05022024štv

PR články, komerčné, Levice

Správna starostlivosť o posteľné plachty. Ako na to?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Kvalitné plachty na posteľ sú pre pohodlný a pokojný spánok rovnako dôležité ako samotný matrac. Správnou starostlivosťou docielite, že vám táto posteľná bielizeň dobre poslúži aj niekoľko rokov. Čo teda robiť, resp. nerobiť v starostlivosti o ne?

Správna starostlivosť o posteľné plachty. Ako na to?

Pranie posteľnej plachty

Mali by ste mať na pamäti, že plachtu na posteľ je pred prvým použitím vždy potrebné vyprať. Odstránite tak všetky stopy po chemikáliách, ktoré mohli na plachte po výrobnom procese zostať.

Pri praní postupujte podľa pokynov uvedených na štítku. Mali by ste si osvojiť znalosť základných znakov, ktoré sa v tejto súvislosti používajú, aby sa plachta nepoškodila. Nie všetky materiály sú prispôsobené na pranie v práčke pri vysokých otáčkach a stupňoch. Prestieradlá s potlačou perte naruby, aby nedošlo k poškodeniu vzoru.

Tip: Pre prirodzene voňavú a sviežu posteľnú bielizeň môžete parfumované pracie prostriedky nahradiť esenciálnymi olejmi. Dajte pár kvapiek napríklad na odličovaciu handričku na tvár a hoďte ju do práčky spolu s plachtami.

Zmäkčenie posteľných prestieradiel

Pre príjemnejší pocit budete chcieť plachty pravdepodobne zmäkčiť. Toto zjemnenie dosiahnete čiastočne už po prvom praní. Dopomôcť tomu môžete aj pracími guličkami, ktoré nielenže z ekonomického hľadiska šetria energie a znižujú znečistenie odpadových vôd, ale okrem toho nechávajú bielizeň krásne pružnú a jemnú.

Ak máte doma bavlnené alebo ľanové plachty, pomôže vám aj sušenie v sušičke, prípadne obyčajná naparovacia žehlička.

Správne skladovanie

Pred uskladnením počkajte, kým posteľné plachty poriadne vyschnú. Je potrebné nájsť miesto s dobrou cirkuláciou vzduchu, ktorá vám pomôže v boji s vlhkosťou a zabráni zatuchnutiu. Pre vyššiu priedušnosť, by ste mali jednotlivé plachty od seba oddeliť vrstvou papiera.

Skladujte ich mimo dosahu priameho slnka, aby farby nevybledli. Ušetrite miesto tým, že sa ich naučíte správne poskladať a poradíte si aj s objemnými posteľnými plachtami s gumou.

Tip: Posteľné plachty môžete vložiť do väčších obliečok na vankúše, ktoré budú plniť úlohu ochranných vreciek.

Zdroj obrázku: Peakstock / Shutterstock.com

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre