05042024sob

PR články, komerčné, Levice

Tlmiče v aute sú dôležitejšie, než si myslíte. Ako zistiť, že sú už opotrebované?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Ktorá súčiastka vo vašom aute vám napadne ako prvá, keď sa spomenie bezpečnosť? Asi brzdy, že? Áno, tie sú predsa dôležité pre bezpečné zastavenie vozidla, ale podobne dôležitú úlohu zohrávajú aj tlmiče.

Tlmiče v aute sú dôležitejšie, než si myslíte. Ako zistiť, že sú už opotrebované?

Tlmiče majú veľký vplyv na bezpečnosť jazdy

Tlmiče nielenže tlmia nárazy auta pri prechode rôznymi nerovnosťami, ale majú aj priamy vplyv na brzdenie vozidla a jeho správanie sa v rôznych situáciách na ceste. Taktiež má ich stav vplyv na správne fungovanie bezpečnostných systémov ako ABS, či ESP.

Stav tlmičov je tak pre bezpečnosť jazdy dôležitejší, než ste si možno mysleli. Kedy však rozpoznať, že už sú opotrebované a že je potrebné zvážiť návštevu predajne s náhradným dielmi Škoda a zaobstarať si nové tlmiče?

Výhodou aj nevýhodou zároveň je, že tlmiče sa za normálnych okolností opotrebúvajú len postupne. Pozvoľna pribúdajúce prejavy ich opotrebovania si tak často nevšimnete. Ale predsa len je tu niekoľko vecí, na ktoré sa môžete zamerať.

Všímajte si tieto prejavy

Môžete si napríklad všímať správanie vášho auta v zákrutách. Opotrebované tlmiče sa prejavujú tak, že sa vozidlo príliš nakláňa do strán a vychyľuje sa smerom k vonkajšku zákruty.

Mimo zákrut sa môžete zamerať na prípadné chvenie alebo vibrácie volantu. Taktiež ide jeden zo znakov, ktorý môže znamenať, že vaše tlmiče už toho majú za sebou naozaj dosť a je čas navštíviť servis.

Všímať si môžete aj prípadné prešmykovanie kolies pri zrýchľovaní auta. Ak sa to deje aj počas normálnej jazdy a teda aj vtedy ak sa nerozbiehate a nejazdíte príliš agresívne, je pravdepodobné, že pôvodcom tohto javu budú práve opotrebované tlmiče.

Na záver spomenieme ešte zvukový prejav opotrebovaných tlmičov. Je ním zreteľné praskanie, ktoré je, pochopiteľne, oveľa viac intenzívne počas prejazdu cez retardéry, či pri nabehnutí na nejakú nerovnosť.

Zdroj obrázka: Autor: Amawasri Pakdara / Shutterstock.com

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre