05052024ned

Rady pre ženy, na ktorých je páchané násilie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)
polcia logo 20110329 1299479504LEVICE 21. novembra 2014 - Dňa 25.11.2014 si pripomíname medzinárodný deň eliminácie násilia na ženách. Pri tejto príležitosti Okresné riaditeľstvo PZ v Leviciach opätovne pripomína občanom základné rady pri riešení tejto problematiky.

Ak vy sama prežívate násilie:
· Pamätajte na to, že to nie je vaša vina.
· Prelomte mlčanie, povedzte to niekomu, alebo kontaktujte organizáciu vo vašej blízkosti
· Máte právo na život bez násilia, v bezpečí a pokoji. Neospravedlňujte svojho násilníckeho partnera.
· Násilie neprestane samo, nečakajte, až to bude ešte horšie.
· Existujú ľudia, ktorí vám pomôžu a podporia vaše rozhodnutie zmeniť svoj život.

Ak ste v ohrození volajte 158 alebo 112!

Na bezplatnom telefónnom čísle 158 (bezplatné tiesňové číslo polície) alebo 112 (integrovaný záchranný systém) môžete ohlásiť násilný útok a privolať pomoc polície. Na políciu sa môžete obrátiť aj keď sa obávate o svoj život a zdravie a/alebo život a zdravie vašich detí. Obavy vo vás môže vyvolať vyhrážanie, zastrašovanie zo strany manžela alebo partnera a strach z toho, že svoje vyhrážky uskutoční.

Pri telefonáte na linku 158 povedzte meno, adresu a oznámte miesto kde sa nachádzate. Ďalej je potrebné popísať situáciu (čo sa deje), kto je okrem vás doma, či je niekto zranený. Ak ide o vážne zranenia, zavolajte rýchlu zdravotnú pomoc na čísle 112 alebo 155. Polícia k vám domov vyšle hliadku. Príchod polície môže na istý čas prerušiť alebo zastaviť násilie.

Čo môže polícia

Proti násiliu, ktoré páchajú na ženách ich partneri, môže najúčinnejšie zasiahnuť polícia, ktorá je povinná reagovať na každé núdzové volanie o pomoc na linku 158 (resp. 112). Polícia môže vstúpiť do bytu, ak sú ohrozené životy a zdravie, hrozí závažná škoda a vec neznesie odklad. Súhlas násilníka so vstupom do bytu, ktorý vlastní, či inak užíva, nie je potrebný. Polícia môže zaistiť osobu, ktorá svojím konaním bezprostredne ohrozuje život, zdravie alebo majetok (spočiatku aspoň na 24 hodín) a navrhnúť ďalšie opatrenia, napr. vykázať násilníka z bytu na 48 hod.

Násilie je trestný čin

V Slovenskej republike sú mnohé násilné činy považované za trestné činy a je jedno, či boli spáchané v rodine, alebo mimo nej. Väčšina týchto činov sú okrem toho tzv. oficiálne delikty, čo znamená, že v takýchto prípadoch vznáša obžalobu štát z úradnej povinnosti, nezávisle od toho, či si to obeť želá.
Trestné oznámenie pri podozrení na násilie môže podať ktokoľvek, nemusí to byť obeť samotná.

Viac na stránkach www.zastavmenasilie.sk
zdroj: OR PZ Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre