05042024sob

Martin Gálik: Chcem sa predovšetkým venovať trénovaniu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Martin Gálik: Chcem sa predovšetkým venovať trénovaniuLEVICE 25. novembra 2011 - Hráč HK Levice a tréner našej mládeže odštartoval svoju športovú kariéru v bratislavskom Slovane. K hokeju sa dostal vďaka inzerátu v bratislavskom večerníku, práve sa otvárala hokejová prípravka, do ktorej ho ako šesťročného prihlásil jeho otec. Od začiatku hrával na poste útočníka, hlavne ľavé krídlo. No a v detstve bol jeho vzorom legendárny Wayne Gretzky.

Po niekoľkých rokoch v Slovane Bratislava strávil štyri sezóny za „veľkou mlákou“, hrajúc v nižších zámorských súťažiach v Kanade i USA. Po návrate do Európy pôsobil v extraligových kluboch ako MsHK Žilina, MHC Martin, či materský HC Slovan Bratislava. Dokonca odohral aj zápas v reprezentačnom drese. Skúsenosti zbieral aj v českej, bieloruskej i maďarskej lige.

Vo svojom slovenskom extraligovom pôsobení pokračoval v Nitre a vo Zvolene. V minulej sezóne (2010/2011) hájil farby tímu ŠHK 37 Piešťany, s ktorým sa mu podarilo zvíťaziť v 1. SHL. Okrem ľadového hokeja mu učaroval i ten na kolieskach. Stal sa kapitánom slovenskej reprezentácie v in-line hokeji, s ktorou zaznamenal nemalé úspechy. V lete prišiel do Levíc, kde okrem hráčskej funkcie, ako jeden z lídrov družstva, predáva svoje bohaté skúsenosti aj ako tréner mládeži. Spolu s kapitánom Jarom Matejovom má za úlohu potiahnuť levickú omladinu. Martin Gálik alias „Galoša“, ako ho volajú spoluhráči, v rozhovore pre náš portál Leviceonline.sk.

Ste skúsený hokejista, pôsobili ste vo viacerých hokejových kluboch zvučných mien. Na pôsobenie v ktorom klube máte najkrajšie spomienky?

Určite rád spomínam na Žilinu, kde som pôsobil 6 rokov a vyhral svoj jediný extraligový titul. Hokejovo sa mi však najviac darilo v Nitre, kde boli aj výborní fanúšikovia. Zo zahraničia rád spomínam na pôsobenie v zámorí, konkrétne na klub Greensboro Generals.

Martin Gálik: Chcem sa predovšetkým venovať trénovaniu

Aké boli, a v súčasnosti sú, Vaše hokejové ciele a sny?

V mladosti, samozrejme, sny a ciele boli. Tak ako každý mladý hokejista, i ja som túžil po NHL a reprezentácii. Postupom času sa však sny menili na realitu. Za slovenskú reprezentáciu som odohral jeden zápas, bol som aj v kempe Nashvillu Predators, ale ďalej sa mi už dostať nepodarilo. Momentálne pracujem na svojej trénerskej kariére. Mojím cieľom je dokončiť si licencie, a potom sa uvidí ako ďalej.

Čo pokladáte za svoje najväčšie doterajšie úspechy v hokeji, v pracovnom a súkromnom živote?

Určite titul v extralige s klubom MsHK Žilina a striebornú medailu z MS 2008 v in-line hokeji. Teším sa zo svojho syna Dávidka, skvelej priateľky Janky, svojich rodičov a momentálne som sa stal aj strýkom, takže touto cestou prajem svojej sestre, švagrovi a malému Hectorovi všetko najlepšie.  

Martin Gálik: Chcem sa predovšetkým venovať trénovaniu

Čo Vás prilákalo do tímu HK Levice a ako ste zareagovali na ponuku z levického klubu?

Už počas minulého roka som uvažoval o trénerskej kariére. Hovoril som na túto tému s riaditeľom klubu Ing. Ladislavom Szuťányim. Hokejový život ma už veľmi nenapĺňal, tak som sa rozhodol pre trénerstvo a štúdium licencie B. V Leviciach pôsobím ako asistent v ŠHT 7 - 9 a doraste. Súčasťou dohody bolo aj to, že budem hrávať aj za A – mužstvo Levíc. Momentálne si robím aj školenie na licenciu B.

 

Aké sú Vaše osobné ciele v pôsobení v HK Levice?

Chcem sa predovšetkým venovať trénovaniu. Učím sa od svojich kolegov p. Beňuša a p. Guťana. Čo sa týka A - mužstva, cieľom je obstáť čo najvyššie v tabuľke.

Ako by ste charakterizovali súčasnú atmosféru v HK Levice a súčasné postavenie levického hokeja?

Atmosféra zodpovedá daným výsledkom jednotlivých kategórii. Určite bolo sklamaním nepostúpenie ŠHT 9 do skupiny o 1. – 6. miesto. Je to najkvalitnejší ročník v Leviciach, a preto ciele boli vyššie ako u iných ročníkov. Z Levíc odišiel aj momentálne najväčší talent levického hokeja Dominik Novák, čo bolo tiež určité sklamanie, ale všetci mu prajeme veľa úspechov. Pre dorastencov sa súťaž prakticky začína až budúci týždeň, keďže systém je taký, aký je. U mužov sa striedajú dobré výsledky so zlými, tomu zodpovedá aj atmosféra.

Aké pozitíva a aké nedostatky vidíte v levickom hokeji? V čom vidíte možnosti zlepšovania?

Pozitívom je, že napriek mnohým problémom pracujú v levickom hokeji ľudia, ktorým na ňom veľmi záleží. Negatívom je určite nedostatok financií a záujmu malých detí o hokej.

Čo si myslíte, čo je dôvodom malého záujmu malých detí o hokej?

Myslím si, že je to predovšetkým odrazom doby v akej žijeme a samozrejme je to hlavne o prístupe rodičov. Deti treba doniesť na štadión, vyvolať v nich záujem o hokej. Dieťa počúva rodičov, ale je potrebné, aby malo dieťa neskôr už samé záujem o hokej a tréningy. V dnešnej dobe sú deti často lenivé, nechce sa im na sebe pracovať. Tak isto za problém považujem aj vzdialenosť a dopravu. Veľa detí pochádza z okolia Levíc a často krát neprídu, lebo jednoducho nemajú spoj. Je určite veľa dôvodov, prečo je takáto situácia, ale robíme všetko pre to, aby detí v levickom hokeji bolo čo najviac.

Martin Gálik: Chcem sa predovšetkým venovať trénovaniu

Levice angažovali do tejto sezóny skúseného trénera. Aké máte vzťahy s trénerom Kapustom a ako podľa Vás tréner pôsobí na mužstvo?

Vzťahy mám štandardné, také, aké aj s ostatnými trénermi v mojej kariére. Tréner s takými skúsenosťami je určite prínosom pre celé A - mužstvo.

 

Ako by ste charakterizovali doterajšie pôsobenie HK Levice v 2. lige seniorov v prebiehajúcej sezóne 2011 / 2012? V čom vidíte pozitíva a v čom nedostatky mužstva?

Už som spomínal, že dobré výsledky sa striedajú so zlými. Niektoré zápasy nám ušli len vďaka zlej koncovke. Pozitívom je, že chalani si napriek práci, či štúdiu, nájdu čas na tréningy a zápasy. Treba si uvedomiť, že všetko je na dobrovoľnej báze. Negatívom je, že nás občas na tréningy chodí málo. Trénujeme len 3-krát do týždňa a častokrát nemôžeme trénovať veci, ktoré by nás posunuli dopredu. Už sa stalo aj to, že sme nemali ani brankára.

 

Ďakujeme Martinovi Gálikovi za poskytnutý rozhovor a prajeme mu veľa šťastia v jeho ďalšej hokejovej kariére, ako i v jeho súkromnom živote.

Aj napriek tejto nepriaznivej situácii sa naši hokejisti pohybujú vo vrchnej časti tabuľky a ich cieľom je vydobyť si postupové 2. - 3. miesto do druhej, nadstavbovej časti, o víťaza druhej ligy seniorov. Príďte ich v týchto neľahkých ligových súbojoch podporiť na tribúny zimného štadióna!

Chcete mať aj vy zo svojho syna úspešného hokejistu? Ak máte záujem, aby si Vaše dieťa už teraz pomaličky osvojovalo tráviť voľný čas zmysluplne, utužovaním zdravia v kolektíve rovesníkov športom, neváhajte. S korčuľovaním je vhodné začať už vo veku 4 – 5 rokov. Kontaktujte pána Stanislava Kmeťa na telefónnom čísle  0903 / 207 365 a prihláste tak Vaše dieťa do školy korčuľovania a do oddielu ľadového hokeja v spolupráci s HK Levice.

Pripomíname, že 3.12, 10.12 a 17.12.2011 sa budú hrať tri domáce zápasy HK Levice so začiatkom o 17:30.

zdroj: Mgr. Andrej Budai, ms, fotografie: Mgr. Andrej Budai

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre