04192024pia

Poznáte klenoty nášho regiónu?

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 17. októbra 2012 – V rámci 85. výročia múzea v Leviciach sa v pondelok 15. októbra 2012 v priestoroch Kapitánskej budovy a v Dobóovskom kaštieli uskutočnili vernisáže a súčasne aj zahájili dve výstavy - Klenoty Tekovského múzea v Leviciach II. a Pravda je vo víne... vinohradníctvo v regióne.

Okrem predmetov, ktoré sú na výstave „Pravda je vo víne...vinohradníctvo v regióne“ inštalované, tu môžu návštevníci vidieť, ako to v pravom hajloku v skutočnosti vyzeralo. "Jedna miestnosť je rozdelená na prešovňu, pivnicu a obytnú časť. Mladšie generácie, ktoré vinice, vinohradníctvo a s ním spojené pracovné priestory nepoznajú, môžu nahliadnuť a zistiť, ako to v typickom hajloku asi mohlo vyzerať,“ predstavila nám odborná pracovníčka a etnografka Tekovského múzea v Leviciach Mgr. Zuzana Ivanická.

Výstava Klenoty Tekovského múzea v Leviciach II.

 

Väčšina predmetov inštalovaných na výstave pochádza priamo zo zbierok Tekovského múzea, niektoré exponáty však múzeu poskytol a zapožičal Vinohradnícky spolok Čajkov a pán Dr. Muráni. Okrem toho, že je tu väčšina etnografického materiálu, návštevníci môžu na chodbe vidieť aj predmety z fondu histórie.

Na výstave máte možnosť prezrieť si aj typických škodcov na viniči, akými sú osy, cykády, vrabce a známy postrach všetkých vinohradníkov – škorec.

„Tieto predmety sa dostali do múzea darom alebo kúpou, celá generácia pracovníkov, ktorí tu pracovali, zbierali tieto predmety. Aj takýmto spôsobom sa dostávajú na verejnosť, nie sú zavreté len v depozitári,“ ukončuje Mgr. Zuzana Ivanická.

Výstava Klenoty Tekovského múzea v Leviciach II.

Výstava Klenoty Tekovského múzea v Leviciach II. je rozdelená do viacerých častí. Návštevník tu môže vidieť exponáty z histórie a numizmatiky, prírodných vied akými sú paleontológia, mineralógia, zoológia a botanika.

„Prírodovedná časť výstavy je zameraná na prezentáciu individuálnych predmetov z viacerých vedných odborov. V rámci paleontológie vystavujeme unikátne predmety, ktoré boli nájdené na travertínovej kope Vápnik, známej aj pod miestnym názvom Šiklóš pri Leviciach. Nájdeme tu odliatok panciera korytnačky, ktorá sa zachovala v travertíne. Podobným spôsobom sa zachovali aj odtlačky listov rastlín. Asi najväčším unikátom, nálezom na Šiklóši, sú zuby nosorožca, ktorý tu žil pred niekoľkými miliónmi rokov. Máme tu aj artefakty mamuta. Tieto boli splavené riekou Hron z vyšších polôh. Na doplnenie paleontologických predmetov tu taktiež máme zaujímavé ukážky minerálov,“ opísal prírodovednú časť výstavy samostatný odborný pracovník a zoológ Tekovského múzea v Leviciach RNDr. Vladimír Smatana.

Ďalšia časť výstavy je venovaná líške hrdzavej. Sú tu zachytené veľmi pekné preparáty líšky pri vyhľadávaní a love koristi. V prvom prípade je korisťou kačica divá, v druhom hraboš poľný.

„Pripravili sme aj ukážku vtákov, väčšinou vodných vtákov, ktorí sú vzácnejší a doteraz neboli vystavované pri iných príležitostiach. Je tu vystavená košovka - neptunov pohár, ktorý zo svojich ciest doniesol levický rodák, cestovateľ, poľovník a prírodovedec Koloman Kittenberger. Ďalšou zaujímavou skupinou preparátov sú genetické odchýlky, tzv. albinizmus. Ten môže byť buď čiastočný alebo úplný. Čiastočný reprezentuje preparát straky, ktorá má namiesto čierneho sfarbenia svetlohnedé a nájdete tu aj úplného albína – krtka, čo je veľmi vzácny jav a je to určitým spôsobom klenot,“ ukončuje RNDr. Vladimír Smatana.

Výstava Klenoty Tekovského múzea v Leviciach II. Výstava Klenoty Tekovského múzea v Leviciach II.

Pripomíname, že od 17. októbra sa začína aj ďalšia výstava, a to „Abstraktné obrazy“ od Márie Šefferovej, ktorú môžete nájsť v Galérii Jozefa Nécseyho a ktorá potrvá do 5. decembra 2012.

Z výstav sme pripravili fotoreportáž, všetky naše fotografie si môžete pozrieť vo fotogalérii TU.

zdroj a fotografie: www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre