravovaných Mestským kultúrnym strediskom. Nedostatkom je určite to, že obyvateľ či návštevník nemá k dispozícii informáciu o kompletnej ponuke podujatí, povedzme na celý mesiac bez ohľadu na organizátora. Toto by som chcel určite zmeniť.


Sú niektoré ďalšie témy, ktorým by ste sa chceli počas Vášho volebného obdobia venovať?

Chcem sa venovať všetkým problémom a starostiam, ktoré trápia Levičanov a občanov mestských častí.


Chceli by ste Levičanom niečo odkázať?

Levičanov chcem v prvom rade pozvať na predvolebný míting skupiny nezávislých kandidátov Pre Le♥ice, ktorý sa uskutoční v stredu 12. novembra o 18. 00 hodine v synagóge. Naším hosťom bude spievajúci právnik Ivo Jahelka. Voľby sa dajú zvládnuť aj s úsmevom :).

Ak sa pýtate na odkaz, nemám ho.
Levičania sa ma pýtajú skôr na víziu. Mojou víziou sú Levice ako mesto dobrých ľudí.
A dobrí ľudia si predsa vedia vybrať dobrého primátora.

Ivo Jahelka, hosť predvolebného mítingu skupiny nezávislých kandidátov Pre Le♥ice, 12.11.2014 o 18:00 hod., synagóga Levice
RNDr. Ján Krtík - nezávislý kandidát na primátora mesta Levice, č. 5

Spolu s RNDr. Jánom Krtíkom za poslancov do MsZ v Leviciach kandidujú:

Volebný obvod č.1:
MUDr. Gabriel Földi, č. 15
MUDr. Kamila Frajtová, č. 16
RNDr. Ján Krtík, č. 36
Jozef Kubovič, č. 37
Ladislav Lutovský, č. 42
Ing. Erika Sulinová, č. 53

Volebný obvod č.2:
Mgr. Peter Benček, č. 6
PhDr. Roman Salinka, č. 49


15. novembra 2014 vezmite svoj hlas a zvoľte si ľudí, ktorým dôverujete.


Viac na http://www.facebook.com/PreLevice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre