05042024sob

Chlapci z Onyxu zaskočili Nitru - ONYX Levice : BK Bemaco SPU Nitra 84:81

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Onyx Levice- BK Bemaco SPU NitraLEVICE 8. októbra 2011 - Levickí basketbalisti pokorili na domácej pôde favorita extraligy. V riadnom hracom čase sa v derby zrodila opäť remíza, ale žlto-zelení napokon triumfovali.

Onyx Levice – BK Bemaco SPU Nitra 84:81 pp (33:42). Na začiatku zápasu padli trojky Nuberovi aj Kellerovi, potom sa pod košmi presadili vysoký Tomek, z domácich hráčov to bol Marko Ravasz a bolo 5:5. Jaro Morávek potom zablokoval Vadena, ale ten dal Leviciam na oplátku dve trojky a v 6. min. upravil na 8:14. Po ďalších dvoch bodoch Milana Žiaka si bral domáci tréner Peter Jankovič oddychový čas. Po ňom znížil Keller na 12:16, Levičania zabojovali pod nitrianskym košom a tréner hostí Ľubomír Urban ich musel pribrzdiť tiež oddychovým časom. Ku koncu štvrtiny sa presadil Stojanov, ktorý najskôr upravil na 14:17, potom premenil oba trestné hody a uzavrel prvú štvrtinu.

V tej druhej boli Nitrania rýchlejší, postupne si budovali náskok, ktorý dosiahol v 4. min. desať bodov (19:29). Levičania po Jankovičovom oddychovom čase z neho skresávali hlavne zásluhou Kleina a Ilavského a v 7. min. to bolo už len o tri (26:29). Na konci ale hráči spod Zobora predsa len zabrali a prvý polčas vyhrali o deväť bodov.
Tretiu periódu síce načal dvoma bodmi Tomek, potom ale bodovali Klein, Ilavský aj Ravasz (46:49). Po Markovom koši do seba skočili Tomek s Kellerom, oboch rozhodcovia vylúčili. Levičania potom slušnou obranou a prechodom do útoku držali s nitrianskymi hviezdami krok a pred poslednou štvrtinou dokázali vyrovnať na 53:53.
V poslednej časti padali trojky. V žlto-zelenom drese triafal Stojanov, aj Morávek, za hosti sa týmto spôsobom presadil Vaden. Levičania sa dostali do vedenia 62:57, Urban si musel vyžiadať time-out a hala bola na nohách. Nitrania 5. min. pred koncom Vadenom vyrovnali na 64:64 a dráma bola na svete. Minútu pred koncom poslal svojich do vedenia parádnym smečom Lehman, ale Ilavský kurióznym košom vyrovnal na 71:71. Urban si ešte štyridsať sekúnd pred koncom vyžiadal oddychový čas, Nitra však v útoku nepochodila. Levičania vyrazili do rýchleho protiútoku Klein však neprepasíroval loptu do koša a muselo sa predlžovať.

Onyx Levice- BK Bemaco SPU NitraMužstvá sa celých päť minút naťahovali o každý bodík, minútu pred koncom vyhrávali žlto-zelení nad vysokoškolákmi 79:75. V poslednej minúte sa prakticky už len hádzali trestné hody. Vaden mal pevné nervy aj jedenásť sekúnd pred koncom, keď dva razy trafil bezpečne (82:81). Žiak hneď fauloval Kleina, ten trafil raz. Vaden chcel rýchlo rozohrať Nitrania si nerozumeli a lopta sa dostala za čiaru. Derby sa skončilo dvoma trestnými hodmi Ilavského, ten premenil síce len jeden, ale Levice aj tak silnú Nitru pokorili.

ONYX: Klein 19, Ilavský 17, Keller 8, Ravasz 8, Morávek 6, (Stojanov 18, Seman 4, Bukovič 2, Slávik 2). Užitočnosť: Ilavský 22, Klein 21, Stojanov 17.

BK SPU: Vaden 29, Majok 12, Tomek 12, Nuber 6, Žiak 4 (Lehman 8, Hašan 7, Vido 3, Jašš). Užitočnosť: Vaden 24, Majok 17, Lehman 16.
TH: 35/27 - 24/20, fauly: 23 - 30, trojky: 9 - 7, štvrtiny: 16:17, 17:25, 20:11, 18:18 – 13:10, rozhodovali: Zubák, Tomašovič a Doušek, 1250 divákov.

HLASY TRÉNEROV
Peter Jankovič, tréner Levíc: „Dnešný zápas sme vyhrali vďaka väčšej bojovnosti a nasadeniu. Nitra má určite kvalitnejší káder, možno prišlo z ich strany k nejakému podceneniu, ale nás to nemusí zaujímať. Proti top mužstvu sme dosiahli veľké víťazstvo, chalani po nevydarenom zápase v Prievidzi zdvihli hlavy, zabojovali a na palubovke si pomáhali. Som na hráčov naozaj hrdý.“

Onyx Levice- BK Bemaco SPU Nitra

Ľubomír Urban, tréner Nitry: „V našich derby zápasoch si mužstvá nikdy nebudú nič darovať, ale tak to má byť. Pred zápasom sme boli pasovaní do role veľkého favorita, ale výsledok ukázal, že to tak nie je. Musíme ešte veľa vecí vybudovať, aby sme boli tým veľkým mužstvom ako každý hovorí. Dnes to bolo o hľadaní zoskupení hráčov, ktoré by mohli byť efektívne, nie vždy sa to podarilo preto sa aj zápas vyvinul tak ako sa vyvinul. Derby proti Leviciam vždy sprevádzajú viaceré zákulisné ťahy, domáci boli dnes namotivovaní, hrali bojovnejšie a mám pocit, že v našej lige to niekedy stačí na víťazstvo aj nad papierovo silnejším mužstvom. My sme viac chybili v zakončení pod košom, a potom prišiel zákonitý trest. Niektoré veci budeme musieť zmeniť, musíme sa zamyslieť nad našim ďalším smerovaním, pretože posledný zápas s Handlovou zrejme našich hráčov učičíkal a mysleli si, že to bude až príliš jednoduché. Možno som aj rád, že prišla takáto pasáž, kedy treba zdvihnúť prst a nastoliť také režimy, ktoré budú viesť k lepšiemu basketbalovému prejavu. Ale nielen k nemu, nevhodná bola aj reakcia Tomeka, ktorý odchádzal po vylúčení a provokoval domácich fanúšikov. Ja si už neželám, aby sa naše vzájomné derby zápasy niesli v takých neuveriteľných dimenziách. Stále sa to odvíja od posledného finále. Myslím, že ani diváci si to nezaslúžia. Jednoducho hrajme basketbal, kto bude lepší, vyhrá a ideme ďalej. Ale aby to stále sprevádzali rôzne provokovania, to nie. Je to detinské a podľa mňa nie vhodné extraligovej úrovne.“

Viac fotografií Patrika Štrbu si môžete pozrieť v našej fotogalérii.

Pozrite si aj videoreportáž Františka Kosečeka z Levickej televízie zo zápasu:

 

Rónovci ťahali za kratší koniec
Ostrava - Astrum Levice 89:77 (23:20, 21:19, 20:14, 25:24), najviac bodov: Inge 20, Jurečka, Luettgerodt a Hughes po 12 - Grant 25, Bernard 18, Vojtek, Henderson a Štemberger po 8. TH: 14/8 - 26/21, fauly: 18 - 21, trojky: 4 - 3, rozhodovali: Dolinek - Hruša, Matěje.

zdroj: Tomáš Bačík, foto: Patrik Štrba, video: František Koseček, LVT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre