05052024ned

Kedy si radšej nesadnúť za volant?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 21. novembra 2013 - Okresný dopravný inšpektorát OR PZ v Leviciach eviduje zvýšený počet dopravných nehôd zavinených pod vplyvom alkoholu ale aj zvýšený počet prečinov ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Uvedené skutočnosti nepriaznivo vplývajú na vývoj dopravnej nehodovosti, ako aj na počet následkov pri dopravných nehodách. Vodiči by si pred jazdou mali uvedomiť, že aj malé množstvo alkoholu znižuje ich sústredenie, môže narušiť koordináciu pohybov, konzumácia alkoholu má vplyv aj na ostrosť videnia, ako aj na rýchlosť reakcie vodiča.

Dopravná nehoda, Mýtne Ludany, 19.10.2013

Dopravná nehoda, Mýtne Ludany, 19.10.2013

Vodič podľa § 4 ods. 2 zákona o cestnej premávke nesmie okrem iného:

  • požiť počas vedenia vozidla alkohol alebo inú návykovú látku;
  • viesť vozidlo v takom čase po požití alkoholu alebo inej návykovej látky, keď sa alkohol alebo iná návyková látka ešte môžu nachádzať v jeho organizme;
  • viesť vozidlo po požití lieku v čase, keď liek môže znížiť jeho schopnosť viesť vozidlo.

Aj napriek uvedeným skutočnostiam bolo od začiatku roka 2013 zistené v dvadsiatich siedmich prípadoch požitie alkoholických nápojov u vinníka dopravnej nehody. Pri týchto nehodách boli dve osoby ťažko zranené a jedenásť ľahko zranených. Vysoký počet nehôd zavinených pod vplyvom alkoholu je najmä na cestách I. triedy, t.j. na hlavných cestných ťahoch, kde je najvyššia intenzita cestnej premávky a teda aj riziko zrážky je pomerne vysoké. Vodiči jazdiaci pod vplyvnom alkoholu si však túto skutočnosť neuvedomujú. V prípade, že vodič spôsobí dopravnú nehodu pod vplyvom alkoholu, pričom hladina alkoholu v krvi je do 1,0 promile, podľa priestupkového zákona mu môže byť uložená pokuta do výšky 800 € a uložený zákaz viesť motorové vozidlo až na tri roky.

Dopravná nehoda, Podlužany, 19.10.2013
 
Dopravná nehoda, Podlužany, 11.10.2013

Okrem toho príslušníci PZ v roku 2013 zistili celkom 107 prečinov Ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. Jednalo sa nielen o zistenia pri dopravných nehodách, ale aj pri bežných cestných kontrolách.
Podľa trestného zákona sa ohrozenia pod vplyvom návykovej látky dopustí ten, kto vykonáva v stave vylučujúcom spôsobilosť, ktorý si privodil vplyvom návykovej látky, zamestnanie alebo inú činnosť, pri ktorých by mohol ohroziť život alebo zdravie ľudí, alebo spôsobiť značnú škodu na majetku. Za uvedený čin môže byť vodič motorového vozidla podľa trestného zákona potrestaný odňatím slobody až na jeden rok. Za stav vylučujúci spôsobilosť viesť motorové vozidlo sa považuje hladina najmenej 0,4761 mg/l alkoholu v krvi, čo predstavuje 1,0 promile. Je to hodnota alkoholu v krvi, pri ktorej žiadny, ani nadpriemerne disponovaný vodič motorového vozidla, nie je schopný bezpečne viesť motorové vozidlo.

Dopravná nehoda, Kalná nad Hronom, 7.10.2013
 
Dopravná nehoda, Kalná nad Hronom, 7.10.2013

Pokiaľ ide o iné návykové látky ako alkohol, predovšetkým omamné látky alebo psychotropné látky, pri podozrení na ich užitie sa vykonávajú odbery krvi a moču, čím sa zisťuje konkrétny stav ovplyvnenia páchateľa spravidla za pomoci znalca - toxikológa.

V súčasnosti ODI OR PZ Levice eviduje rozsudky súdov, ktoré za ovplyvnenie pod vplyvom návykovej látky už v troch prípadoch odsúdili vodičov na nepodmienečný trest odňatia slobody.

Okresný dopravný inšpektorát OR PZ v Leviciach sa v nasledujúcom období bude vo zvýšenej miere zameriavať na zisťovanie porušenia zákazu požívania alkoholických nápojov pred jazdou a svojim výkonom služby sa snažiť čo najviac eliminovať jazdu pod vplyvom alkoholu na cestách Levického okresu.

zdroj a fotografie: OR PZ Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre