05032024pia

Levická polícia bude viac dohliadať v školských zónach!

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

polcia ilustran foto foto milkky 20110603 1765715571LEVICE 13. decembra 2013 - Okresný dopravný inšpektorát OR PZ v Leviciach v poslednom čase zaznamenal niekoľko sťažností na nedodržiavanie predpisov cestnej premávky v školských zónach v meste Levice. Školské zóny zriadilo Mesto Levice z dôvodu zvýšenia bezpečnosti detí na cestách v blízkosti základných škôl na Saratovskej ul. a na Ul. J. Jesenského, Ul. pod amfiteátrom a Ul. F. Hečku.

Vodiči motorových vozidiel však nepoznajú špecifiká pravidiel cestnej premávky, ktoré sa vzťahujú na školskú zónu, čím ohrozujú bezpečnosť detí na cestách. Školská zóna má rovnako ako pešia a obytná zóna odlišnosti, ktoré sa týkajú okrem iného  pohybu chodcov a rýchlosti jazdy vozidiel. Pre chodcov tu neplatí povinnosť používať  chodník, resp. ľavú krajnicu cesty. Podľa §59 zákona č. 8/2009 Z. z. o cestnej premávke sa v školskej zóne smú chodci pohybovať po celej šírke vozovky (ako v pešej zóne), a preto nie je potrebné vyznačovať na cestách v zóne priechody pre chodcov. Chodci sú však povinní umožniť vozidlám jazdu. V nadväznosti na toto ustanovenie musia vodiči na uliciach v školskej zóne jazdiť rýchlosťou najviac 20 km/h, pritom sú povinní dbať na zvýšenú ohľaduplnosť voči chodcom, ktorých nesmú ohroziť.

Levický obchod - Svet Kabeliek VIKI, sv. Michala 26, Levice - kabelky, dámske a pánske peňaženky, opasky   Montáž a servis poplašných a zabezpečovacích systémov Levice a okolie - Mont Servis MaR elektro Tibor Budai

Čo sa týka možnosti státia vozidiel v školskej zóne, na rozdiel od pešej zóny môžu vozidlá na ceste stáť, ak tým nie je obmedzený pohyb chodcov.

V nasledujúcom období bude Okresný dopravný inšpektorát vo zvýšenej miere dohliadať na dodržiavanie pravidiel cestnej premávky v školských zónach, aby tak predchádzal vzniku kolízií medzi vozidlami a deťmi. Preto jazdite v školskej zóne so zvýšenou opatrnosťou a hlavne so zníženou rýchlosťou na 20 km/h.

zdroj: OR PZ Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre