05022024štv

Basketbal a basketbalové správy z Levíc

Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov U16: Španieli suverénni, Slovensko bez víťazstva

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 30. marca 2016 - Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov v rámci kategórie U 16 s účasťou Slovenska, Česka, Poľska a Španielska sa konala v dňoch 25.-27.3.2016 v Športovej hale v Leviciach. Turnaj všetky zúčastnené družstvá vnímali ako prípravu na Majstrovstvá Európy, ktoré sa budú konať v auguste. Záštitu nad týmto Veľkonočným turnajom prevzal primátor mesta Ing. Štefan Mišák.

Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov U16: Španieli suverénni, Slovensko bez víťazstva

V reprezentačnom výbere SLOVENSKA nastúpili aj traja hráči domáceho klubu ŠBK Junior Levice (Marcel Bátovský, Martin Danielič a Jakub Zigo) pod vedením reprezentačného trénera Jozefa Ištoka.

O úvodný duel sa postarali slovenskí reprezentanti, ktorí po veľkom boji podľahli susedom z Poľska. Omnoho jednoznačnejší priebeh mal zápas Španielska s českým výberom. Druhý hrací deň Veľkej ceny mesta Levice pokračoval súbojmi domácich proti favoritovi zo Španielska, ktorý na turnaji zatiaľ nenašiel premožiteľa, a nadelil aj Slovensku. Vyrovnaným duelom bolo stretnutie Poľska a Česka, no nerozhodný stav sa napokon priklonil na poľskú stranu. Tretí hrací deň sa hrali posledné dve stretnutia. V prvom sa zápase trošku prvých 15 minút Poliaci trápili Španielov, tí však odpor Poliakov zlomili ešte do polčasu. Slovensko sa v súboji s Českom trápilo a nakoniec nemá na konte ani jednu výhru.

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.
Jednoznačné víťazstvo z turnaja si odnášajú Španieli, druhé miesto obsadili Poliaci, tretie miesto výber Česka a domáce družstvo obsadilo štvrtú priečku. Slávnostné ocenenie turnaja vykonali Štefan Mišák, primátor mesta Levice, Ľubomír Ryšavý, generálny sekretár SBA a Gabriel Sirotňák, prezident ŠBK Junior Levice.

ALL-STARS TÍM: Joel Parra Lopez (SPA), Adams Sola Iddrisu (SPA), Sebastian Walda (POL), Adam Krčmárik (SVK) a Tomáš Mikyska (CZE)

NAJUŽITOČNEJŠÍ HRÁČ TURNAJA: Joel Parra Lopez (SPA)

Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov U16: Španieli suverénni, Slovensko bez víťazstva

VÝSLEDKY:

SLOVENSKO 63:70 POĽSKO (20:26, 14:18, 14:14, 15:12)

Najlepší strelci: Páleník 18, Krčmárik 17, Balvan 8 – Golek 17, Pluta a Janczak 12, Drozdowski 7

Rozhodcovia: Turčin, Matejčík, Kurpaš

Zápas sa začal vo vysokom tempe. Hoci sa slovenský výber ujal vedenia, Poliaci svojím húževnatým štýlom hry poľahky otočili skóre vo svoj prospech. K ich náskoku im pomohli aj trestné body. Domáci tréner Jozef Ištok využil oddychový čas, ktorý jeho zverencom prospel, a slovenskí chlapci sa začali na svojho súpera doťahovať. Ale Poliaci si neustále – počas celej prvej štvrtiny – udržiavali slušný náskok v podobe 6 bodov. Prvé dejstvo sa skončilo 20:26 pre poľské družstvo.
Druhá štvrtina priniesla podobný scenár ako tá prvá. Slovákom sa v zakončení nedarilo a naši severní susedia nás trestali protiútokmi. Po polovici druhého dejstva sa bodový rozdiel zvyšoval. Dokonca až na rozdiel 13 bodov. Potom však prišla niekoľkominútová odmlka hostí a slovenská reprezentácia znížila na 27:37. Ako sa postupom času ukázalo, išlo iba o chvíľkové zaváhanie. Poliaci totižto pevne držali taktovku nad zápasom a na tento turnaj boli skvele kondične pripravení. Slovákom sa s blížiacim sa koncom zápasu podarilo zvýšiť aktivitu a znížiť bodový rozdiel na 34:44. Podľa ukazovateľa skóre pomohla prestávka viac zverencom trénera Ištoka. Tí zlepšili streľbu, niekoľkobodové manko stiahli na rozdiel 4 bodov. V tých momentoch boli slovenskí reprezentanti, ako keby ich poliali živou vodou a skóre zastalo na 48:52 v prospech poľského kolektívu. Celá hra sa vyrovnala a zápas dostal nový náboj. Napriek tomu Poliaci zopár bodov v samom závere pridali, a tak sa tretie dejstvo skončilo 48:58.
Začiatok záverečnej štvrtiny, ako aj jej podstatná časť, patril Slovensku. Aj keď záver tretieho dejstva tomu nenasvedčoval, domácim sa podarilo znížiť 4 minúty pred koncom stretnutia na 60:62. Posledné momenty duelu boli mimoriadne dramatické, 50 sekúnd pred koncom súboja strácal slovenský výber 4 body a mal útok k dobru. Túto výhodu však nevyužil, Poľsko si ustrážilo vedenie a do konca zápasu sa hra kúskovala oddychovými časmi na oboch stranách. Záverečná štvrtina a celé stretnutie sa skončilo 63:70.

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj 23 zrekonštruovaných bytov v Leviciach na Ul. Kyjevská 5
Jozef Ištok, tréner Slovenska: "Chlapci začali veľmi nervózne, z čoho pramenili jednoduché chyby. Týkalo sa to najmä protiútokov súpera, ktoré sme nedokázali eliminovať a zachytiť už na útočnej polovici. Z toho sme obdržali rýchle koše a Poliaci sa dostali do psychickej výhody. Bojovnosťou a nasadením hlavne v obrane sme zápas zdramatizovali, no škoda toľkých nepresností v závere zápasu. Mohlo sa zrodiť veľké prekvapenie. Keďže je to prípravný turnaj, zmeny určite nastanú. A po dôkladnej analýze tohto zápasu sa pripravíme na zajtrajšie stretnutie proti Španielsku."

Juraj Páleník, najlepší strelec Slovenska (18 bodov): "Na začiatku som sa chytil dobrými strelami. Škoda, že som v prvom polčase neurobil dobré prieniky, boli tam kroky. V druhom polčase sme začali hrať tímovejšie a súper nám robil neustále komplikácie prostredníctvom protiútokov a z toho sme dostávali najviac bodov. Najväčší problém nám robil asi návrat do obrany.

Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov U16: Španieli suverénni, Slovensko bez víťazstva

ČESKO 62:104 ŠPANIELSKO (14:22, 13:29, 17:23, 18:30)

Najlepší strelci: Mikyska 10, Sicha a Haiblik 9, Hauzer 7 – Signes Beltri 14, Parra Lopez, Tamayo Lesmes a Parrado Calabria 13, Sola Iddrisu 12

Rozhodcovia: Pipiška, Bartoš, Bara

Španieli začali český výber tlačiť od začiatku zápasu a už po dvoch minútach stretnutia vyhrávali o 7 bodov. Česi nedokázali zužitkovať dobré strelecké príležitosti a za španielsky náskok sa výrazne pričinil Sola Iddrisu. S ubiehajúcimi minútami sa české mužstvo dostávalo
do hry a náskok znížilo minútu pred koncom na rozdiel 2 bodov. Španieli však vyrovnanie nedopustili, prvé dejstvo sa skončilo 14:22.
Dominancia Španielska zo začiatku prvej štvrtiny sa zopakovala, no tentoraz trvala celých 10 minút. Ich náskok sa vyšplhal až na 21 bodov, keď v polovici druhého dejstva vyhrávali 40:19. Napokon tím zo Španielska zvýšil svoje vedenie a celú štvrtinu zakončil v pomere 51:27.
Hneď v úvode tretej časti stretnutia sa zvýšilo tempo zápasu a hralo sa zo strany na stranu. Národnému výberu Česka nechýbala bojovnosť, ale pozorní Španieli im veľa nedovolili. Úplné zlyhanie v tretej štvrtine zapríčinili aj časté straty a nemohúcnosť v zakončení českých hráčov. 4 minúty pred koncom štvrtiny vyhrávali Španieli 69:38. Veľmi často sa im podarilo premieňať aj trojkové pokusy. Posledné slovo mali Česi a upravili na 44:74. Posledné dejstvo patrilo jednoznačne španielskemu celku. Ich takmer bezchybná streľba a výborný pohyb zabezpečili vysokú výhru, dokonca prevyšujúcu 100-bodovú hranicu – 104:62.

Petr Treml, tréner Česka: "Pre našich chlapcov je to veľká škola, radosť si zahrať so Španielskom. Pre niektorých to bolo zoznámenie sa s európskym basketbalom. Naše chyby veľmi vynikli pre agresivitu a rýchlosť španielskeho tímu. Môžem mať radosť z toho, že v niektorých úsekoch hry sme sa im dokázali vyrovnať. Ale zvyknúť si na ich tempo bolo pre našich hráčov príliš veľa. Zajtra budeme chcieť proti Poľsku odohrať vyrovnaný zápas."
Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov U16: Španieli suverénni, Slovensko bez víťazstva

SLOVENSKO 56:108 ŠPANIELSKO (17:36, 16:33, 8:20, 15:19)

Najlepší strelci: Krčmárik 11, Zachar 9, Páleník 8 – Parra Lopez 20, Unanue Cegarra 16, Cuevas Simarro 14

Rozhodcovia: Bara, Bartoš, Bullo

Od začiatku zápasu sa hral svižný a pohyblivý basketbal. Slovenskí reprezentanti sa ujali vedenia ako prví a napriek tomu, že Španieli stav otočili, domáci sa držali na rozdiel pár bodov. Najmä oduševnený výkon a presná streľba v podaní Juraja Páleníka tímu veľmi pomohli. Veľkým pozitívom bolo, že slovenský výber dokázal držať krok so španielskym protivníkom v kondícii a tempe stretnutia. Ištokovi zverenci však chybili v defenzíve, čo sa odzrkadlilo v inkasovaní zbytočných košov. Zlom nastal dve minúty pred koncom prvej štvrtiny, keď si španielske mužstvo vypracovalo 13-bodový náskok. Španieli v závere zabrali a prvé dejstvo sa napokon skončilo 17:36.
Nastolený trend z prvej časti hry pokračoval. Slováci sa snažili, ale dôrazní a veľmi efektívne hrajúci Španieli im nedávali veľa priestoru. Počas druhého dejstva sa slovenskí borci dokázali niekoľkokrát pekne preštrikovať a úspešne zakončiť. Ich súper bol však mimoriadne produktívny. Protiútoky, ktoré boli častým javom v druhej štvrtine, sa stali veľkou zbraňou španielskeho výberu, čo znamenalo, že ich náskok sa neustále zväčšoval. S blížiacim sa koncom druhej časti akoby neexistovala obrana Slovenska. Skóre sa ustálilo na 33:69.
Slovenský celok podával bojovný výkon, no Španieli boli jednoducho kvalitnejším mužstvom. Tempo zápasu opadlo, a tým sa aj znížil počet protiútokov na oboch stranách. Hráči Španielska ovládali hru a zápas sa už len dohrával. Stav 41:89. Španielske útočné šíky usilovne pracovali aj v záverečnom dejstve. Nielen z hľadiska, ale aj z palubovky bolo cítiť, že o víťazovi je už rozhodnuté. Ku koncu zápasu to bola hra mačky s myšou. Slovákom sa desiatky bodov nepodarilo stiahnuť, a tak podľahli súperovi zo Španielska 56:108.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...
Jozef Ištok, tréner Slovenska: „Vieme, kde je Španielsko, patria medzi najlepších na svete, je to basketbalová krajina. Pre nás je takáto konfrontácia veľkým ponaučením. Mali sme dobré úseky hry, v obrane sme tiež bojovali. Pozitív je viacero. Žiaľ, realita je iná. Všetci sa tešíme na zajtrajšie dlhoročné derby proti Česku.

Adam Krčmárik, najlepší strelec Slovenska (11 bodov): „Dnes sa mi dobre nehralo, nepadali tam dlhé strely. Celkovo sa mi nedarilo. Ako tím sme stále bojovali – napriek veľkému bodovému rozdielu. Zajtra proti Česku chceme vyhrať.

Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov U16: Španieli suverénni, Slovensko bez víťazstva

POĽSKO 80:62 ČESKO (15:15, 22:20, 22:17, 21:10)

Najlepší strelci: Rojek 18, Pluta 13, Walda 12 – Hauzer 18, Mikyska 16, Ngatse a Sicha 7

Rozhodcovia: Turčin, Matejčík, Bara

V prvej štvrtine sa hral veľmi dynamický basketbal, s množstvom šancí na oboch stranách. Priebeh zápasu bol značne vyrovnaný, tímy sa na seba neustále bodovo doťahovali. Hlavným ťahúňom Poliakov bol Andrzej Pluta, ktorý v prvom dejstve nazbieral 6 bodov. Rovnako na tom bol Filip Hauzer, ten však za českú reprezentáciu. Vyrovnanosť symbolizoval aj počiatočný stav stretnutia 15:15.
Druhé dejstvo sa nieslo v rovnakom duchu ako úvodná časť. Mierny zlom nastal 4 minúty pred koncom štvrtiny, keď sa českému mužstvu podarilo ovládnuť hru a premieňať poskytnuté príležitosti. Poľskí hráči sa však manka nezľakli a dobre organizovanými útokmi sa snažili zvrátiť nepriaznivý stav. Ich snaha bola ocenená, pretože 20 sekúnd pred koncom vyrovnali na 35:35 a pár stotín pred klaksónom dokonca zvýšili na 37:35.
Hra v tejto fáze mala spád, diváci sa mali na čo pozerať. Z hľadiska skóre išlo stále o veľmi vyrovnané stretnutie. Rozdiely medzi tímami boli najviac štvorbodové. Zvrat sa zrodil minútu pred koncom tretej štvrtiny, keď Poliaci odskočili na rozdiel 7 bodov. Svoje vedenie si ustrážili a stav predposledného dejstva sa ukončil v pomere 59:52.
Súboj sa opäť vyrovnal, no po úvodných minútach poslednej štvrtiny Poliaci preukázali svoju kvalitu a susedovi z Česka odskočili na rozdiel 11 bodov, čo bolo v zápase kľúčové. Ten sa nevedel presadiť cez pozornú poľskú defenzívu, ktorá podnikala rýchle útočné výpady. Tie priniesli svoje ovocie, a tak Poľsko zvíťazilo 80:62.

Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov U16: Španieli suverénni, Slovensko bez víťazstva

ŠPANIELSKO 93:58 POĽSKO (18:14, 26:22, 30:12, 19:10)

Najlepší strelci: Parra Lopez 13, Garuba Alari a Tamayo Lesmes 12, Cuevas Simarro a De Blas Morcillo 10 – Pluta 16, Walda 11, Rajewicz 7

Rozhodcovia: Pipiška, Bartoš, Bara

Nástup do zápasu vyšiel lepšie poľskému celku, ktorý sa ujal vedenia a v priebehu nasledujúcich minút ho udržiaval, ale iba na rozdiel jedného bodu. Španieli boli od začiatku nepríjemným súperom. V polovici sa im podarilo stav stretnutia otočiť vo svoj prospech, keď vyhrávali 10:5. Nasadenie od oboch mužstiev bolo neuveriteľné, hral sa skvelý rýchly basketbal. Vyrovnaný duel pokračoval, Španielsko s ľahkým náskokom ukončilo prvú štvrtinu 18:14.
Po troch minútach hry druhého dejstva Španielsko odskočilo na rozdiel 8 bodov, čo sa s odstupom času ukázalo ako rozhodujúci moment. Poľské mužstvo sa síce dokázalo dotiahnuť na rozdiel 3 bodov – 33:30, ale zahadzovaním vyložených príležitostí si sami skomplikovali cestu za prvenstvom na turnaji. Pluta bol opäť lídrom v bodovaní poľskej reprezentácie (9 bodov), Španielov ťahal najmä Parra Lopez s rovnakým počtom bodov. Priebeh stretnutia sa vyvíjal tak isto ako na začiatku štvrtiny a konečný stav tohto dejstva tomu zodpovedá – 44:36.
Tretia časť začala veľmi divoko, tímy preukazovali výbornú kondičnú pripravenosť. Z hľadiska stavu sa Španielsku darilo presadzovať svoje taktické plány a premieňať dôležité koše, navyše pridávali aj trojkové zásahy. Táto časť zápasu zlomila väz Poliakom. Španielsko im utieklo o 20 bodov a následne navýšilo skóre na 74:48.
Španielsky výber predvádzal ukážkové protiútoky, presnú streľbu a skvelú výdrž, čím iba potvrdili, že patria medzi najlepšie svetové reprezentácie v basketbale. Posledné dejstvo bolo jasne v ich réžii, neustále tlačili súpera a prakticky mu dovolili získať iba minimum bodov.
Španieli svoje obrovské vedenie už do konca zápasu udržali, vyhrali zápas 93:58 a tiež prvé miesto na Veľkej cene mesta Levice.

David Soria Vaillo, tréner Španielska: „Bol to pre nás dobrý turnaj, tento čas sme skvele využili na prípravu. Sme šťastní, že sa nám podarilo dosiahnuť také výsledky. Prísť sem bolo dobrým rozhodnutím.

Veľká cena mesta Levice v basketbale mužov U16: Španieli suverénni, Slovensko bez víťazstva

SLOVENSKO 55:69  ČESKO (14:18, 13:28, 14:10, 14:13)

Najlepší strelci: Krčmárik 16, Balvan a Zachar 8, Horváth 7 – Kovář 16, Čejka a Mikyska 10, Borovka 9

Rozhodcovia: Kurpáš, Turčin, Margala

Po taktickom úvode sa mužstvá začali presadzovať najmä pod košmi, po polovici štvrtiny bol stav iba 8:4 pre Slovensko. Dve minúty pred koncom prvého dejstva sa Česko dostalo do vedenia 14:10, čo bol zatiaľ najväčší rozdiel v zápase. Česi napokon udržali tesné vedenie až do záveru a priebežne vyhrávali 18:14.
Český výber si svoj dosiahnutý náskok udržiaval a postupne ho zvyšoval. Naši susedia si vypracovali množstvo šancí, z ktorých dokázali prevažnú časť využiť. Ich vedenie 18:39 hovorilo za seba. Slovenskí reprezentanti sa presadzovali až v druhej časti druhého dejstva. Ich streľba sa zefektívnila a znižovali manko. Slovensku sa podarilo znížiť stav stretnutia na 27:46.
Tretie dejstvo bolo nervózne. Slovensku sa však darilo využívať chyby súpera a znížiť na rozdiel 9 bodov. Ale nasledovala nevýrazná streľba a veľa premárnených šancí z dobrých pozícií. Odzrkadlilo sa to v niekoľkých útokoch, ktoré nedokázali slovenskí reprezentanti bodovo zužitkovať. Česko sa spamätalo a malo znovu väčší náskok, tentoraz v podobe 15 bodov. 41:56.
Posledné dejstvo zápasu i celého turnaja sprevádzalo dobýjanie českého koša. To sa však darilo iba niekedy. Efektivita a miestami neorganizácia v defenzíve spôsobovali, že Česi využili protiútoky a to im zaručilo slušný, niekoľkobodový náskok pred slovenským prenasledovateľom, s ktorým si vystačili až do konca stretnutia, lebo vyhrali 69:55.

Jozef Ištok, tréner Slovenska: „Začali sme celkom dobre, ale po dvoch-troch chybách sme postavili súpera na koňa a nepresnosťami sme nestíhali dodržiavať taktické pokyny. Definitívne sa to zlomilo v druhej štvrtine, kde sme psychicky upadli a nenašiel sa líder tímu, ktorý by to znovu naštartoval. Ale znova – po pár chybách sme si prestali veriť... Hra, ktorú by sme chceli aj v budúcnosti, je druhý polčas s Poľskom – čo boli naše najlepšie momenty.

Petr Treml, tréner Česka: „Keď aspoň raz vyhráte, môžete byť spokojní. Treba však povedať, že naše výkony sa stupňovali. Každý ďalší zápas sme hrali lepšie. Ja verím, že po dlhšej príprave budeme hrať ešte kvalitnejšie.

Text: SBA a ŠBK Junior
Foto: Martina Zigová

POZRITE SI TIEŽ:

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre