04242024str

Fujartovský filmový počin Plynutie lámal bariéry

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Fujartovský filmový počin Plynutie lámal bariéryLevice 17. decembra 2010 - „Na začiatku to bola hra. Ale ako sa tak na vás pozerám, táto hra nadobudla ozrutné rozmery.“ týmito slovami začal príhovor pred premiérou filmu Plynutie režisér a scenárista Peter Drmlík. Diváci, hladní po kultúre, zaplnili priestory bývalého S klubu na Vojenskej ulici v Leviciach až do posledného miesta a slávnostná premiéra naplánovaná na 17. december 2010 o 19:00 sa mohla spustiť. Podľa všeumelca Petra Drmlíka, tento film je výsledkom záujmového krúžku pre dospelých, v ktorom sú ľudia, ktorí sa na tom bavia.

 

„Robiť s nami, to nie je med lízať“

Podľa slov hlavného protagonistu Mira Bednára, najťažšie na tvorbe tohto ťažkého psychologického filmu bolo prísť na natáčanie včas. „Na tomto projekte sme spolupracovali s kamarátmi a s Celkom malým divadlom v zastúpení manželov Meszárošovcov, ktorí jediní boli divadelníci. Všetci ostatní účinkujúci sú neherci. Pomohlo nám veľmi veľa ľudí, ktorí sa do projektu zapojili. Ja len dúfam, že z toho mali radosť.“ pokračoval Peter Drmlík.

„Poďte, je to v skutku dobré“

Fujart - Plynutie

„Nápad skrsol v mojej hlave a v hlave Mira Bednára asi pred tromi rokmi. Odvtedy sme ho trošku skresávali a pracovali na ňom.“ prezradil pre Leviceonline Peter Drmlík. Bezrozpočtový celovečerný film bol pretkaný vtipnými dialógmi, niekedy aj dlhšími monológmi hlavných protagonistov, ktoré divákov nenechávali chladnými. Natáčalo sa v Leviciach, v okolí Bátoviec a v Bratislave. Výsledný produkt je podľa slov režiséra „určený hlavne pre ľudí, ktorí v ňom účinkovali“, no ohlasy návštevníkov vyzneli inak.

„A nehovorte rodičom, čo ste tu videli“

Diváci toto dielo náležite ocenili dlhým potleskom. „Už som mal tú česť vidieť jeden film z ich produkcie a aj tento sa mi celkom páčil. Miestami až hororová kamera. Efekty, blesky ako z Frankensteina.“ prezradil jeden z návštevníkov.

„Smiala som sa cez slzy“, opísala svoje dojmy ďalšia diváčka.

„Mne sa páčili vtipné bojové scény, ale vcelku to bol zaujímavý film“, dodal ďalší priaznivec.

„Vôbec sme nečakali takú veľkú návštevnosť. Mysleli sme si, že veľa ľudí sklameme. Ako bolo uvedené na začiatku filmu, „s divákom sa netreba maznať“ a Peter sa pred premietaním vopred verejne ospravedlnil . Sme veľmi radi, že ľudia prišli a ešte radšej, že sa smiali.“ takto zhodnotil návštevnosť a divácku odozvu Miro Bednár.

Predstaviteľ dvojrole vysokého štátnika a Michala Plynára nám porozprával aj najzaujímavejšie momenty z natáčania: „Pre mňa to bola scéna, kde šoférujem Škodu 100 a keďže nemám vodičský preukaz, na prednom sedadle pri mne ležala pani, ktorá mala rýchlostnú páku medzi nohami a ovládala pedále. Najťažšie bolo, keď mi povedala – zaraď jednotku. To bolo dosť ťažké.“„Urobte si po vôli“

Fujartovský filmový počin Plynutie lámal bariéry

Keďže sa tento "no budget" projekt stretol s nečakaným diváckym ohlasom, všetci sa už teraz tešíme na ďalšie pochúťky z kuchyne Fujartu. „Vedenie“ spomínaného záujmového krúžku v zastúpení Petra Drmlíka a Mira Bednára len tajuplne naznačilo, že ich ďalší filmový počin bude pravdepodobne rozprávka.

zdroj: ms, foto: Slavka Prevendarčíková, plagát: Fujart.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre