05052024ned

PR články, komerčné, Levice

Ako postupovať pri výbere stolových nôh, či podnoží?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

V každej domácnosti nájdeme hneď niekoľko stolov. Najväčší je zvyčajne jedálenský stôl, neodmysliteľnou súčasťou obývačky je potom konferenčný stolík a výnimkou nie sú ani pracovné stoly. Aj keď všetky tieto stoly slúžia na iný účel, jednu vec majú spoločnú: ich dôležitou súčasťou sú stolové nohy. A práve ich výberu sa teraz budeme venovať.

Ako postupovať pri výbere stolových nôh, či podnoží?

Stanovte si rozpočet a pouvažujte nad preferovaným štýlom nôh

Na začiatok je dobré stanoviť si rozpočet. Možno ste to netušili, ale stolové nohy sa vyrábajú v naozaj rôznych cenových kategóriách. Na cenu má vplyv materiál, ale aj dizajn konkrétnych stolových nôh. Stanovením si pevného rozpočtu hneď na začiatku zistíte, čo si môžete reálne „dovoliť“.

Ďalej je dobré zamyslieť sa nad štýlom nôh. Tým myslíme jednak dizajn, ale aj materiál, keďže rôzne materiály sa okrem funkčných vlastností pochopiteľne líšia aj dizajnom. Keď sa budete rozhodovať medzi novými stolovými nohami kovovými alebo drevenými a rozmýšľať nad množstvom dizajnových prevedení, nezabúdajte, že okrem vášho vkusu by ste mali vziať do úvahy aj dizajn ostatných prvkov v danej miestnosti.

Všetko dobre zmerajte

Plynulo prejdeme od dizajnu k rozmerom, keďže budeme hovoriť o hrúbke stolových nôh. Áno, na prvý pohľad ide výlučne o dizajnovú záležitosť, ale nemôžete vyberať len na základe vzhľadu. Do úvahy totiž budete musieť vziať aj stolovú dosku, najmä jej váhu, ale aj rozmery.

Ak sa vám napríklad páčia tenšie hairpin nohy, bude tu určitý váhový limit pre dosku, ktorú budete môcť na takéto nohy osadiť. Dlhšie stolové dosky by zase mali mať v strede nohu naviac alebo by mali byť použité rovno so stolovou podnožou. Inak by sa mohli časom v strede deformovať.

Na záver tu máme ešte ďalší rozmer, ktorým je výška stolových nôh. Tú určuje jednak typ stola a pri jedálenských a pracovných stoloch je dôležitá aj vaša výška. Pri hľadaní ideálnej výšky stolových nôh nezabudnite počítať s hrúbkou stolovej dosky.

Zdroj obrázka: Autor: Zachary VanHoy / Shutterstock.com

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre