05032024pia

Na Majstrovstvách Európy vo výrazových tancoch sa stretlo 2000 súťažiacich + fotografie

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 6. júla 2012 - 4 krajiny, 2000 súťažiacich, 78 tanečných klubov a 380 choreografii, to sú základné štatistiky 3. ročníka Majstrovstiev Európy vo výrazových tancoch, ktoré sa počas troch dní 29. júna - 1. júla 2012 konali v levickej športovej hale. Tá praskala vo švíkoch, každého súťažiaceho totiž prišli povzbudiť najbližší, priatelia a fanúšikovia.

Na Majstrovstvách Európy vo výrazových tancoch sa stretlo 2000 súťažiacich

Počas podujatia sme oslovili prezidentku Medzinárodnej tanečnej a speváckej asociácie (INTERNATIONAL DANCE AND SONG ASSOCIATION) Boros Ágnes Tünde, aby nám ozrejmila, prečo sa Medzinárodná tanečná a spevácka asociácia rozhodla zorganizovať ME vo výrazových tancoch práve v Leviciach. „Rozhodli sme sa na základe veľmi dobrých vzťahov s levickým tanečno-športovým klubom Junilev a osobne s pani Lenkou Kluchovou, vedúcou tohto klubu. Tí sa častokrát a veľmi úspešne zúčastňujú našich súťaží. Majstrovstvá Európy vo výrazových tancoch majú doteraz 3-ročnú históriu a slovenské tímy na nich vždy získali výrazné úspechy. Práve pre tieto skutočnosti sme sa rozhodli zorganizovať tohtoročné tretie ME práve na Slovensku a v Leviciach.“

Na Majstrovstvách Európy vo výrazových tancoch sa stretlo 2000 súťažiacich

Organizátorom aj súťažiacim sa v Leviciach naozaj veľmi páčilo. "Čo sa týka organizácie podujatia, domáci organizátori podali veľa úsilia a podujatie zorganizovali na veľmi dobrej úrovni. Po organizačnej stránke sme už poriadne unavení, ale s úrovňou podujatia a jeho priebehom sme naozaj veľmi spokojní. Počas troch dní sa tu predstavilo približne 2000 súťažiacich a k nim musíme pripočítať aj ich podporovateľov, takže si určite viete predstaviť, že organizátori takéhoto veľkého podujatia museli vynaložiť množstvo úsilia. Súťažiaci sa na týchto ME predstavili zo štyroch krajín, pričom sa tu predstavilo 78 tanečných klubov a 380 choreografii. Je to takpovediac tanečný maratón, pretože sme začali v piatok popoludní, v sobotu od rána sa pokračovalo až do polnoci a končilo sa v nedeľu popoludní. Blízkym, priateľom a fanúšikom jednotlivých súťažiacich sme odporučili aj krátke výlety po meste a okolí. Dostali sme od nich aj spätné väzby, že mesto a okolie si popozerali a veľmi sa im páčilo. Aj z tohto hľadiska to berieme len z pozitívnej stránky,“ pochvaľovala si prezidentka  Medzinárodnej tanečnej a speváckej asociácie.

Na Majstrovstvách Európy vo výrazových tancoch sa stretlo 2000 súťažiacich

Hlavnou organizátorkou podujatia bola vedúca TŠK Junilev PaedDr. Lenka Kluchová, ktorá nám predstavila iniciatívu realizácie ME vo výrazových tancoch v Leviciach. „Pred 10 rokmi  sme boli prvý krát v Maďarsku na kvalifikačnej súťaži a práve vtedy sa nám zapáčil štýl organizácie takýchto podujatí. Organizácia podujatia takého veľkého rozmeru je o niečom inom ako ostatné tanečné súťaže, pretože sa tu nejedná len o spoločenský tanec, ale aj o moderný tanec a všetko dokopy. Každý tanec však musí mať aj nejaký svoj dej, ktorý jednotliví tanečníci musia zatancovať,“ ozrejmila nám  Lenka Kluchová.

Zaujímalo nás, ako je vedúca TŠK Junilev a organizátorka podujatia spokojná s jeho priebehom. „Povedala by som, že som už pokojnejšia. Najväčším problémom bolo zabezpečiť ubytovanie toľkým tanečníkom. Levické internáty sú plné, takisto Margita-Ilona a Hotel Atóm. Ani neviem, kde všade máme účinkujúcich ubytovaných, môžem spomenúť aj Želiezovce a Ipeľský Sokolec. Práve toto bolo najťažšie zabezpečiť.“

Na Majstrovstvách Európy vo výrazových tancoch sa stretlo 2000 súťažiacich

Porota pozostávala z vybraných profesionálov v danej tanečnej choreografii s vynikajúcimi medzinárodnými skúsenosťami a referenciami. Z maďarskej časti poroty to boli - Királyi Anita, pedagogička moderného tanca, Simkó Andrea, niekoľkonásobná majsterka sveta v aerobiku a Gulya István a Szomorú Gábor taktiež niekoľkonásobní majstri v tancoch. Zo spoločenských tancov sú v porote Szalai Attila, učiteľ tanca, činoherný umelec a rozhodca, ktorý je aj členom Maďarskej tanečnej asociácie, ďalej Zsámbóky Marcel, ktorý je taktiež učiteľom spoločenských tancov a rovnako je aj profesorom na Vysokej škole tanečných umení v Budapešti. „Vždy však trváme na tom, aby z 5-člennej poroty boli dvaja slovenskí rozhodcovia a traja maďarskí,“ podotkla PaedDr. Lenka Kluchová.


Zo Slovenska boli v porote Miroslav Vybíral, ktorý je trénerom, učiteľom tanca a rozhodcom spoločenských tancov, scénických a divadelných tancov, Ján Kluch, tréner a rozhodca spoločenských tancov a Milada Hitzingerová, ktorá je rozhodkyňou a odborníčkou na moderné tance.

Hodnotili sa tri body – samotná choreografia, technika, ktorá bola najdôležitejšou časťou pre hodnotenie a takisto prevedenie daného tanca zo strany súťažiacich, pričom sa brala do úvahy športová a umelecká stránka prevedenia. Z týchto troch bodov následne každý z rozhodcov určil určitý počet bodov, pričom bodovanie je vždy na základe osobného rozhodnutia jednotlivých rozhodcov. Žiadny z nich sa však medzi sebou nedohovárajú o konkrétnom bodovaní. Najnižší a najvyšší počet bodov vypadáva a z priemeru týchto troch bodov získavajú súťažiaci svoje umiestnenia.

Na Majstrovstvách Európy vo výrazových tancoch sa stretlo 2000 súťažiacich

Hlavná organizátorka podujatia a vedúca TŠK Junilev PaedDr. Lenka Kluchová spolu s prezidentkou Medzinárodnej tanečnej a speváckej asociácie (INTERNATIONAL DANCE AND SONG ASSOCIATION) Boros Ágnes Tünde.


Milovníkov tanca čaká počas tohto roku ešte niekoľko zaujímavých podujatí v Leviciach. „Tento rok čaká Levičanov 20. výročie GALA, čo je každoročná prehliadka tanečnej činnosti v Leviciach. V decembri sa bude konať Slovenský pohár v spoločenských tancoch, čo je najvyššia súťaž v spoločenských tancoch na Slovensku,“ predstavila najbližšie tanečné podujatia v Leviciach hlavná organizátorka podujatia a vedúca TŠK Junilev PaedDr. Lenka Kluchová.

KOMPLETNÉ VÝSLEDKY:

- medailové umiestnenie - A kategória TU;

- bodové umiestnenie - A kategória TU;

- medailové umiestnenie - B kategória TU;

- bodové umiestnenie - B kategória TU.

Pozrite si naše fotografie z podujatia vo fotogalérii.

zdroj a fotografie: www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre