05032024pia

PR články, komerčné, Levice

Čo viete o znamienkach? Viete napríklad, čo robiť, ak sa vám nejaké objaví?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Koľko máte na tele znamienok? Určite aspoň jedno a s najväčšou pravdepodobnosťou ich bude aj viac. Ide takpovediac o prirodzenú súčasť kože. To však neznamená, že by ste znamienkam na svojom tele nemali venovať pozornosť.

Čo viete o znamienkach? Viete napríklad, čo robiť, ak sa vám nejaké objaví?

Čo sú znamienka a ako vznikajú?

Znamienka sú v koži nahromadené melanocyty, čo sú bunky, ktoré produkujú pigment. Majú rôzne tvary a veľkosti. Z hľadiska ich vzniku ich môžeme rozdeliť na vrodené a získané. Vrodené vznikajú už v tele matky, z čoho vychádza aj populárne pomenovanie „materské znamienka“. Vyskytujú sa samostatne a môžu mať rôznu farbu, tvar a aj veľkosť.

Získané znamienka sa zvyknú objavovať od detstva, až do 20. roku života. Jedným z hlavných faktorov ich vzniku je vystavovanie sa ostrému slnečnému žiareniu. Preto sa musia hlavne deti (ale aj dospelí) chrániť počas leta pred priamym slnečným žiarením a to medzi 10. a 15. hodinou, kedy je slnko najsilnejšie. Tieto získané znamienka sa vyskytujú zoskupené vo väčšom množstve.

Aj keď o znamienkach zvykneme často hovoriť ako o znamienkach krásy, realita je oveľa menej romantická. Znamienka vás môžu „dohnať“ až na špičkovú chirurgiu Trenčín a môžu (ale nemusia) byť predzvesťou rakoviny kože. Ak sa vám v dospelosti objaví nové znamienko, prípadne staršie zmení svoj tvar, bez váhania by ste mali kontaktovať lekára a dohodnúť sa na kontrole.

Aký je lekársky postup?

Vyšetrenie, pri ktorom sa kontrolujú znamienka, sa nazýva dermatoskopia. Ide o bezbolestné vyšetrenie, pri ktorom sa špeciálnou kamerou s niekoľkonásobným zväčšením skúma znamienko a posudzuje sa jeho štruktúra, ktorá môže vykazovať určité „rakovinové“ znaky.

Ak dermatoskopia nevylúči, že znamienko je rizikové, ďalší krok je navštíviť dobrú chirurgickú ambulanciu Prievidza a nechať si znamienko chirurgicky odstrániť. Následne bude odoslané na histológiu, kde sa definitívne určí, či bolo znamienko rizikové, alebo nie a prípadne sa určí ďalší postup.

Zdroj obrázka: Autor: Albina Gavrilovic / Shutterstock.com

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre