04192024pia

Radošinské naivné divadlo sa v Leviciach predstavilo so svojou komédiou „Nesladím“

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

Radošinské naivné divadlo sa v Leviciach predstavilo so svojou komédiou „Nesladím“LEVICE 14. januára 2011 – V priestoroch DK Družba v Leviciach sa dňa 13. januára 2011 predstavilo Radošinské naivné divadlo (ďalej len RND) so svojou komédiou „Nesladím“, ktorej autorom hry, ako i textov piesní je riaditeľ a umelecký šéf RND Stanislav Štepka.

V trpkej komédii Nesladím skúma autor Stanislav Štepka rôzne podoby ľudského šťastia. Dá sa nájsť šťastie na internete? Teda nájdeme si prostredníctvom tzv. zoznamiek partnera, s ktorým raz prežijeme ozajstný šťastný život? 

 Možno považovať za šťastie to, keď sú nešťastní iní? Prinesie ozajstné ľudské šťastie výhra osamelej žene v stávkovej kancelárii vo výške milión eur? V čom vlastne spočíva ľudské šťastie? Vo veľkých peniazoch, v luxusných veciach, alebo iba v celkom malých, drobných ľudských dotykoch, ktoré ani nenazývame šťastím? Nie je vlastne šťastím to, čo Radošinské naivné divadlo sa v Leviciach predstavilo so svojou komédiou „Nesladím“nás ani nenapadne pomenovať šťastím?

Východiskovým príbehom pre nášho autora bola autentická skúsenosť s istou rodinou a najmä so ženou, čo sa rozviedla s mužom a cestou zo súdu si podala na pošte tiket, na ktorý vzápätí vyhrala milión eur. Pri podrobnejšom skúmaní tohto trpkého, autentického príbehu a osudu sa objavili a autorovi ponúkli mnohé nové a celkom nečakané humorné a smutno-smiešne súvislosti, ale začali sa črtať aj nevídané či zložité cesty a riešenia za nevyspytateľným ľudským šťastím.

Stanislav Štepka hru nazval Nesladím, čo je celkom presná charakteristika tejto jeho pomerne trpkej, ale aj najsúčasnejšej slovenskej komédie, či ako ju autor nazval „balady o šťastí“. Nesladím je druhou časťou voľnej trilógie RND mapujúcej našu súčasnosť (Mám okno, Nesladím, Len tak prišli), ktorou Radošinské naivné divadlo chce svojím známym humorným a poetickým videním podať ďalšiu naivno-reálnu správu o tom, akí sme a ako tu žijeme na prahu nového tisícročia.

Trpká komédia Stanislava Štepku Nesladím v Radošinskom naivnom divadle vzniká v dramaturgii Dariny Abrahámovej, v réžii Juraja Nvotu a v choreografii Šárky Ondrišovej, hudbu skomponoval Peter Mankovecký, scéna a kostýmy sú dielom Mony Hafsahl, producentom inscenácie je Ladislav Hubáček. Premiéra je naplánovaná na koniec októbra 2010.

Autor hry a textov piesní: Stanislav Štepka
Hudba: Peter Mankovecký
Dramaturgia: Darina Abrahámová
Scéna a kostýmy: Mona Hafsahl
Choreografia: Šárka Ondrišová
Hudobné naštudovanie: Juraj Haško
Produkcia: Ladislav Hubáček
Asistent réžie: Milan Šago
Réžia: Juraj Nvota

Hrajú: Stanislav Štepka, Lujza Garajová - Schrameková alebo Andrea Marek Martvoňová, Maruška Nedomová, Petra Humeňanská alebo Lucia Molnárová, Marcela Vilhanová, Michal Kubovčík, Richard Felix, Mojmír Caban, Juraj Haško, Vladimír Svítek, Ladislav Hubáček

zdroj: Mgr. Andrej Budai, www.rnd.sk, foto: Ctibor Bachratý

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre