04192024pia

Výtvarný workshop - Artspektrum 2013 a rozhovor s Mgr. Richardom Aradským

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 11. marca 2013 - Celý sobotný výtvarný workshop – Artspektrum, bol prvou akciou novej skupiny mladých výtvarníkov. Regionálne osvetové stredisko v Leviciach má záujem vytvoriť skupinu výtvarníkov, s ktorou môže pracovať a vytvárať jej podmienky na realizáciu vo výtvarnom odbore. Stretnutie vo výborných a tvorivých priestoroch MC Kontakt  bolo vďačné na nápady a na vízie do budúcna. Workshop viedol Mgr. Richard Aradský, výtvarník – sochár, umelec a pedagóg na SUŠ L. Bielika. Predstavil nám špecifiká a krásy práce s olejovým pastelom.

Výtvarný workshop - Artspektrum 2013 a rozhovor s Mgr. Richardom Aradským

Karta Levičana už viac ako 100 zliav v Leviciach a okolí – www.vyhodykariet.sk.

 

Počas takmer jarného dňa sa v Kontakte pracovalo na prvých spoločných dielach. Táto sobota bola zároveň zberným dňom prác na Výtvarné spektrum 2013, kde bol Richard aj konzultantom prinesených prác.

Pre budúcnosť sme otvorení pre nových nadšencov výtvarného umenia, s ktorými plánujeme niekoľko výjazdov na výstavy, prednášky a iné podujatia, ktoré nás môžu inšpirovať alebo výtvarne potešiť. Porozprávali sme sa s lektorom Mgr. Richardom Aradským.

Stačí lajk a získate informácie o každej zľave Karty Levičana na Facebook http://www.facebook.com/kartalevicana

 


Aké si mal predsavzatia ako lektor tohto workshopu? Ako si sa pripravoval na túto úlohu?

Či už sa jedná o úlohu lektora, alebo pedagóga, vždy sa snažím odovzdať čo najviac zo svojich osobných skúseností. Väčšinou sa v takýchto situáciách jedná o určitú vzájomnú interakciu, ktorú tvorí daná skupina ľudí. V tomto prípade patrila väčšina účastníkov workshopu medzi mladšiu vekovú skupinu. Vďaka tomu som mal z nich pocit, že sú viac vnútorne otvorení pre pocit experimentovania v danej tematike a technike.   
Snažil som sa tak koncipovať tematiku tohto workshopu, aby vyhovovala každej vekovej kategórii a aby som priniesol niečo nové, ale dostupné. Technika kresby, alebo maľby pomocou olejového pastelu je dostupná takmer pre každého. Nie je veľmi obmedzená po finančnej stránke, ani po stránke nároku na veľkosť pracovného priestoru a taktiež ani po stránke zdravotne škodlivej.

Výtvarný workshop - Artspektrum 2013 a rozhovor s Mgr. Richardom Aradským

Ako sa darilo účastníkom, mladým výtvarníkom?

Väčšinu účastníkov workshopu som poznal aj osobne a viem, že sú to ľudia, ktorí aj napriek všetkým vonkajším negatívnym vplyvom, ktoré na nich pôsobia, sa stále venujú výtvarnej činnosti. Či už sa jedná o študenta strednej školy, alebo o osobu, ktorá pracuje v inom odvetví ako výtvarnom. Myslím si, že ich prístup k výtvarnej činnosti je na správnej ceste. V neposlednom rade spomeniem aj ich pozitívne vnútorné zmýšľanie a postoje k samotnému životu. Tieto aspekty považujem tiež za neodmysliteľnú súčasť výtvarníka.


Splnili sa tvoje očakávania?

Mám pocit, že si každý účastník vedel niečo zobrať z tohto workshopu. Najdôležitejšie je asi to, aby táto technika bola pre nich využiteľná aj v budúcnosti. Bol by som rád, ak by túto techniku posunuli ešte ďalej na ďalší level.


Bol si spokojný s výslednými prácami?

Z hľadiska časového rozpätia sme boli trošku obmedzení a keďže sa jedná o časovo náročnejšiu techniku, práce si dokončovali samostatne. V priebehu procesu workshopu som mal pocit, že si relatívne rýchlo a dobre osvojili pre nich novú techniku. Hlavnou pointou workshopu bolo osvojenie si tejto techniky a tému ktorú si volili, bola individuálna a voľná.

O chvíľku sa ženíš, nebude ti chýbať život slobodného mládenca?

HOhóóóó!!!!!  Zábavy bolo dosť. Prichádza éra "otrokárska"!!! Samozrejme v tom pozitívnom slova zmysle. Neviem, čím som si to v živote vyslúžil, ale stretol som jednu úžasnú ženu, Putyiku, ktorá stojí vždy pri mne. Je to človek, ktorému môžem dôverovať v akejkoľvek životnej situácii.

Celý kolektív pracovníkov ROS v Leviciach blahoželá svojmu dlhoročnému lektorovi k tomuto významnému kroku. Veľa šťastia!


zdroj a fotografie: gk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre