04192024pia

Účtovníctvo a rodinné účtovníctvo

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Účtovníctvo a rodinné účtovníctvoNa Slovensku máme okolo 400 000 živnostníkov, stretneme sa s nimi takmer v každej druhej rodine. Akokoľvek by sme sa tomu chceli vyhnúť, stále častejšie sa stretávame s pojmami ako sú: účtovníctvo, daňové priznanie, ročné zúčtovanie, vymeriavací základ, odvody,  ... atď.

Živnostníci alebo podnikatelia, ktorí sú konateľmi malých s.r.o. sa musia spoľahnúť buď na seba, v lepšom prípade zveria svoje povinnosti účtovníkovi alebo daňovému poradcovi.

 

Ušetria tým veľa času a ako sa v praxi často stretávam aj veľa peňazí. Už dávno nežijeme v dobe, keď vedel každý opraviť  všetko (pamätám si na časy našej Škody 105 L – nikdy nebola v škodováckom servise, celý servis sa robil na dvore,  maximálne s využitím gola sady J Teraz som rada, keď natankujem, prípadne nájdem nádržku, kde sa lieva voda  do ostrekovača :) )

Vo financiách a v daniach to tiež nie je jednoduché, stále sa všetko mení  a „modernizuje“, skôr si myslím, že pre ľudí, ktorých sa to týka, sa to v značnej miere komplikuje.

Účtovníctvo ako také dáva určitý prehľad pre podnikateľa. Ak by sme ho vedeli správne využiť, mohlo by nám dostatočne pomôcť aj pri rodinných financiách. Nie je potrebná škola, ani  softvér na rodinné financie. Úplne stačí jedna strana A4 v exceli, kde si dáme stĺpce s príjmami a výdavkami a budeme robiť záznamy za určité obdobie napr. tri po sebe idúce mesiace.  Takéto jednoduché zapisovanie, vám umožní sledovať cash flow – tok peňazí v domácnosti. Toto je ale len prostriedok, nie je to cieľ. Výsledok bude nájsť skryté rezervy, ktoré vám ukážu, kde ste koľko minuli, koľko peňazí prišlo do rodiny, koľko ste ušetrili, prípadne neušetrili. O presnom vedení rodinného účtovníctva sa ešte budeme baviť.

Ak sa vám stalo, že ste neušetrili, (čo nie je v  súčasnosti nič výnimočné), dajte si pre začiatok malé ciele, napr. ušetriť 10% z príjmu  za mesiac. Ak sa vám to podarí, na ďalší mesiac urobte všetko preto, aby ste to zopakovali.  Odporúčam poradiť sa s odborníkom na financie, resp. dane, kde hľadať rezervy.  Garantujem vám, že nájdete možnosti, kde a ako ušetriť. A čo je veľmi dôležité, nadobudnete pocit, že sa to dá urobiť, že sa dá šetriť a získate návyk odkladať si peniaze.

Viem, že niektorí si poviete, že odkladať sa nedá a že začnete, keď budete zarábať viac, keď budú iné možnosti a že odkladať sa dá len tým, ktorí majú veľa peňazí. Nie je to tak. Ak sa nenaučíte pracovať s malými peniazmi, nebudete to vedieť ani s veľkými.  Takéto sú skúsenosti. Dobrá správa však je, že sú ľudia, ktorí si týmto už prešli a dokázali urobiť zmenu. Radi a ochotne vám pomôžu.

Ak zistíte, že si viete odložiť mesačne určitú sumu, tak vám gratulujem! Ste na najlepšej ceste k finančnej slobode a k finančnej slobode vašich detí. V tomto prípade treba začať zosúlaďovať prebytky s cieľmi a neustále vylepšovať a prispôsobovať situácií, ale to je už téma na iný článok. V každom prípade je dôležité určité otázky prehodnocovať s odborníkom, napr. či sú ušetrené peniaze chránené pred infláciou a povyzvedať sa, ako s ňou bojovať.

Ako som spomenula v úvode, všetko sa veľmi rýchlo mení a v informačnom svete zvlášť. Už nestačí robiť to, čo urobil kolega, sused, prípadne najlepšia kamarátka. Súčasnoť velí vziať rozum a svoje rozhodnutia do vlastných rúk a začať pracovať s tým, čo máme.

Iveta Tordová - 0911927815

zdroj: http://www.akademiarozvoja.sk/

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre