05032024pia

PR články, komerčné, Levice

Menej známe stavebné stroje, ktoré sa vám môžu zísť - Dumper, minibager, turboukladač: opomínané, no užitočné stroje

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Bager (rýpadlo), dozér či rýpadlo-nakladač – to všetko sú stroje, ktoré sú bežne používané pri každom väčšom stavebnom projekte. Okrem nich však existujú aj ďalšie druhy stavebných strojov, ktoré môžu byť užitočné aj v situáciách, kedy by ste to nečakali. Zopár z nich vám predstavíme v článku.

Menej známe stavebné stroje, ktoré sa vám môžu zísť - Dumper, minibager, turboukladač: opomínané, no užitočné stroje

Ilustračná fotografia.

Minibager

Minibagre sú často používané iba v malých stavebných projektoch pri výkopoch, na ktoré by ľudská sila nestačila. Ich nesporná výhoda, ktorou je obratnosť, ich však predurčuje na omnoho širšie nasadenieMinibager sa otočí „na pätníku“ a tie najmenšie modely dokonca prejdú cez bežné 80 cm dvere. Môžete ich teda využiť kdekoľvek, kde veľkosť stavebných otvorov nedovoľuje nasadiť ťažkú stavebnú mechanizáciu bez poškodenia budovy.

Možnosti minibagrov sa ešte rozšíria, ak sa porozhliadnete po ich príslušenstve. S obratným bagrom tak jednoducho rozbijete betónové plochy, naložíte či vyložíte sypké alebo pevné materiály, či vyhĺbite základy pre stĺpiky plotov. To všetko pri minimálnom riziku poškodenia okolitého terénu a stavieb, ktorému by ste sa vystavili pri použití bežnej stavebnej mechanizácie. Minibagre aj s príslušenstvom ponúkajú nielen predajcovia, ale aj požičovňa stavebných strojov.

Dumper

Dumpre sú stroje určené na prepravu veľkých objemov materiálu na krátke vzdialenosti. Používajú sa najmä pri líniových stavbách či povrchovej ťažbe. Určite ich poznáte z veľkých povrchových lomov, sú to tie obrovské štvorkolesové nákladiaky, do ktorých kabíny sa strojník dostane až po prekonaní množstva schodov. Tento typ označujeme ako pevné dumpre, okrem nich však existujú aj tzv. kĺbové dumpre. Tie majú podvozok s troma nápravami a kĺbom medzi prvou a druhou nápravou. Vďaka tomu sú dostatočne obratné aj napriek svojej dĺžke.

Oba typy dumprov majú sklápateľnú korbu, ich naloženie však musí zabezpečiť iný stroj (napr. rýpadlo alebo nakladač). Princíp je teda rovnaký ako pri sklápacích nákladných automobiloch, na rozdiel od nich však dumpre vďaka svojej robustnej konštrukcii zvládajú aj omnoho ťažší terén. Okrem kolesových verzií sa stretnete aj s pásovými dumprami, ktoré majú ešte lepšiu priechodnosť terénom. Problém im nerobí ani množstvo blata či snehu, môžu tak pracovať po celý rok pri akýchkoľvek podmienkach. Dumper je však na rozdiel od nákladného automobilu určený na prepravu v rámci lomu či staveniska a iba výnimočne na kratšie vzdialenosti po cestách.

Turboukladač

Ide o stroj, na prvý pohľad podobný bagru. Namiesto lyžice je však vybavený kladkostrojom s lanovým mechanizmom, ktorý slúži na zdvíhanie a premiestňovanie bremien. Turboukladače sa používajú (ako už názov napovedá) na rýchle presúvanie a ukladanie potrubia, a to najmä pri stavbách plynovodov, ropovodov, vodovodov, kanalizácie a pod.

Keďže pracujú takmer výlučne v ťažkom teréne, sú vybavené pásovými podvozkami. Z hľadiska konštrukčného vyhotovenia existujú pevné turboukladače so zdvíhacím mechanizmom na bočnej strane (stabilitu zaisťuje protizávažie na opačnej strane). Druhým variantom sú otočné turboukladače, ktoré sa dokážu otáčať okolo podvozka podobne ako bagre (rýpadlá). Niektoré modely navyše môžete výmenou výložníka za asistencie žeriavu premeniť na rýpadlo. Jediným strojom (ak nepočítame spomenutý žeriav) potom zrealizujete výkop, vyložíte rúry z návesu nákladného auta a následne ich uložíte do výkopu.

Moderné turboukladače sú vybavené funkciami zvyšujúcimi produktivitu i bezpečnosť práce. Medzi ne patrí napr. vysúvacia kabína s kamerovým systémom pre lepší výhľad, výsuvné protizávažia či hydraulicky chladené kotúčové brzdy navijaka.

Zdroje:
https://bagry.cz/clanky/recenze/otocny_truboukladac_volvo_pl3005d_z_nouze_ctnost_ci_revoluce_v_pokladani_potrubi
https://www.asb.sk/stavebnictvo/stavebna-technika/motorizovane-furiky
https://zeppelin.cz/online-katalog/stavebni-stroje-caterpillar/truboukladace/truboukladace

foto: pixabay.xom

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre