05042024sob

Astrum prekvapil v Čechách, Jankovičova družina podľahla Svitu

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Onyx Levice - Iskra SvitLEVICE 1. októbra 2011 - Levickí „onyxáci“ začali famózne a bez rešpektu. Škoda, že im to nevydržalo dlhšie, Svit si napokon odniesol prvé dva body. Zverenci Františeka Róna prekvapili v Čechách, radostnú cestu budú mať z Pardubíc, kde vyhrali.

Onyx Levice – BK Iskra Svit 68:75 (29:33). Levičania začali nad očakávania a po Kellerových bodoch vyhrávali 4:0. Východniari síce vyrovnali, ale v 5. min. zvýšil Štec na 12:6 a tréner hostí Milan Černický reagoval oddychovým časom. Ani po ňom sa však hostia výraznejšie nepresadili, naopak boli to žlto-zelení, ktorí mali zápas v rukách.
V druhej perióde už skúsenejší hostia zvýšili obrátky a zbadali, že v Leviciach len tak ľahko bodovať nebudú. V 6. min vyrovnal po trestných hodoch výborný Čosič, Levičania nezakončili pár útokov a Svit išiel do vedenia. V poslednej sekunde prvého polčasu padla trojka Čosičovi, ktorý upravil na 29:33.

V tretej perióde sa v hale komentoval aj zápas Astrumu v Pardubiciach, ktorí Levice napokon vyhrali. „Onyxáci“ ale ťahali za kratší koniec. V drese Svitu sa začal presadzovať Berkis, v 7. min. Levičania vyrovnali po Semanových a Slávikových bodoch na 44:44. V závere štvrtiny ukázal presnú ruku Martin Míčka a aj jeho zásluhou viedli hostia pred poslednou časťou hry o päť bodov (48:53).

Zverenci Petra Jankoviča sa po Ravaszovej trojke ešte dotiahli na dva body (53:55), Míčka však siedmou trojkou Svitu upravil na 53:58. Marek Štec ešte dvoma trojkami (63:67) dve minúty pred koncom vykresal iskierku nádeje, ale basketbalisti Svitu si už víťazstvo na levickej pôde nenechali vziať.
ASTRUM: Keller 25, Štec 16, Lutovský 10, Ravasz 5, Slávik a Ilavský po 4, Seman a Bukovič po 2, Stojanov 0.
BK ISKRA: Čosič 20, Berkis 16, Roberson 14, Míčka 13, Polakovič 7, Cvitanovič 3, Findura 2, Znanec a Repaský 0.
TH: 7/4 - 11/10, fauly: 15 - 15, trojky: 4 - 7, štvrtiny: 18:13, 11:20, 19:20, 20:22, rozhodovali: Pipíška, Szibilla a Hrabuvčin, 950 divákov.

Skvelý výkon Hendersona
BK JIP Pardubice - Astrum Levice 62:65 (22:34). Levickí basketbalisti sa v treťom zápase v českej lige predstavili na pôde Pardubíc, kde sa im veľa šancí nedávalo. Zverenci Frantšika Róna však svojich fanúšikov príjemne prekvapili. Zo začiatku sa darilo hlavne Hendersonovi, ktorý si v prvom polčase pripísal 19 bodov, v závere zápasu zaznamenal dôležité koše Bernard a žlto-zelení si tak pripísali premiérové víťazstvo v českej Mattoni NBL.
JIP: Arnold 13, Černošek 12, Kotas a Hampton po 10, Muirhead 7, Pospíšil a Boháči po 4, Peterka 2.
ASTRUM: Henderson 29 (4 trojky, 4 doskoky), Bernard 12, Koštomaj 9, Grant 8, Červenka 3, Štemberger 2, Klein a Vojtek po 1.
TH: 15/22 – 16:26, fauly: 27:23, trojky: 1:5, štvrtiny: 12:16, 10:18, 18:13, 22:18.

Astrum prekvapil v Čechách, Jankovičova družina podľahla Svitu

Rón: Zvládli sme dôležité momenty zápasu

Tomu, že levickí basketbalisti vyhrajú na horúcej pôde v Pardubiciach verili hádam len najskalnejší. Zverenci Františeka Róna to však dokázali a do vlasti sa mohli vracať vo výbornej nálade.

Dvadsiatimideviatimi bodmi zaujal Esian Henderson, devätnást z nich zaznamenal už v prvom polčase.

Esian šokoval v prvom polčase
„Začali sme výborne, domáci sme určite zaskočili najmä kvalitnou defenzívou a rýchlym prechodom do útoku. Z toho pramenili naše ľahké koše a solídny polčasový náskok,“ povedal po ceste domov tréner žlto-zelených František Rón. Pardubice však zbrane nezložili a začali sa doťahovať. Zápas v Čechách prežívali aj fanúšikovia v levickej hale, ktorí prišli povzbudiť mužstvo Onyxu. V tretej štvrtine moderátor stretnutia priebežne hlásil stav, Češi sa dotiahli na žlto-zelených aj na rozdiel dvoch bodov. „Oni potom zvýšili aktivitu v defenzíve, naši hráči mali postupne problémy s faulami, ale nakoniec sme to ustáli, pretože sme zvládli dôležité momenty zápasu. V závere sme využili pod košom Bernarda, ktorý svojimi bodmi otupil tlak Pardubíc. Nepremenili sme síce dosť trestných hodov, ale pred koncom zápasu tie dôležité áno. Víťazstvo ma pochopiteľne teší,“ dodal tréner Rón.

Rozhodli trojky, vraví Černický

Tréner Svitu Milan Černický bol so zápasom v Leviciach vcelku spokojný. „Bolo vidieť, že je len začiatok súťaže. Vedeli sme, že Levičania bojujú na dvoch frontoch a asi sme aj boli favoritom tohto zápasu a som rád, že sme to potvrdili. Aj tento levický káder má svoju kvalitu, výborný bol americký legionár, prehľad potvrdili Lutovský, hral Seman. Myslím si, že mužstvá zo Slovenska tu nebudú tak ľahko vyhrávať, čo sa nakoniec potvrdilo aj dnes,“ povedal skúsený lodivod hostí. Podľa neho rozhodla trojbodová streľba. „Nás tam držal Berkis a Roberson, ale dobré strelecké pozície spoza oblúka mali aj domáci basketbalisti. Ak by im tie voľné strely padli, tak záver stretnutia by bol dramatický, takto sme to kontrolovali až do poslednej sirény,“ dodal Černický.

Astrum prekvapil v Čechách, Jankovičova družina podľahla Svitu

Jankovič je rád, že viedol mužstvo
Peter Jankovič sa opäť posadil na lavičku ako hlavný tréner. Stretnutie hodnotil reálne. „Dnešný zápas ukázal to, o čom to je .Naši mladí hráči nemajú ešte skúsenosti. Tie budú naberať teraz v extralige a nie v príprave. V kádri Svitu sú skúsení borci, ktorí odohrali v extralige už veľa sezón a to sa dnes ukázalo.“ Levickí „onyxáci“ ale začali výborne, vidieť bolo Kellera, na rozohrávke robil čo mohol Daniel Ilavský. „Chlapci sa na zápas tešili, zo začiatku som badal akoby nováčikovský elán. Svit nás potom začal lámať, hráči už skláňali hlavy, ale ešte raz sme sa pred koncom vrátili do zápasu. Niektorými chybami sme sa však pripravili o lepší výsledok a možno aj o možnosť pobiť sa v závere o víťazstvo,“ hovorí Jankovič, ktorý si ako hlavný tréner pripomenul staré časy. „Beriem to normálne, taká je realita. Dohodnutí sme už dávnejšie, že keď bude hrať Astrum vonku a Onyx v tom istom čase doma, budem viesť mužstvo ja. Som rád, že zápas som viedol, sú to len ďalšie skúsenosti pre mňa,“ uzavrel debatu Peter Jankovič.

Viac fotografií Patrika Štrbu z domáceho zápasu nájdete v našej fotogalérii.

zdroj: Tomáš Bačík, foto: Patrik Štrba

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre