05042024sob

PR články, komerčné, Levice

7 vlastností, ktoré by mal mať kvalitný matrac

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Ak zvažujete kúpu nového matraca, asi najväčšou výzvou je zistiť, kde začať. Ísť do obchodu alebo nakupovať online? Dať prednosť možnostiam priaznivým pre rozpočet, alebo rozhadzovať na luxusný model? A čo veľkosť, tvar, materiál a dizajn? Áno, je potrebné vziať do úvahy množstvo faktorov, najmä ak kupujete matrac prvýkrát.

V našom článku vás prevedieme výberom perfektného matraca. Povieme si o rôznych typoch matracov, o tom, ako určiť, ktorý bude pre váš štýl spánku najvhodnejší a ešte oveľa, oveľa viac! A kým prídete na koniec, budete presne vedieť, aké vlastnosti by mal mať matrac vašich snov a ako ho nájsť.

7 vlastností, ktoré by mal mať kvalitný matrac

zdroj: New Africa/shutterstock.com

7 vlastností matraca, ktoré je potrebné vziať do úvahy pre dokonalý nočný spánok

Už pravdepodobne viete, aký dôležitý je matrac pre kvalitný a dobrý spánok. Ak je váš matrac starý, alebo neposkytuje správnu oporu, môžete trpieť pretrvávajúcou bolesťou hlavy, krku, chrbta a ramien a byť nútení vysporiadať sa s nekonzistentným spánkovým režimom.

Kúpa nového matraca je ideálnym riešením, ale v dnešnej dobe je k dispozícii toľko matracov, že je ťažké vedieť, kde začať. Každý potrebuje niečo trochu iné a ako vyhodnotiť, ktorý matrac je „správny“ alebo najvhodnejší práve pre vás?
Pri výbere preto venujte veľkú pozornosť nasledujúcim dôležitým rozhodujúcim faktorom. Ale nezabudnite, že úplne najdôležitejšou vecou je vaša vlastná úroveň pohodlia. Aj keď si kúpite ten najdrahší matrac, nebudete dobre spať, ak práve pre vás nebude dostatočne pohodlný.

1.Pevnosť matraca

Pevnosť odkazuje na to, ako tvrdý alebo mäkký je matrac. Aj keď by sa mohlo zdať, že je na túto otázku jednoduché odpovedať, určenie pevnosti matraca (a pevnosti, ktorú vy, ako spáč, potrebujete) môže byť v skutočnosti dosť náročné. Je to preto, že pocit a pevnosť matraca závisí od vašich osobných definícií pre mäkké, stredné a pevné, ako aj od vášho konkrétneho typu tela, hmotnosti a veľkosti. Pevnosť matraca je jedným z najdôležitejších faktorov, ktorým treba porozumieť a je aj jedným z najkomplexnejších. Ak by ste spali na drevenej doske, mohli by ste to považovať za najvyššiu možnú úroveň pevnosti. Ak by ste spali doslova na oblaku, bola by to najnižšia úroveň pevnosti (alebo najvyššia úroveň mäkkosti). Väčšina ľudí dáva prednosť niečomu medzi tým, ale sú aj takí, ktorí preferujú tvrdší a pevnejší matrac, zatiaľ čo iní niečo odpruženejšie s väčšou poddajnosťou.

Ak už viete, že máte problémy s krížami alebo bolesťami bedier, nakupovať s ohľadom na tieto problémy je nevyhnutné. Odporúčania sa menia na základe vašich osobných potrieb. Napríklad stredne pevný matrac s pružinami alebo vzduchovými komorami nie je vždy tou najlepšou voľbou pre osoby, ktoré trpeli skĺznutými platničkami, majú skoliózu, alebo artritídu, alebo trpia nadváhou, ktorá má vplyv na zdravie kĺbov. Ak máte vážne zdravotné problémy, poraďte sa s dôveryhodným zdravotníckym zdrojom.

Ďalej je tu vaša spánková poloha. Ak máte sklon spať na chrbte, prospeje vám matrac so strednou pevnosťou a značnou odolnosťou. To znamená, že matrac z pamäťovej peny nemusí byť optimálny, ale pružinové modely, alebo konštrukcie so vzduchovými komorami môžu byť tie správne. Spáči na boku a na bruchu vyžadujú najväčší rozptyl tlaku, ale hoci mnohí odborníci na to odporúčajú pamäťovú penu, nie je komfortná pre každého, pretože má tendenciu zadržiavať telesné teplo a nie je pružná. Smerodajným bude vaše pohodlie.

Táto konverzácia sa môže ešte viac skomplikovať skutočnosťou, že mnohí spotrebitelia si mýlia podporu s tvrdosťou. Podporný matrac je taký, ktorý nastavuje chrbticu do správnej polohy bez vytvárania tlakových bodov a je to možné dosiahnuť na mäkkom, stredne pevnom alebo aj pevnom matraci. Pevnosť sa týka iba skutočného „pocitu“ z matraca. Stručne povedané, podporný matrac nájdete v celom spektre pevnosti.

2.Materiál matraca

Rôzne typy matracov sú vyrobené z rôznych materiálov. Napríklad voľakedajšie pružinové matrace používajú ako hlavný spôsob podpory kovové pružiny, zatiaľ čo v súčasnosti sa stáva čoraz obľúbenejšou pamäťová pena. Môžete nájsť aj vzduchové matrace, ktoré sa spoliehajú na podporu na báze vzduchu, alebo vodné postele, ktoré využívajú voľne tečúcu vodu. Mnoho výskumných snáh sa pokúsilo identifikovať a odôvodniť „najlepší“ matrac, ale je ťažké dospieť k rozumnému záveru. Moderné matrace majú tendenciu byť navrhnuté z kvalitnejších materiálov a poskytujú lepšiu všestrannú podporu, ale je ťažké vybrať absolútneho víťaza, pretože kvalitu vášho spánku ovplyvňuje množstvo premenných. V konečnom dôsledku to závisí od osobných preferencií; veľa ľudí preferuje matrace na báze pamäťovej peny alebo gélu, ale sú aj ľudia, ktorí prirodzene uprednostňujú pružinové možnosti. Detailný popis a výhody, resp. nevýhody jednotlivých materiálov vám predstaví článok, ktorý nájdete na nasledujúcom linku: https://dodomacnosti.sk/matrace/ a rozhodne vám bude vedieť pomôcť pri rozhodovaní.

7 vlastností, ktoré by mal mať kvalitný matrac

zdroj: New Africa/shutterstock.com

3.Rozmer matraca

Veľkosť vášho matraca bude tiež hrať úlohu v tom, ako dobre spíte, či si to uvedomujete alebo nie. Možno máte existujúce obmedzenia, napríklad rám postele konkrétnej veľkosti, ktorého sa nechcete vzdať a samozrejme, cena matraca sa bude v závislosti od veľkosti zvyšovať s každým väčším rozmerom. Niektoré zriedkavejšie veľkosti môžu sťažovať hľadanie vhodných plachiet, ale to nebude mať priamy vplyv na kvalitu vášho spánku. Ako asi správne tušíte, väčšie matrace bývajú zvyčajne lepšie, najmä ak spíte s partnerom; viac priestoru znamená, že budete mať väčšiu flexibilitu, aby ste sa v noci natiahli a zaujali rôzne polohy. Môžete mať aj vyšší subjektívny pocit pohodlia, alebo útulnosti.

4.Hypoalergénnosť matraca

Ďalším dôležitým faktorom, ktorý by ste mali zvážiť, je vaša citlivosť na alergény. Ak ste ako väčšina ľudí, určite chcete matrac používať minimálne desať rokov. V priebehu času sa v ňom prach a odumretá koža hromadí a vytvára priateľské prostredie pre mikroskopické zvieratká, akými sú roztoče. Aj keď sú tieto tvory prirodzenou súčasťou života, u niektorých ľudí sa môže vyvinúť alergická reakcia. Toto kritérium znamená, že buď sa musíte rozhodnúť pre prírodný latexový matrac, vzduchový matrac, alebo budete musieť meniť svoj tradičný matrac každé tri až päť rokov.

5.Životnosť matraca

Niektoré matrace vydržia dlhšie ako ostatné. Je to spôsobené rôznymi faktormi. Niektoré typy matracov sa časom opotrebovávajú, ako napríklad pružinové a budú musieť byť vymenené skôr. Niektoré matrace sú vyrábané s väčším dôrazom na kvalitu, takže prirodzene budú mať dlhšiu životnosť. Preto je dôležité vybrať si overeného dodávateľa. Odporúčame vám vymieňať matrac každých 10 rokov, ak nie častejšie, ale je dobré hľadať matrac, ktorý zostane pevný a bude vás v plnom rozsahu podporovať po celú dobu svojej životnosti. Kvalitný matrac prichádza s vysokou hustotou a silným polstrovaním, ktoré ho chráni pred poškodením a zabezpečí, že nebudete mať problémy s odolnosťou, napríklad deformáciou hrán, prehýbaním sa a škvrnami.

7 vlastností, ktoré by mal mať kvalitný matrac

zdroj: VGstockstudio/shutterstock.com

6.Prispôsobiteľnosť matraca

Väčšina matracov nie je prispôsobiteľná. Niektoré matrace je však možné prispôsobiť z hľadiska polohy aj pevnosti, pričom niektoré ponúkajú rôzne úpravy pre ľavú aj pravú stranu postele, čo vám a vášmu partnerovi umožní získať rôzne zážitky zo spánku. Mnoho spotrebiteľov nemá potrebu kupovať nastaviteľný matrac, ale ak spíte v rôznych polohách, alebo túžite po rôznych úrovniach pevnosti, alebo ak sa vy a váš partner výrazne nezhodnete na tom, aký je „najlepší“ matrac, prispôsobiteľné matrace môžu byť pre vás to pravé.

7.Cena matraca

Nakoniec budete musieť zvážiť cenu. Cenovka matraca vám pomôže určiť jeho kvalitu. Vysoko kvalitné matrace majú často vyššiu cenu v porovnaní s nekvalitnými modelmi. Ak je matrac drahý, je väčšia šanca, že vám poskytne dobrú oporu chrbta a pevnosť, ktorú potrebujete na zabezpečenie kvalitného spánku. Váš rozpočet tu však môže byť obmedzujúcim faktorom. Ak pracujete so striktným horným limitom, neviete toho veľa urobiť, aby ste ho natiahli. Vo svete matracov však rozhodne dostanete to, za čo zaplatíte. Ak chcete kvalitnejší matrac alebo matrac s vyššou šancou vydržať mnoho rokov, musíte byť pripravení zaplatiť o niečo viac. Cena, ktorú nakoniec zaplatíte, sa bude líšiť v závislosti od požadovaných funkcií.

Odporúčanie na záver

Pamätajte, že aj keď je váš matrac jedným z najdôležitejších faktorov, ktoré prispievajú ku kvalite a množstvu spánku, nie je to jediný faktor. Ak máte problém dobre sa v noci vyspať, mali by ste sa zamyslieť aj nad svojim spánkovým prostredím a osobnými návykmi. Užitočnou stratégiou je napríklad zníženie hluku, vylúčenie kofeínu, pravidelné cvičenie a zvládanie stresu a úzkosti. Zlými spánkovovými návykmi trpia aj všetky ostatné oblasti vášho života. Váš spánok je životne dôležitý a vaša celková pohoda závisí práve od neho.

Zdroje informácií:
https://www.onlinemattressreview.com/what-features-are-important-when-choosing-a-mattress/
https://digthisdesign.net/decor-furnishings/qualities-of-a-good-mattress-you-should-know-about/

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre