04202024sob

Správy a aktuality zo spoločnosti v meste a okrese Levice

MUDr. Marek Földesi - nezávislý kandidát na poslanca MsZ v Leviciach, volebný obvod č. 2, číslo 18

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 5. novembra 2014 - Svoj život zasvätil zdravotníctvu, snaží sa každý deň pomáhať ľuďom s rôznymi zdravotnými problémami, ale veľa krát i s problémami, ktoré jeho pacientov ťažia na duši. Mladý 37-ročný všeobecný lekár z Levíc MUDr. Marek Földesi, ktorý chodil na III. ZŠ Levice, študoval na levickom Gymnáziu a na Lekárskej fakulte UK v Bratislave, sa rozhodol kandidovať v nadchádzajúcich komunálnych voľbách 2014 za poslanca Mestského Zastupiteľstva v Leviciach.

MUDr. Marek Földesi - nezávislý kandidát na poslanca MsZ v Leviciach, volebný obvod č. 2, číslo 18

Kandiduje ako nezávislý kandidát v 2. volebnom obvode s číslom 18. So šťastne ženatým MUDr. Marek Földesim, ktorý má štyri krásne deti, sme sa porozprávali o jeho kandidatúre ako aj o aktuálnych pálčivých témach mesta Levice.

Prečo ste sa rozhodli kandidovať?

Rozhodol som kandidovať kvôli tomu, že každý deň vidím, ako veci pomaly, ale isto spejú k horšiemu.


Prečo by Vás Levičania mali voliť?

Napriek ešte nie vysokému veku som už v Leviciach dostatočne známy a ľudia vedia, s kým majú dočinenia. Poznajú moju prácu a výsledky a vedia teda posúdiť moje schopnosti. Vo svojom živote som nepracoval len ako lekár, ale aj manuálne. Súčasne ako praktický lekár poznám problémy bežných ľudí. Viem, čo ich trápi .


Akým poslancom by ste chceli byť?

Poslanec pre ľudí.

MUDr. Marek Földesi - nezávislý kandidát na poslanca MsZ v Leviciach, volebný obvod č. 2, číslo 18
Aký je Váš volebný program?

Väčšina volebných programov sú zdrapy papiera, ktoré napíše študent sociológie, prípadne stiahne z internetu, zmení pár vecí. Ryba smrdí od hlavy. Pozrite si len volebné programy takzvaných štandardných politických strán, čo sa vlastne zrealizovalo? Jeden volebný program ako druhý. Prázdne slová, vyprchané myšlienky. Samé sľuby. Ako lekár žijem vo veľmi reálnom svete. Odnaučil som sa ľuďom dávať prázdne sľuby.


Je podľa Vás otvorenosť samosprávy mesta verejnosti dostačujúca?

Otvorenosť samosprávy nie je, nikdy nebola, a ani nikdy nebude dostačujúca. Vždy budú sklony skrývať a utajovať skutočnosti. Občianska spoločnosť však musí neustále bojovať, aby získala informácie a prehľad. Je to neustály boj, ktorý sa nikdy nekončí. Hlavne nie na Slovensku a v Leviciach.
Ja osobne som za jednoznačne väčšiu otvorenosť, transparentnosť. A občanom, bežným ľudom radím. Pýtajte sa! Nebojte sa pýtať politikov aj nepríjemné veci!


Ktoré sú hlavné oblasti/problémy, na ktoré by ste sa v prípade Vášho zvolenia počas volebného obdobia chceli sústreďovať a riešiť?

Aj keď si to nechceme pripustiť, mesto Levice upadá. Dokonca sa nachádzame na prahu ešte väčšieho úpadku, aký je teraz. Situácia sa bude zhoršovať, ak veci pôjdu ďalej týmto smerom, čo však je veľmi pravdepodobné. Nie je to vina len politikov a elít. Levice nie sú izolovaný ostrov. Sú zasadené do konkrétneho času a priestoru. Zachvíľu nás dobehne demografický problém, celková nezamestnanosť, migrácia schopných ľudí, nastávajúca ekonomická kríza, ktorá klope na európske dvere. Najväčší problém však je ruka v ruke idúca morálna kríza spoločnosti, kde ťažké časy ešte len prídu. Samozrejme, malé Levice v malom Slovensku s nejakým poslancom tento vývoj nezastavia. Je však múdre sa na tieto problémy pripraviť. Väčšinu politikov však takéto problémy netrápia. Nechcem byť zlý prorok, ale dobré časy už boli, prípadne ich teraz dožívame.

MUDr. Marek Földesi - nezávislý kandidát na poslanca MsZ v Leviciach, volebný obvod č. 2, číslo 18
Ako vnímate projekt OC Europa a súčasné chátranie DK Družba? Ako vidíte, resp. aký máte plán s využitím DK Družba v najbližšej budúcnosti?

Problém Družby je príkladom toho, čo som uviedol vyššie. Nereálne očakávania, falošný optimizmus, ktorý viedol nekoncepčne k schátraniu dobrej budovy a okolia. Každý Levičan, skoro každý deň vidí tento výkričník, túto hanbu, toto memento. Ideálnym riešením je status quo. Vrátiť sa do bodu nula. Vrátiť kultúru tam, kam patrí.


Pálčivým problémom mesta Levice je otázka parkovania, najmä na sídliskách. Ako vnímate súčasnú situáciu v tejto oblasti a aký máte konkrétny plán do najbližšej budúcnosti?

Mestá na Slovensku, ako aj Levice neboli projektované spolu s parkoviskami na takéto množstvo automobilov, aké je v súčasnosti na cestách. Je dokonca ešte predpoklad, že množstvo automobilov len pribudne. Znovu príklad budovania čohosi, bez potrebnej snahy dlhodobo plánovať a pozerať sa do budúcna. Jediné riešenie je rozšíriť miesta na parkovanie. Konkrétne na poliklinike v Leviciach je situácia priam žalostná.


V súčasnosti rezonuje aj otázka financovania mestských športových klubov. Ako sa staviate k tejto téme?

Financovanie športových klubov, hlavne tých s mládežníckou základňou je vzásade zdravá a správna myšlienka. Musí však byť transparentné a účelné. Hlavne však s prihliadnutím na ekonomické možnosti mesta.


Slovenský futbalový zväz schválil 750 000 EUR na rekonštrukciu levického futbalového štadióna. Ako sa staviate k tejto téme? Ste za využitie tejto dotácie?

Môj postoj je kladný, som za rekonštrukciu futbalového štadióna. Viem, že vláda schválila dotácie pre viaceré futbalové štadióny. Túto možnosť treba využiť, kto vie, kedy sa vyskytne najbližšia možnosť na rekonštrukciu.

MUDr. Marek Földesi - nezávislý kandidát na poslanca MsZ v Leviciach, volebný obvod č. 2, číslo 18
Stav chodníkov a ciest v meste sú v dezolátnom stave. Plánujete sa zaoberať aj týmto problémom?

Určite áno, viem o tomto probléme. Chodníky sa musia dať do poriadku. Nakoľko sú v dezolátnom stave. Pre mladé mamičky s kočíkom je niekedy problém prejsť, ale tak isto pre starších ľudí. My mladí to ešte ako tak to zvládame, ale určite nie som spokojný so stavom, aký je.


Park M. R. Štefánika sa často využíva najmä na popíjanie. Súčasne v meste vyčíňajú vandali, ktorí vyvracajú lavičky, smetné koše, resp. rozbíjajú zastávky MHD a reklamné panely. Ako sa staviate k tejto problematike?

Ideálne riešenie je takzvaná nulová tolerancia a kamerový systém. Ak chceme nájsť riešenie, netreba objavovať objavené. Za príklad by som uviedol niektoré mestá zo Spojených štátov amerických, kde som v minulosti pracoval a žil. Napríklad najznámejší príklad New York, časť Harlem. O kriminálnej minulosti týchto miest vieme všetci. Po tom, ako sa tam zaviedla nulová tolerancia aj na bežné priestupky, aj väčšia kriminalita výrazne klesla a z Harlemu sa stalo pomerne bezpečné miesto, kde by ste sa menej báli, ako v sobotu večer v parku M. R. Štefánika. Známe New Yorské metro je jedným z najbezpečnejších. Problém je aj v legislatíve na Slovensku. Policajti aj mestskí policajti majú častokrát zviazané ruky. Človek si musí položiť otázku, pre koho sú vlastne zákony, pre slušných ľudí, či pre zločincov?


Ako vnímate život, kultúru v meste Levice? Máte nejaké konkrétne plány aj pre túto oblasť?

Levice mali historicky dobré kultúrne korene. Je to mesto, ktoré má na čom stavať. Vždy boli mestom kultúrnych ľudí. Investícia do kultúry, podobne ako športu sa určite vráti. Za pomerne málo peňazí dokážete mať veľa muziky.


Sú niektoré ďalšie témy, ktorým by ste sa chceli počas Vášho volebného obdobia venovať?

Stav detských ihrísk, pieskovísk, trávnikov je katastrofálny. Pardon, dnes nie, je pred voľbami, teraz naše mesto vyzerá zo dňa na deň lepšie. Takto je to cyklicky každé voľby. Škoda, že po tejto stránke nie sú voľby každý mesiac. Konečne si niekto začína všímať aj bežných ľudí a stav nášho mesta.


Chceli by ste Levičanom niečo odkázať?

Napriek istým pesimistickým názorom, ktoré som uviedol, chcem odkázať Levičanom, aby sa hlavne nebáli. Treba si všímať politikov nielen cez voľby, keď sa na nás usmievajú zovšadiaľ. Volení zástupcovia, ktorí sa sami tisnú do funkcii, sú tu pre ľudí, nie na opak. Treba im to však stále pripomínať.

fotografie: Ladislav Kuštek

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre