05022024štv

Čas na prezutie na zimné pneumatiky

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 11. novembra 2013 - Okresný dopravný inšpektorát OR PZ Levice upozorňuje motoristickú verejnosť, že s príchodom zimného obdobia a s tým súvisiacim ochladením vzniká u vodičov povinnosť prezuť na zimné pneumatiky. Použitie zimných pneumatík je u nás vyžadované zákonom.

pneumatika 20131111 1428789161

Zákon o cestnej premávke síce nehovorí o presnom termíne, uvádza však, že ak sa na vozovke nachádza súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza, vodiči osobných a nákladných vozidiel môžu takéto vozidlo použiť len ak je toto vozidlo na všetkých nápravách vybavené zimnými pneumatikami, ktoré sú označené „M+S“, M.S“ alebo M & S. Motorové vozidlá kategórie M2, M3, N2 a N3 musia byť vybavené takými pneumatikami aspoň na jednej z hnacích náprav a to v čase od 15. novembra do 31. marca. Vodiči motorových vozidiel sú povinní prezuť pneumatiky aj v prípadoch, keď možno predpokladať, že na vozovke, ktorou budú prechádzať, sa bude nachádzať súvislá snehová vrstva, ľad alebo námraza.

V prípade, že by ste jazdili v chladnom počasí na letných pneumatikách, hrozí Vám, že sa opotrebujú, môžu pri nízkej teplote zradiť, menej priliehajú k ceste. V prípade sneženia, či ľadu je použitie letných pneumatík a ich použitie zakázané. Zimné pneumatiky fungujú pri teplejšom počasí pomerne dobre, no sú príliš hlučné a prehnane sa opotrebúvajú. 

 

zdroj: OR PZ Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre