04252024štv

Levice - avíza a pozvánky, oznamy o akciách a podujatiach

Bátovský jarmok a Festival folklóru, kultúry a tradičných jedál bude spojený s oslavou 980. výročia obce

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

BÁTOVCE 31. júla 2017 - Niekdajšie mesto kráľovien srdečne pozýva všetkých na tradičný Bátovský jarmok a Festival folklóru, kultúry a tradičných jedál, ktorý bude tento rok spojený s 980. výročím obce. V sobotu 5. augusta návštevníkov čaká bohatý kultúrny program, skvelá gastronómia - tradičné jedlá, remeselníci, atrakcie pre deti, folklór, stretnutie rodákov.

Bátovský jarmok a Festival folklóru, kultúry a tradičných jedál bude spojený s oslavou 980. výročia obce

V sobotu po piatykrát otvorí „mesto kráľovien“ svoje brány festivalom folklóru, kultúry a tradičných jedál – Bátovce otvárajú brány, ktorý sa po tretíkrát koná aj ako Bátovský jarmok. Veď veľké obdĺžnikové bátovské námestie bolo najväčším jarmočniskom v predhorí Štiavnických vrchov už v stredoveku. Tradíciu jarmokov posilnil rozkvet cechov, ktorý nastal po útlme baníckej činnosti a tiež fakt, že Bátovce sa na vyše sto rokov stali sídlom okresu.

Áčko-hygiena.sk - Hygiena a dezinfekcia

 

Vďaka Občianskemu združeniu Bátovčan a obci Bátovce sa podarilo oživiť kultúrny život v obci, ktorý vrcholí každoročne práve týmto podujatím. Okrúhle výročie prvej písomnej zmienky o obci si chcú pripomenúť aj stretnutím rodákov, ktorí sem zavítajú v hojnom počte zblízka i zďaleka. Aj preto začína tohto roku program spoločnou ekumenickou bohoslužbou v Evanjelickom kostole o 9:30 hod.. Bude nasledovať prechádzka obcou a spoločný obed.

Kultúrny program v Gazdovskom dvore sa začne napoludnie vystúpením ľudovej hudby Podjavorská muzika. Oficiálne slávnostné otvorenie Bátovského jarmoku sa začne o 14:15 hod. Bude nasledovať pestré pásmo folklórnych vystúpení, predstaví sa domáca Mužská spevácka skupina Bátovčan, Detský folklórny súbor Pečeničan, Folklórna skupina Baďančanka, ešte raz Podjavorská muzika, Spevácka skupina Borovica pri Klube dôchodcov v Bátovciach a Detský folklórny súbor Tekovanček. Podvečer vystúpi rodák z regiónu, predstaviteľ staršej generácie slovenskej popmusic známy z repete, Miroslav Švába.

Predaj 30 zerkonštruovaných bytov na Ul. Kpt. Nálepku v Leviciach - Levice invest, s.r.o., www.leviceubytovanie.sk

 

Bátovský jarmok a Festival folklóru, kultúry a tradičných jedál bude spojený s oslavou 980. výročia obce

Kultúrny program bude vrcholiť o 19. hodine vystúpením hudobnej skupiny Hrdza z Prešova, ktorá hrá autorské piesne Slavomíra Gibartiho inšpirované slovenským folklórom s prvkami folku, rocku a vplyvov world music. Do povedomia verejnosti vstúpila ako finalistka poslednej súťaže „Česko Slovensko má talent“. O 21. hodine sa potom začne v Gazdovskom dvore tanečná zábava, keď do tanca bude hrať country skupina „Veď skúsme“.

Pripravené sú aj sprievodné podujatia. V historickej „Kúrii“ si budú môcť návštevníci pozrieť ľudovú pamätnú izbu a múzeum „Kuriozity socializmu“ či výstavu Literárneho klubu Dúha. V rámci jarmoku bude aj prezentácia a ukážky remesiel a ručných prác. Organizátorov teší záujem predajcov, ktorý z roka na rok rastie. K tradičnému jarmoku patrí aj tradičná gastronómia. Ponúkať sa budú guláše, perkelt, kačacina, lokše, párance, perky, osúchy, halušky, podplamenníky, trdelníky. V jedinečnej pivnici pod Gazdovským dvorom sa bude ponúkať víno a robiť vinárska osveta.

"Na tohtoročné podujatie sme sa zvlášť poctivo pripravovali. Nielen preto, že oslavujeme jubileum obce a chceme rozvíjať dedičstvo predkov, ale zaväzuje nás aj úspech predchádzajúcich ročníkov. Tradície chceme ďalej rozvíjať. Piateho augusta Bátovčania otvoria brány aj srdcia. Každý návštevník je srdečne vítaný," vyjadril sa starosta obce Ing. Peter Burčo, ktorý je hlavným koordinátorom organizácie podujatia.

Program Stretnutia rodákov

9:00 – Registrácia, stretnutie pred evanj. kostolom
9:30 – začiatok, Ekumenická bohoslužba v Evanjelickom. a.v. kostole v Bátovciach
10:30 – spoločná prechádzka obcou Bátovce
11:30 – Slávnostný obed v jedálni PD Bátovce (na základe zaslanej návratky s potvrdenou účasťou)
13:45 – Presun do Gazdovského dvora na slávnostné otvorenie Bátovského jarmoku.

Zmena programu vyhradená.

Program Bátovského jarmoku (Gazdovský dvor + námestie)

12:00 – Podjavorská muzika
14:15 – Slávnostné otvorenie Bátovského jarmoku
14:30 – Mužská spevácka skupina Bátovčan
15:30 – FS Baďančanka a Podjavorská muzika
16:15 – FS Borovica pri Klube dôchodcov Bátovce
17:00 – Detský folklórny súbor Tekovanček
17:45 – Miroslav Švába
19:00 – Hudobná skupina HRDZA
21:00 – Contry skupina Veď skúsme (BA)

Sprievodný program: Otovrená pamätná izba. Ukážky remesiel, tradičná gastronómia - párance, guláše, kačacina, lokše, perky, halušky, osúchy, trdelníky, perníky. Výstavy a prezentácie. Atrakcie pre deti.

zdroj a fotografie: obec Bátovce

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre