04252024štv

Projekt Spoločne za nový Šiklóš finišuje

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Projekt Spoločne za nový Šiklóš finišujeLEVICE 1. augusta 2013 - Vrch Vápnik, nazvaný aj Šiklóš, je jedným z najčastejších cieľov krátkych rodinných výletov a cyklistických túr, keďže sa nachádza len 4 km juhovýchodne od mesta Levice.

Verte či nie, niektorí Levičania mali dokonca problém nájsť cestu na jeho vrchol a výlet s deťmi tak skončil predčasne. Mnohí však zažili aj sklamanie, keď sa na toto obľúbené vyhliadkové miesto dostali. Najväčším problémom v tejto oblasti boli určite početné skládky odpadu, ktoré dobrý dojem na turistov rozhodne neurobili.

Mesto Levice sa zapojilo do grantového programu “Pohoda za mestom” realizovaného Nadáciou Ekopolis a v marci tohto roku získalo na obnovu vyhliadkového a pamätného miesta Šiklóš 3 700 eur. Už bolo načase urobiť prvé kroky a skultúrniť toto miesto, aby sa tu dobre cítili malí aj dospelí.

 

Projekt Spoločne za nový Šiklóš finišuje
 
Hlavným cieľom projektu “Spoločne za nový Šiklóš” je obnova a prinavrátenie pocty významnému vyhliadkovému a pamätnému miestu. V prvej etape občania v ankete vyjadrili svoj názor, čo sa im páči, čo by sa malo zachovať a čo ich naopak na druhej strane odrádza od navštívenia tejto lokality.

 

RM - TECH - bazény na mieru, prekrytia, stavby, servis

Prvé plánovacie stretnutie sa konalo koncom apríla na Šiklóši. Okrem realizátorov projektu sa ho zúčastnilo aj 12 návštevníkov lokality, ktorí vyjadrili svoje priania a nápady, aby jedna z najväčších travertínových kôp na Slovensku prinášala svojim návštevníkom pocit pohody a skutočné vychutnanie si voľného času stráveného v prírode (aj v tesnej blízkosti mesta).

V rámci projektu sa už koncom mesiaca máj sa konala prvá brigáda. Takmer tridsiatka ľudí sa rozhodla priložiť ruku k dielu a prispieť tak k obnove tejto lokality. Dobrovoľníci spoločne vyzbierali odpadky a zlikvidovali početné skládky, vyčistili priestor okolo pamätníka, vystrihali kríky a pokosili trávu.

Projekt Spoločne za nový Šiklóš finišuje
Projekt Spoločne za nový Šiklóš finišuje

Ku koncu júla už boli v tomto priestore osadené lavičky a informačná tabuľa, vybudované chránené ohnisko a popri trase pribudli i smerovníky. “V rámci projektu sú naplánované tiež 2 ks odpadkových stojanov, ktoré by mali byť v priebehu dvoch týždňov osadené,” dopĺňa Zuzana Obická, referentka pre regionálny rozvoj a cestovný ruch. Je to teda začiatok obnovy lokality Šiklóš s cieľom pritiahnuť ľudí späť do prírody.

Travertínová kopa Vápnik s výškou 274 m n.m. je naozaj veľmi zaujímavým priestorom s bohatou históriou. Okrem travertínu sa tu získavala aj odroda známa ako levický zlatý ónyx. V bývalom lome sa našlo množstvo paleontologického materiálu ako vyliatok medzipancierovej dutiny korytnačky močiarnej alebo čeľusť a zuby nosorožca, našli sa i mnohé odtlačky listov a rastlín. Všetci pevne veríme, že v novom šate priláka táto lokalita veľa návštevníkov z mesta i okolia.

Projekt “Spoločne za nový Šiklóš” však ešte nie je ukončený. “Ukončenie je naplánované na koniec septembra, kedy by sa mal konať spoločný výstup na Šiklóš, ktorý bude zorganizovaný v spolupráci KST Lokomotíva Atóm Levice,” prezrádza Zuzana Obická, referentka pre regionálny rozvoj a cestovný ruch.

“Do vyhlásenej ankety sa zapojilo dostatočné množstvo ľudí, ktorých tento projekt oslovil, čomu sme radi! Taktiež patrí veľká vďaka všetkým, ktorí sa zatiaľ na projekte podieľali. Veríme, že si toto miesto nájde opäť svojich návštevníkov, budú si vážiť novovytvorený upravený oddychový priestor a neničiť ho!” smeruje vďaku občanom a zároveň upozorňuje realizátorka projektu.  

Projekt Spoločne za nový Šiklóš finišuje
Projekt Spoločne za nový Šiklóš finišuje

Pre kompletné oživenie priestoru je však potrebná i rekonštrukcia rozhľadne z roku 1960, ktorá je v znepokojujúcom stave. Rozhľadňa je pamiatkou na pozorovateľňu sovietskeho maršala Rodiona Jakovleviča Malinovského, veliteľa 2. Ukrajinského frontu. Ten z tohto miesta viedol vojenské operácie na južnom Pohroní počas druhej svetovej vojny. Najväčšou hrozbou pre návštevníkov je chýbajúci poklop na rozhľadni, nebezpečné rozpadnuté schody a odstránená časť zábradlia. V máji tohto roku však vzniklo OZ Spoločnosť na obnovu a využívanie pamätníka bojov Červenej armády na vrchu Vápnik (Šiklóš), ktoré má v rámci svojich cieľom i obnovu samotného pamätníka. O ďalších krokoch Vás budeme informovať.

Prečítajte si viac o začiatkoch a podmienkach projektu Nadácie Ekopolis “Spoločne za nový Šiklóš”

 zdroj a foto: ms, ekopolis.sk, levice.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre