04232024uto

PR články, komerčné, Levice

Vitamín D je dôležitý pri ochrane proti koronavírusu, teda ochoreniu Covid-19

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Podľa analytika globálnych trendov a rizík, ktorý vyštudoval medicínu na lekárskej fakulte v Martine Juraja Mesíka je vitamín D dôležitý pri ochrane proti koronavírusu, teda ochoreniu Covid-19. Vyjadril sa tak v rozhovore pre portál Pravda.sk.

Vitamín D je dôležitý pri ochrane proti koronavírusu, teda ochoreniu Covid-19

Už dlho sa napríklad vie, že vitamín D je dôležitý pri ochrane proti vírusovým ochoreniam, a teraz vieme, že funguje aj pri COVID-19. "Ukázalo sa, že vitamín D má silný ochranný účinok pri ochoreniu COVID-19. Izraelská štúdia, ktorá spracovala dáta až od 4,5 milióna ľudí, odhalila, že existuje priama súvislosť medzi výškou hladiny sérového vitamínu D a chorobnosťou na COVID-19, a aj vážnosťou priebehu ochorenia. Vysvitlo, že ľudia s vyššími hladinami vitamínu D v sére sú menej náchylní ochorieť, a ak ochorejú, choroba má u nich ľahší priebeh. Inak povedané – majú oveľa vyššiu šancu, že neskončia v nemocniciach a na jednotkách intenzívnej starostlivosti (JIS) alebo na cintorínoch," povedal pre Pravda.sk.

Španieli robili terapeutickú štúdiu. Zaradili do nej 76 pacientov, čo nie je veľký počet, ale výsledok je štatisticky veľmi dôležitý. "Všetkých 76 pacientov prijali vo vážnom stave do univerzitnej nemocnice v Cordóbe. Každému terapeuticky nasadili dvojkombináciu hydroxychlorochínu a azitromycínu. Ide o antimalarikum a o antibiotikum používané v jednom z terapeutických protokolov. Počítačom náhodne vybraným 50 pacientom dávali aj vitamín D, ostatným 26 ho nepodávali. Bola to takzvaná dvojitá slepá štúdia. Ani pacient, ani ošetrujúci lekár nevedel, kto dostáva vitamín D a kto nie. Je to tzv. zlatý štandard klinických štúdií, robí sa to tak preto, aby nedošlo k subjektívnemu skresleniu výsledkov pacientom ani lekárom," dodal Mesík v rozhovore pre Pravda.sk.

Z 50 ľudí dávkovaných vitamínom D v danej štúdii bolo nutné umiestniť na JISK-ku iba jedného, nakoniec prežil. Z 26 pacientov, ktorí vitamín D nedostávali, sa na JIS-ke ocitlo až 13, teda 50 percent, a dvaja z nich zomreli. "Štatisticky existuje absolútne mizivá pravdepodobnosť, že by vznikli také odlišné výsledky náhodou. Vládne autority na Slovensku by sa mali preto postarať o to, aby zraniteľné skupiny obyvateľstva, v prvom rade dôchodcovia, a tiež ľudia v prvej línii boja proti koronavírusu, čiže lekári a zdravotné sestry, a ďalšie osoby nevyhnutné pre fungovanie štátu, ako sú vojaci, policajti, hasiči, energetici a ďalší, boli v jeseni a zime dostatočne zásobení vitamínom D," vysvetlil Mesík pre Pravda.sk.

Dostatočný príjem vitamínu D u svojich pracovníkov môžu podporiť aj zamestnávatelia, manažéri firiem, župani, starostovia a všetci, ktorým záleží na tom, aby ľudia v okruhu ich pôsobnosti mali lepšiu šancu prežiť jesennú a zimnú fázu epidémie bez ujmy. "Hrozba predávkovania vitamínom D je prakticky nulová v prípade, že ho človek užíva v primeranom množstve; uškodili by mu jedine doslova obrovské opakujúce sa dávky. Je potrebné, aby si čo najviac ľudí na Slovensku uvedomilo jeho význam v súvislosti s prevenciou proti koronavírusu. Zvlášť diabetici, obézni a seniori, ktorí majú často nízku hladinu vitamínu D v krvi," vyjadril sa Mesík pre Pravda.sk.

Vitamín D je biologicky veľmi významná látka, ktorá pôsobí vlastne ako hormón. Od jesene do príchodu jari vitamín D prirodzeným spôsobom v krvi klesá a okolo marca ho mávame najmenej. "To bol jeden z dôvodov, prečo na jar v Taliansku, Španielsku, Belgicku, Británii a inde zomierali tisíce a tisíce ľudí. Mimochodom, naši predkovia to odpozorovali a hovorievali, že „kam nechodí slnko, tam chodí lekár“, alebo „marec – poberaj sa starec“. Je pravdepodobné, že jedným z dôležitých faktorov za tým je práve sezónny vlnovkový priebeh koncentrácie vitamínu D v ľudskom organizme v priebehu roka," opísal Mesík pre Pravda.sk.

Podľa neho čo treba teraz na jeseň a v zime robiť, je zabezpečiť si dostatočnú hladinu vitamínu D v krvi. "Ten sa dá brať v podobe tabletiek alebo kvapiek," uzavrel.

Juraj Mesík
Narodil sa vo Zvolene. Vyštudoval medicínu na lekárskej fakulte v Martine. Je analytik globálnych trendov a rizík. Počas bývalého režimu pred novembrom 1989 sa angažoval v ekologickom hnutí; viedol organizáciu Ekotrend, ktorú rozpustila komunistická Štátna bezpečnosť. Po nežnej revolúcii sa stal členom Federálneho zhromaždenia. Bol zakladajúci predseda Strany zelených na Slovensku. Neskôr pôsobil ako riaditeľ nadácie Ekopolis. V období 2003 – 2008 pracoval ako špecialista Svetovej banky vo Washingtone, pričom sa zapojil do projektov v Moldavsku, Thajsku, Nigérii, Tanzánii. Po návrate na Slovensko prednášal o globálnych výzvach a rizikách na univerzitách v Bratislave a v Olomouci.

zdroj: pravda.sk, foto: freepik.com

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre