05022024štv

Rómsku hip-hopovú scénu reprezentoval v Budapešti Levičan

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 13. mája 2012 - Rómsky raper z Levíc BG Gangsta, vlastným menom Miroslav Rác,  reprezentoval Slovensko na konferencii o rómskej hip-hopovej scéne v strednej a východnej Európe v Budapešti.

BG RomanoV metropole našich južných susedov, kde BG reprezentoval slovensko-rómsku hip-hopovú scénu na medzinárodnej úrovni, sa mu veľmi páčilo.

V Budapešti, kde vystupoval spolu s  3ko -Tiborom Rikkonom, sa BG zaradil medzi európsku špičku v rómskom rape. Na jednom pódiu vystúpil BG Gangsta Romano Hip-Hop s Gipsy Cz a Lcn. Konferencie, usporiadanej Európskou rómskou kultúrnou nadáciou (ERCF), sa zúčastnilo aj slovenské internetové rádio Gypsy.sk.

"Moje dojmy sú veľmi pozitívne. Na konferencii bola veľmi dobrá atmosféra, stretol som veľa skvelých ľudí. Hovorilo sa a veľa sa diskutovalo o našej kultúre, ktorá je veľmi silná a pestrá. Snažíme sa aj takýmto spôsobom budovať našu kultúru a budovať pozitívne medziľudské vzťahy," hovorí levický raper.

Rómska kultúra vo všeobecnosti,  ale aj jej moderný element akým je rómsky hip - hop, vplýva na rómsku mládež a sociálne postavenie Rómov. "Buďme hrdí na to, že sme Rómovia," odkazuje BG Gangsta svojej generácii. Zdôrazňuje, že je dôležité aby sa aj naďalej rómska kultúra rozvíjala.

Rómovia zo strednej a východnej Európy sa v Budapešti stretli, aby si navzájom prezentovali svoje kultúrne poznatky, týkajúce sa najmä modernej hudby. Aj Miroslav prezentoval na kongrese situáciu Rómov ako právoplatných členov spoločnosti a ich kultúru na Slovensku.

Kongres v Budapešti trval dva dni (9. - 10. marca) a Miroslav Rác sa ho zúčastnil za pomoci mimovládnej organizácie Ľudia proti rasizmu na doporučenie Alenky Krempaskej, ktorej Miroslav touto cestou veľmi pekne ďakuje, rovnako i organizácii Ľudia proti rasizmu.

Pozrite si videozáznam z kongresu rómskej modernej hudby v Budapešti:

"Som veľmi šťastný a hrdý na to, že môj štýl oslovil a mal v Budapešti obrovský úspech," dodáva na záver Miroslav Rác alias BG Gangsta.

zdroj: ms, foto a video: mr

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre