05032024pia

Nástrahy jesenného obdobia

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

polcia ilustran foto foto milkky 20110603 1765715571LEVICE 16. októbra 2013 - Nastupujúce jesenné obdobie obdobne ako každé ročné obdobie, prináša so sebou určité riziká, ktoré sa odzrkadlia aj na cestách. Vodičom môžu sťažiť podmienky na jazdu dážď a hmly, čo má za následok zníženú viditeľnosť.

Tým sa zvyšuje aj pravdepodobnosť vzniku dopravných kolízií. Rovnako rizikový je aj čas, kedy sa stmieva a rozvidnieva. Vodiči musia ešte viac predvídať, prispôsobiť jazdu svojim schopnostiam ako aj poveternostným podmienkam.

Dobre známe heslo „vidieť a byť videný“ je preto ešte dôležitejšie ako obyčajne, nielen pre vodičov, ale najmä pre chodcov a cyklistov. Platí to nielen mimo obce, ale aj vtedy, ak sa pohybujú v meste, či dedine mimo chodníka. V šere či tme ich vodiči nemajú vždy šancu včas vidieť.

Podľa zákona č. 8/2009 z. z. o cestnej premávke v znení neskorších zmien a doplnkov za zníženej viditeľnosti cyklista jazdiaci po okraji vozovky, alebo po krajnici bez ohľadu na to, či sa pohybuje v obci alebo mimo obce, musí mať na sebe viditeľne umiestnené reflexné prvky alebo reflexný bezpečnostný odev. Chodec pohybujúci sa po krajnici alebo po okraji vozovky mimo obce je povinný mať na sebe reflexné prvky alebo reflexný bezpečnostný odev, pričom je pre chodcov oveľa bezpečnejšie, keď sa v reflexnom odeve pohybujú aj v obci.

Jazyková škola Chantal Levice Kvalitné výživové doplnky značky FITapak na chudnutie, ktoré sú vyrobené na Slovensku.

V prípade reflexných prvkov je dôležité miesto, kde si ich umiestnia. Čím nižšie na oblečení alebo obuvi sú umiestnené, tým skôr sú pozorovateľní. Cyklista je povinný mimo obce chrániť si hlavu riadne upevnenou ochrannou prilbou, pre deti do 15 rokov platí táto povinnosť aj v obci. Bicykel musí byť vybavený vpredu bielym a vzadu červeným svetlom. Taktiež je dôležité pohybovať sa po správnej strane cesty, chodci sa pohybujú po ľavej strane cesty, najviac dvaja vedľa seba, cyklisti jazdia po pravej strane cesty, len jednotlivo za sebou.

Medzi nástrahy jesene pre vodičov patrí aj lesná či poľná zver. Od vodičov sa v tomto období vyžaduje väčšia opatrnosť a predvídavosť na miestach, kde je pravdepodobné, že sa zver na ceste objaví.

Pozor treba dávať aj na jesenné poľnohospodárske práce, kde možno očakávať znečistenie vozovky od blata. Problémy môže spôsobiť aj opadané lístie na ceste a s tým spojené nebezpečenstvo šmyku.

Okresný dopravný inšpektorát preto upozorňuje a naďalej vyzýva aj počas jesenného obdobia všetkých účastníkov cestnej premávky k zvýšeniu ohľaduplnosti, opatrnosti ako aj disciplinovanosti na cestách.

zdroj: OR PZ Levice

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre