04202024sob

V Leviciach vzniká box klub + videoreportáž

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

V Leviciach vzniká box klub + videoreportážLEVICE 17. januára 2011 - Dňa 15. januára 2011 sa v malej športovej hale na 6. základnej škole v Leviciach uskutočnilo 1. stretnutie levického Box klubu za účasti predsedu klubu Stanislava Halása, primátora mesta Levice Ing. Štefana Mišáka, poslancov mestského zastupiteľstva v Leviciach Miloša Zaujeca a Ladislava Lutovského, viceprezidenta slovenskej asociácie boxu amatérov Ing. Tibora Hlavačku a riaditeľa 6. ZŠ v Leviciach Mgr. Dušana Poláka.

 

 

“Cieľom tohto stretnutia bolo dať verejnosti do povedomia, že sme vznikli, že existujeme. Máme relatívne dobrú podporu či už samotných predstaviteľov mesta Levice, ale i partnerských oddielov z Nitry a slovenskej asociácie boxu amatérov.”, vysvetlil nám predseda levického box klubu Stanislav Halás.

V Leviciach vzniká box klub + videoreportáž 

Spýtali sme sa ho, čím by chcel levický box klub prilákať potenciálnych záujemcov o box. “Prilákať sad á len tým, že človek chce. Pokiaľ má vytvorené aj podmienky na samotnú činnosť, aj toto sa môže považovať za motiváciu. Ak chce niekto zo seba urobiť niečo, dostať sa na určitú úroveň, tak by mal prísť. Podľa mňa je šport, box ako taký je vynikajúci na vypestovanieaj  morálnych vlastností a to tým, že sa nezastaví ani pred celoživotnými prekážkami, že sa vie s nimi “pobiť”.Ten človek je medzi tými 12-timi povrazmi odkázaný sám na seba, je potrebné, aby dokázal rozhodovať sám za seba, riešiť dané problemy. Šport ako taký? Samozrejme je to telesná zdatnosť. Pre každého mladého človeka by práve toto malo byť prvoradé, aby bol fyzicky zdatný.”, doplnil Stanislav Halás.

 

Ako často sa budú realizovať tréningy? “V súčasnosti máme vytvorené podmienky na tri tréningy do týždňa, v utorok, v stredu a v piatok vždy od 18:00 do 20:00 hod. Otázka zvýšenia, či zníženia frekvencie tréningov bude záležať od počtu záujemcov a tiež od toho, akým spôsobom budú môcť prijímať to, čo sa od nich bude vyžadovať na tréningoch. Na tréningy máme pripravené základné “aparáty”, boxérske náčinie a podobne, avšak prvé 3-4 týždne sa budeme zameriavať výhradne na kondíciu. Boxera sa nedá naučiť niečo z hľadiska techniky na úrovni, pokiaľ nemá dobrú fyzickú kondíciu. Znamená to, že prvé 3-4 týždne bude záťaž na fyzickú kondíciu a až následne sa dostaneme k samotným technickým prostriedkom, úderom, úhybom a všetkým týmto veciam špecifickým pre box.”, zdôraznil Stanislav Halás.

 

V Leviciach vzniká box klub + videoreportážKto bude viesť samotné tréningy? „Trénerský kurz v Nitre pod gestorstvom slovenskej asociácie boxu amatérov sme absolvovali štyria. Je to pán Bariš, pná Mikulec, pán Hagara a ja Stanislav Halás.Cieľe levického box klubu sa dajú stanoviť do dvoch rovín, a to nižší a vyšší horizont. V tom nižšom horizonte chceme do mesiaca Jún 2011 pripraviť pár jednotlivcov na prípravné zápasy, čo by sa malo uskutočniť tu v Leviciach za pomoci Nitrianskeho boxu. Čo sa týka vyššieho horizontu, chcem ísť do súťaží organizovaných slovenskou asociáciou boxu amatérov od 1.1.2012. Ide o všetky súťaže. Chcem postaviť mužstvá, či už žiakov, dorastencov, alebo seniorov, podľa toho, kto bude ako schopný. Chceme ísť do toho tak, aby to malo dlhodobejší charakter.“, uzavrel Stanislav Halás.

 

Oslovili sme i pána riaditeľa 6. ZŠ v Leviciach Mgr. Dušana Poláka s otázkou, ako privítal iniciatívu levického box klub-u realizovať svoje tréningy práve na 6. ZŠ. „Keď za mnou prišli chlapci z box klub-u, ja som ani veľmi neváhal, pretože som otvorený pre každý šport. My sme zameraný na iné športy, hlavne na basketbal, v boxe konkurenciu nevidím. Skôr si myslím, že to bude ďalší klub, ktorý prijme chlapcov, samotný box je veľmi náročný šport. Ja viem, že na našej škole, ale i v okolitých školách je veľa chlapcov, ktorý majú veľa energie, ktorú môžu využiť práve v boxe. Čo sa týka spolupráce, oni chceli trénovať a podujali sa tiež, že pre našu školu spravia niekoľko vzorových tréningov. Ukážu deťom čo ten box vlastne je, čo box prináša, jeho dobré i zlé stránky. Ja si myslím, že tá spolupráca bude obojstranná. My im poskytneme priestory, vytvoríme podmienky, aby ich mali čo najlepšie. Cieľom je, aby ako box klub, tak i naša škola mali z toho úžitok.“, ozrejmil pán riaditeľ Mgr. Dušan Polák.

 

Na prvom stretnutí boli prítomní aj poslanci MsZ v Leviciach Ladislav Lutovský a Miloš Zaujec, pričom prvého menovaného Ladislava Lutovského, ktorý je súčasne aj členom komisie MsZ športu sme sa spýtali, či aj samotné V Leviciach vzniká box klub + videoreportážmesto Levice má záujem o podporu tohto novo-vzniknutého klubu. „My na meste sme sa o tom bližšie ešte nezaoberali, pretože je to úplne čerstvá vec. Určite sa budeme snažiť podporiť tento nový klub podľa možností, ktoré sú v rámci mesta. Uvidíme, ako bude klub fungovať, na akej úrovni, či to bude mať nejakú stúpajúcu tendenciu, príp. či sa im bude dariť. Následne budeme môcť sľúbiť aj niečo viac. Momentálne však vieme povedať iba toľko, že sa budeme snažiť podporovať v rámci našich možností. Týmto by som chcel klubu popriať veľa športových úspechov. Budeme sa snažiť podporiť aj tento klub.“, objasnil Ladislav Lutovský.

 

Následne sa oslovili aj pána viceprezidenta slovenskej asociácie boxu amatérov Ing. Tibora Hlavačku s otázkou, ako víta otvorenie nového box klub-u v Leviciach. „Je to pre mňa veľká radosť. Musím povedať, že levický klub bude zapadať medzi kluby v okolí Nitry, pretože minulý rok (rok 2010, pozn. redakcie) vznikli kluby v Topoľčanoch, v Zlatých Moravciach, v Seredi a teraz v Leviciach. Som tomu veľmi rád, pretože si myslím, že je tu dostatok tvrdých chlapcov na tento šport. Aj preto budem veľmi rád pomáhať Leviciam v tom, aby sa čo najrýchlejšie zaradili do celoročných a celoslovenských súťaží v boxe. Levický mladí tréneri, ktorý absolvovali školenie práve v Nitre sú už vyškolení tréneri a hlavne vedúci tohto klubu pán Stanislav Halás, pravidelne chodia na tréningy do Nitry, tým pádom získavajú skúsenosti. My ich mienime podporiť aj technickým vybavením, ale hlavne po tej odbornej stránke. V rámci tejto spolupráce naši vyspelí boxeri budú spolupracovať s Vašimi možno začiatočníkmi, tým pádom tí začiatočníci oveľa rýchlejšie dosiahnu danú výkonnostnú úroveň.“, vysvetlil nám pán Ing. Tibor Hlavačka.

 

Nakoniec sme oslovili aj potenciálneho boxera, prečo by sa chcel stať práve boxerom? „Chcel by som sa stať boxerom z dôvodu, že aj môj otec bol boxer.“

 

Pozrite si našu videoreportáž:

 

 

zdroj, video a foto: Mgr. Andrej Budai, ms

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre