04242024str

Rudy Pierre je najlepším klusákom roka 2011

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Rudy Pierre je najlepším klusákom roka 2011LEVICE / NOVÝ TEKOV 27. novembra 2011 – Novotekovský kôň Rudy Pierre z levickej stajne S-Club Foxies pretavil celosezónnu skvelú formu do zisku ocenenia Klusáka roka 2011 a nesmierne tak potešil svoju majiteľku Zuzanu Sahligerovú.

V sobotu 26. novembra sa v priestoroch Žrebčína Nový Tekov uskutočnila slávnostná dekorácia Klusáka roka 2011 za účasti predsedu Trotting Slovakia - Klusáckej asociácie Slovenska Ing. Petra Kajdiho a starostky obce Nový Tekov p. Silvie Hruškovej.

Majiteľka verila, že nedávno ukončená sezóna bude pre Rudyho Pierra úspešná. „ Tento rok podal veľmi dobré výkony a verili sme, že by na podobné úspechy ašpirovať mohol, pretože minulý rok skončil v tejto ankete druhý, “ prezrádza Ing. Zuzana Sahligerová.

Toto ocenenie každoročne udeľuje Trotting Slovakia - Klusácka asociácia Slovenska (tento rok aj za podpory starostky obce Nový Tekov) na základe bodovacieho kľúču - dosiahnutých výsledkov v dostihoch konaných na území Slovenskej republiky počas celej sezóny.

 

Rudy Pierre je najlepším klusákom roka 2011

Naša asociácia, ktorá zastrešuje klusáckych majiteľov trénerov a fanúšikov, každoročne vypisuje súťaž o najlepšieho koňa. Tento rok sa ním stal Rudy Pierre zo stajne S-Club Foxies. Udeľuje sa na základe dosiahnutých výsledkov počas celej sezóny. Takto sa snažíme nielen podporiť majiteľov koní registrovaných na Slovensku, ale aj podporiť rozvoj klusáckeho športu,“ hovorí predseda Trotting Slovakia - Klusáckej asociácie Slovenska Ing. Peter Kajdi.predseda Trotting Slovakia - Klusáckej asociácie Slovenska Ing. Peter Kajdi

Klusák roka 2011 reprezentuje levickú stajňu S-Club Foxies, ktorá na dôvažok získala aj ocenenie šampión klusáckych majiteľov. „Keď chcete mať dostihového koňa klusáka, ročne vás vyjde na približne 4 000 €. Odvíja sa to od toho, na aké dostihy s ním chodíte, aké dlhé dostihy s ním beháte. Taktiež sa to odvíja od toho, aký má kôň zdravotný stav. Rudy Pierre je zatiaľ zdravý, nič vážne sa zatiaľ neobjavilo, takže sme spokojní,“ odhaľuje náklady na chov Zuzana Sahligerová, jedna z troch majiteľov stajne S-Club Foxies.

Kôň Rudy Pierre navyše suverénnym spôsobom získal titul Najlepší klusák dostihovej sezóny 2011 v anketovom hlasovaní z radov trénerov, jazdcov a majiteľov organizovanom Závodiskom, š.p.

Rudy Pierre je pripravovaný v tréningovej centrále v Novom Tekove Ivanom Trhanom, ovenčeného triumfom v šampionáte klusáckych trénerov práve uplynulej dostihovej sezóny 2011. Manželka trénera priznáva, že začiatky s Rudym Pierrom neboli práve jednoduché: „Zo začiatku bolo veľmi ťažké vybudovať si s ním vzťah, má svoju hlavu. Trvalo dosť dlho kým sme prišli na správne tréningové metódy, ako sním pracovať, lebo Rudy je hravý koník. Síce rád robí, no práca pre neho nemôže byť šablóna.

Zuzana Sahlingerová - majiteľka Rudyho Pierra, klusáka roka 2011

Je to celoročná práca celého realizačného tímu, nielen trénera ale aj všetkých ľudí, ktorí sa v tom pohybujú. Je to aj o manažovaní dostihov, trénera, samotného majiteľa koňa, ktorý zveruje koňa do rúk týchto ľudí. Je to výsledok súhry všetkých faktorov,“ poznamenal Ing. Peter Kajdi.

Pavlo Morozov - džokej Rudyho PierraNa dekorácii bol prítomný taktiež stály jazdec Rudy Pierra, džokej Pavlo Morozov, ktorý si vybojoval titul šampión klusáckych vodičov pre rok 2011 a obhájil tak svoje minuloročné víťazstvo. Ten si titul zabezpečil dobrými výkonmi počas celej sezóny, no pripustil i skutočnosť, že veľkú úlohu v jeho obhajobe zohralo aj šťastie.

Zuzana Sahligerová do Rudyho vkladá svoje nádeje i v nasledujúcej sezóne: „Jeho forma akurát stúpa. Dúfame, že mu vydrží, pretože po tejto sezóne nevyzerá, že by bol unavený, alebo že by toho mal dosť. Je to plemeno, ktoré je zrelšie až v neskoršom veku, takže veríme, že titul obháji, aj keď obhajoba je vždy ťažšia ako prvý zisk.

Za zmienku stojí aj fakt, že po fenomenálnom Starsboy-ovi v roku 2002 je Rudy Pierre po dlhom čase prvým koňom v rukách slovenského majiteľa, ktorý toto ocenenie získal. Šťastná majiteľka prezrádza i ďalšiu zaujímavosť: „Žiadny kôň v histórii slovenského tréningu nezarobil počas sezóny toľko ako Rudy Pierre v tomto roku. Zarobil viac než 5 000 €.

Dostihové tréningové centrum Ivana Trhana úspešne reprezentuje tekovský región už niekoľko rokov a tieto ocenenia sú vyvrcholením jeho trénerskej práce a snaženia.

Zaujímalo nás, ako sa kone pripravujú na jednotlivé súťaže a ako prebiehajú jednotlivé tréningy. „Kone sa od konca januára pripravujú kondične, a to na dráhe, kde chodia niekoľko kilometrov vkuse. Potom vždy týždeň pred súťažou majú rýchle prípravy, aby sa dostali do tempa. Trénujú teda od konca januára až do posledných dostihov, ktoré bývajú koncom októbra. Potom majú pauzu.
Každý deň sa ide do sulky, čiže do tej káričky, zvykneme jazdiť aj pod sedlom na dráhe, a to niekoľko kilometrov. Záleží na tom, na čo sa daný kôň pripravuje, a to, či ide na nejaké kratšie, či dlhšie dostihy. Jednému koňovi sa treba venovať minimálne jednu hodinu denne.

Rudy Pierre je najlepším klusákom roka 2011

Tohtoročná sezóna je na konci, nová sa začne poslednú aprílovú nedeľu. Od majiteľky Zuzany Sahligerovej sme sa dozvedeli, že do januára mávajú kone oddych, počas ktorého chodievajú len do výbehu na prechádzky.

Pozrite si všetky fotografie zo slávnostnej dekorácie Rudyho Pierra v našej fotogalérii kliknutím na tento odkaz.

zdroj a fotografie: ms, Ing. Zuzana Sahligerová

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre