05032024pia

PR články, komerčné, Levice

Aké sú najzmyselnejšie vône na svete? Tie sa štipkou živice

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Medzi najobľúbenejšie parfumy všeobecne patria tie orientálne. Sú opojné, tajomné a podmanivé. Viete však, čo za týmito vôňami vlastne stojí? Prečítajte si, ktoré ingrediencie dodávajú parfumom onú nezameniteľnú zmyselnosť.

Aké sú najzmyselnejšie vône na svete? Tie sa štipkou živice

Arabi sú od nepamäti majstri parfuméri. Umenie miešania zmyselných vôní zdokonaľujú už od starovekých čias, a tak nie je divu, že tie nejopojnejšie dámske aj pánske parfumy pochádzajú z rodiny orientálnych vôní. Onú tajomnú arómu týmto vôňam prepožičiava spravidla živica, ktorej tóny sú hrejivé, dymové, ľahko drevité a po všetkých stránkach zmyselné. Ostatne živica je od pradávna známa svojimi afrodiziakálnymi účinkami.

Labdanum: Poklad z Kréty

Labdanum je druh živice pochádzajúcej z cistu krétskeho – kríky posiate ružovými kvetmi, ktorým sa často prezýva skalné ruže. Starovekí obyvatelia Kréty túto živicu používali nielen na prevoňanie svojich domovov, ale aj v liečiteľstve. Labdanum je typické hlbokou niekoľkovrstvovou vôňou, ktorá sa môže zdať spočiatku kvetinová, neskôr potom prechádza do kožených a zemitých tónov. Labdanum dnes nájdete v stovkách parfumov, používa sa totiž nielen pre svoju krásnu vôňu, ale predovšetkým ako fixátor ostatných vonných zložiek.

Oud: Tekuté zlato

Oud dnes patrí k najdrahším komoditám na svete, jeho vôňu však arabský svet miluje už po tisíce rokov. Silice pochádzajú zo vzácneho stromu Aqualaria, ktorý túto živicu produkuje na obranu pred hubovitou plesňou. Akonáhle silice prestúpia drevom, sčernejú a následne sa z nich destiláciou získava onen drahocenný esenciálny oudový olej. Aróma oudu sa líši v závislosti od veku stromu. Niekedy je ľahko sladkastá a drevitá, inokedy zase živočíšna a zemitá. Oud býva často typickou ingredienciou unisex parfumov. Nezameniteľný charakter dodal potrebnú vôňu Byredo Oud Immortel – parfumu, ktorý je ako stvorený pre letné večery.

Myrha: Horkastá vôňa z Afriky

Myrha bola cenenou ingredienciou už v starovekých civilizáciách, kde sa používala ako vykurovadlo na prevoňanie chrámov a palácov. Táto aromatická živica pochádza z kríka nazývaného Myrhovník pravý, ktorý rastie prevažne v Afrike a na Arabskom polostrove. Jej vôňa je silne horkastá, zjemňujú ju sladkasté tóny vanilky. Zmyselná myrha tvorí napríklad základ pánskeho parfumu Paco Rabanne Pure XS Night.

Kadidlo: Vôňa, ktorá sprevádza svet po tisícročia

Kadidlo je ďalšou nepostrádateľnou súčasťou orientálnych parfumov, jeho vôňu pozná snáď každý z nás. Málokto už ale vie, že je to vonná živica získavaná z kmeňa stromu kadidlovníka. Kadidlovníkov existuje niekoľko druhov, tie najvzácnejšie vonné silice však pochádzajú z Omámu, a to zo stromov rodu Boswellia. Parfumy s kadidlom sú typické dymovou, ľahko zastrenou vôňou, ktorá svojho nositeľa zahalí do tajomnej aury. A kde kadidlo hľadať? Napríklad v stálici medzi vôňami – parfume Guess Seductive, v ktorom práve kadidlo spolu s vanilkou tvoria opojný základ vône.

foto: Unsplash.com

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre