04242024str

Ako vybrať poistenie pre svoje dieťa?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Veľmi som sa tešil na tému detské poistenie, pretože je to častá otázka od klientov, ktorí by chceli mať svoje dieťaťko poistené, no nevedia ako a kde. Začnem teda úryvkom z e-mailu, ktorý som dostal od pani Janky z Nitry.

Ako zvoliť poistenie pre svoje dieťa? - Mgr. Marián Kleštinec - Finančné služby a poradenstvo

Dobrý deň pán Kleštinec, dovoľte mi, aby som Vás požiadala o radu. Pred pár týždňami sa nám narodil syn Lukáško a s manželom uvažujeme o jeho poistení. V pôrodnici ma snaživá sestrička prehovárala na poistenie, ale som veľmi skeptická a rada by som sa poradila s odborníkom, aké sú možnosti a na čo si dávať pozor…

Na otázku som samozrejme reagoval a s pani Jankou sme osobne Lukáškovi vybrali poistenie podľa ich predstáv. Teraz sa však poďme spoločne pozrieť na to, čo je to detské poistenie a čo všetko obsahuje? Detské poistenie je produkt, ktorý má za úlohu ochrániť dieťa pred rizikami, ktoré mu hrozia v mladom veku. Dieťa si môžete pripoistiť aj k vášmu životnému poisteniu pre dospelých, avšak rozsah rizika nebude mať taký široký záber ako pri klasickom detskom poistení.

So sporením, či bez?

Pri tejto otázke sa ľudia delia na dva tábory. Jedni sú za, druhí zase proti. Pýtate sa prečo? Ľudia totižto radi porovnávajú investičné životné poistenie s investovaním do fondov cez správcovské spoločnosti. Je pravda, že sporenie v rámci poistenia si vyžaduje vyššie náklady a tým pádom pri rovnakej dĺžke sporenia pri investičnom životnom poistení dostanete menej, no obrovská výhoda pre rodičov je v tom, že pri tomto type sporenia môžete odkladať oveľa nižšie sumy mesačne ako je to pri sporení v správcovskej spoločnosti. Sporenie v bankách tu porovnávať nebudeme, ale sľubujem, že k tomu sa vyjadrím v samostatnom článku.

Bez ohľadu na to, či sa rozhodnete sporiť samostatne alebo cez detské poistenie, nezabudnite na to, že sporiť určite treba. Deti rastú ako z vody a ani sa nenazdáme, pôjdu nám na vysokú školu alebo sa budú chcieť osamostatniť. Myslime na to už dnes a pripravme ich na budúcnosť.

Presspoint Levice
Aké pripoistenia vybrať?

- Trvalé následky úrazu alebo trvalá invalidita

Toto pripoistenie slúži pri úrazoch ktoré zanechajú trvalý následok, preto je dôležité nastaviť vyššiu poistnú sumu z ktorej potom rodič môže financovať náklady spojené s liečbou. Poistné plnenie zodpovedá príslušnému % z dojednanej poistnej sumy podľa Tabuľky strát v zmysle poistných podmienok.

- Drobné úrazy ako napr. zlomeniny a popáleniny

Poistenie pre prípad zlomenín a popálenín poskytuje poistnú ochranu pre prípad najčastejších úrazových zranení, ktorými sú práve zlomeniny, či už ide o jednoduché, otvorené alebo viacpočetné zlomeniny. Poistné plnenie je poskytované bez nutnosti hospitalizácie poisteného a posudzovania trvalých následkov.

- Hospitalizácia z dôvodu úrazu alebo choroby

Poistenie poskytuje poistnú ochranu (denné odškodné) v prípade hospitalizácie v nemocnici z dôvodu úrazu alebo choroby.

- Chirurgický zákrok z dôvodu úrazu alebo choroby

Poistenie poskytuje poistnú ochranu v prípade operácie z dôvodu úrazu alebo choroby. Poistné plnenie je vo výške príslušného % z dojednanej poistnej sumy v závislosti od závažnosti podstúpeného chirurgického zákroku.

- Detské kritické choroby

Poistenie garantuje poistenému dieťaťu poistnú ochranu v prípade diagnostikovania detskej kritickej choroby daným %.

Tu si treba uvedomiť, že závažná choroba si vyžaduje väčšinou plnú starostlivosť aspoň jedného z rodičov, o ktorého príjem tak bude rodinný rozpočet ukrátený a to isté platí aj pri trvalých následkoch úrazu.

Prehľad produktov detského životného poistenia(Usporiadanie produktov neurčuje ich kvalitu)


Poisťovňa                              Produkt

Metlife Kamarát                       Snoopy
Allianz                                   Farbička
Generali Slovensko                   La Vita
Aegon                                  Juventus
Uniqa                              Vital Život Baby
Uniqa                            Flexi Invest Junior
Union                                     Vláčik
Wüstenrot                 Detské Invest. Poistenie
Kooperativa                           Dukátik
ČSOB Poisťovňa                   Junior Mix
ČSOB Poisťovňa                  Vario Junior
Komunálna poisťovňa Prémiové poistenie dieťaťa
AXA                                      Lienka
ING                                      Smart

Niekoľko rád

- Pred podpisom zmluvy je veľmi dôležité si preštudovať všeobecné poistné podmienky a zistiť rozsah krytia, ktoré nám poisťovňa zaplatí.
- Každá poisťovňa má svoje unikátne pripoistenie, ktoré ponúka len vo svojom produkte
- V tabuľke nájdete produkty, ktoré kryjú rôzny počet chorôb, ponúkajú rôzne trvalé následky úrazov, či majú iné garančné doby.
- Niektoré poisťovne plnia už od doby liečenia 1 deň, iné od 8 alebo 14 dní. Samozrejme rozdiel je v cene a väčšina poisťovní ponúka výber z viacerých variant.
- Rovnako ako výber dobrého produktu je dôležitý aj výber odborníka, v ktorého máte dôveru. Odporúčam, aby ste si s ním preverili aj vaše zmluvy, pretože narodením dieťaťa máte väčšiu zodpovednosť zabezpečiť rodinu aj v prípade, že sa niečo stane vám.

Záver

Ako vidíte, ak hľadáte najlepšie poistenie pre svoje dieťa, najprv si musíte ujasniť, čo je pre vás dôležité a čo nie.

Deti sú to najdôležitejšie v našom živote čo máme. Nemali by sme preto váhať s ich poistením. V dnešnej dobe plnej nástrah je veľmi dôležité byť pripravený na nepriaznivé situácie. Určite aj vy poznáte niekoho, kto musel dať svoj pracovný a súkromný život bokom a naplno sa starať o svoje choré alebo ťažko zranené dieťa. Táto zmena životnej situácie je náročná nielen psychicky ale hlavne finančne.

Myslime preto na všetko, no predovšetkým na svoje deti.

Kontakt:
Mgr. Marián Kleštinec
tel.: 0910 532 991
e-mail:
web: www.klestinec.com
facebook: Mgr. Marián Kleštinec - Finančné služby a poradenstvo

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre