05042024sob

Levice - avíza a pozvánky, oznamy o akciách a podujatiach

V Leviciach si pred Vianocami opäť zajazzujeme

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 29. novembra 2013 - Už po štrnásty krát sa pred Vianocami bude Levicami šíriť skvelá jazzová muzika. Juraj Gergely-Jazz Centrum Levice totiž organizuje už XIV.ročník festival „JAZZOVÉ VIANOCE 2013“, ktorý sa bude konať v dňoch 19.-20.12.2013 v Reviczky Dome /S-Club/ na Ul. Vojenská 28 v Leviciach so začiatkom o 19.oo h.

Jazzové Vianoce 2013, Dom Reviczky, Levice, 19.-20.12.2013

Na tohtoročných "Jazzových Vianociach" sa predstavia: The Chris Byars Quartet /USA/, “Loop Doctors” /HU/, "Swingless Jazz Ensemble"Big-Band /SK/ a "1705 Kaltenecker-Piri-Dés" /HU/.

vstupné: jednodňové 10,-Eur, dvojdňové 15,-Eur

predpredaj : MUSIC CENTER JUNIOR ul.Sládkovičova 2

Program:

19.12. o 19.oo h.

The Chris Byars Quartet /USA/

Chris Byars, tenor saxofón - rodák z New Yorku, začal svoju kariéru ako šesťročný, keď spieval s Metropolitan Opera Company. Hre na saxofón sa začal venovať v štrnástich rokoch. Je rovnako uznávaný ako vynikajúci skladateľ a aranžér, o čom svedčí viacero prestížnych cien, grantov a odmien, ktoré dostal od mnohých organizácií vrátane The Tanne Foundation and Chamber Music America. Chris pôsobil na fakulte jazzu v Lincoln Center a v roku 2009 bol ocenený hlavným grantom za 18 dielnu sériu, ktorá priviedla jazz a hudbu Bashira Quasima do verejného školského systému v New York City. Spolu s Ari Rolandom vedie pokračujúci program "Bi-Communal Jazz Futures" na Cypre, sponzorovaný Velvyslanectvom USA v Nikozii.
Jazzové Vianoce 2013, Dom Reviczky, Levice, 19.-20.12.2013
Ari Roland, kontrabas - už v šestnástich rokoch profesionálne hral na basu v New Yorku, takisto absolvoval 5-ročné štandardné vzdelanie v The Juilliard School. Pracoval s množstvom najvýznamnejších postáv jazzu, vrátane Barry Harris, Betty Carter, Lou Donaldson, Wynton Marsalis, Marcus Roberts and Harry Connick Jr. Jeho dve CD, ako vedúceho kapely od Small Records, si vyslúžili obrovské nadšenie kritiky v medzinárodnej jazzovej tlači a jeho tretie CD "New Music" bolo predstavené v septembri 2009. V posledných rokoch cestoval ako "veľvyslanec Jazzu" pre Ministerstvo zahraničných vecí USA do 26 rôznych krajín v rámci 41 programov.

Zaid Nasser, alto saxofón - narodil sa a vyrástol v New Yorku, je synom majstra jazzu a blues Jamila Nassera, učil sa priamo od legiend jazzu. V 19 rokoch sa vrátil do Memphisu, rodného mesta blues, dva roky hral s Calvinom Newbornom. Keď sa vrátil do New Yorku, bol hlavným sólistom Panama Frances "Savoy Sultans" s priekopníckym jazzovým organistom Billom Doggettom. Jeho CD bolo mnohými kritikmi zahrnuté do ročného "Top Ten" listu. Zaid zostal pôsobiť v New York City. Takisto koncertoval v Európe, na strednom východe a celej Ázii ako vedúci kapely a pre Ministerstvo zahraničných vecí USA.

Keith Balla, bicie - narodený v Austine, Texas, v roku 2004 sa presťahoval do New Yorku, kde začal v 17-tich rokoch profesionálne pracovať. Študoval pod vedením majstra a učiteľa v bubnovaní Kennyho Washingtona. Koncertoval v USA, Európe a Ázii, pôsobí v New Yorku kde spolupracuje s množstvom tamojších mladých, dynamických a vplyvných jazzových umelcov. Založil spolok jazzových bubeníkov všetkých úrovní v Amerike aj mimo nej a potom, ako vydal debutové CD v roku 2008, pokračuje v nahrávaní v New Yorku.

Levický obchod - Svet Kabeliek VIKI, sv. Michala 26, Levice - kabelky, dámske a pánske peňaženky, opasky   Montáž a servis poplašných a zabezpečovacích systémov Levice a okolie - Mont Servis MaR elektro Tibor Budai

“Loop Doctors” /HU/

ROMHÁNYI ÁRON – klávesy, rap, megafon
SZENDŐFI PÉTER – bicie, octopad, sampler

"Loop Doctors" je zoskupenie dvoch špičkových maďarských inštrumentalistov ako je Romhányi Áron a Szendőfi Péter. Spájajú dnešné moderné štýly hudby ako Drum'n'Bass, Jungle, Breakbeat, NuJazz, Rap, s improvizačnými prvkami jazzu. V hudbe ktorú produkujú, používajú množstvo elektronických efektov a samplerov, ale na strane druhej extra špecifické zvuky dosahujú svojim akustickým a až virtuóznym hraním. Majú široký repertoár, ktorý pozostáva výlučne z vlastnej tvorby.

Jazzové Vianoce 2013, Dom Reviczky, Levice, 19.-20.12.2013
20.12.o 19.oo h.


 "Swingless Jazz Ensemble"Big-Band /SK/

Teleso Swingless Jazz Ensemble vzniklo ešte v roku 1999 pri ZUŠ v Mojmírovciach ako školský jazzový orchester dávajúci šancu nádejným žiakom. Za takmer 15 rokov existencie si teda big band prešiel dlhú cestu. Kolektív neskôr pôsobil i pri Súkromnej ZUŠ ARS Studio, momentálne funguje pod hlavičkou Súkromnej ZUŠ Heleny Madariovej v Nitre.

Dovedna 17 hudobníkov a jedna speváčka sú zárukou plného nabitého zvuku typického pre ansámble prvej polovice minulého storočia. Hudobníci zoskupený okolo bandleadera Martina Štourača Vám okrem tradičných big-bandových klasík zahrá, ale aj kompozície rokov neskorších.

Jazzové Vianoce 2013, Dom Reviczky, Levice, 19.-20.12.2013

Swingless Jazz Ensamble je predovšetkým koncertné teleso, ich vystúpenia môžete vzhliadnuť nie len na spoločenských udalostiach ako plesy či oslavy, ale i v hudobných kluboch či na medzinárodných súťažiach. Spomeňme, že v roku 2013 orchester získal zlaté pásmo na Medzinárodnom hudobnom festivale v Českej Kamenici, v tom istom roku získal dokonca na big-bandovej súťaži v Budapešti ocenenie Special Gold v A kategórii.

Mimotoho sa orchester zúčastnil mnohých medzinárodných festivalov v Maďarsku, Polsku a Českej Republike.

Orchester spolupracoval s takými hráčmi ako sú Martin Uherek – tenor saxofón, Pepa Pelc – trombón, Hanka Gregušová – spev.

 

Miss Levického okresu 2014 - Casting, 22. a 29.1.2014

"1705 Kaltenecker-Piri-Dés" /HU/

Zsolt Kaltenecker – klávesy, syntetizátor

Béla Piri – basgitara

András Dés – perkusie

Vynikajúce maďarské fusion trio, které slávi také úspechy vo svete, že má napr. vlastný nahrávací label a booking agenta v Japonsku. Hudba tria nie je žiadny mainstreamový jazz a obohrávanie stokrát počutých štandardov, ale moderný jazz, zahratý od podlahy, s výraznými prvkami etnickej hudby, rocku, fusion i new age music. Štruktúra hudobných tém a virtuózna improvizácia, prameniaca z vysokej technickej úrovne jednotlivých muzikantov vždy prekvapí obecenstvo, ktorého reakcie väčšinou potvrdzujú, že sa trojica uberá správnym smerom. Dá sa povedať, že trio sa pohybuje vo vodách progresívneho jazzu a svojim prístupom sa zaraďuje medzi svetovú jazzovú špičku.

Zsolt Kaltenecker (1970) – el. piano, klávesy
absolvoval akustické (a jazzové) piano na akademii Liszt Ferenca v Budapešti a hned potom pokračoval v súkromných štúdiách v New Yorku. V roku 1999 získalo jeho debutové sólové CD "Songs from the 20th Century" ocenenie jazzový album roka. Od roku 2002 hrá aj na elektrické klávesové nástroje a stále hľadá cesty, ako prelomiť bariéry a zvukové obmedzenia tradičných pianových trií.

Béla Piri (1970) – basgitara
Absolvent Hudobnej akadémie Ference Lista. Postgraduálne štúdium na Western Washington University (USA) v letech 1996-97. V roce 1997 presídlil do Austrálie, kde pôsobil viac než desať rokov na tamojšej hudobnej scéne. Zúčastnil sa ako hudobník olympiády, získal titul na queenslandskej akadémii. Potom sa vrátil do Europy a usadil sa v Budapešti a hral v tvorivých dielňach s takými menami, ako sú Diana Krall, Michael Morgan a Randy Brecker, jednoducho so súčasnou smotánkou svetového jazzu….

András Dés – perkusie
Hrať na perkusie začal keď mal sedem rokov, na strednej škole sa začal zaujímať o transylvánsky folklór, začínal v etnickej skupine,ktorá hrala židovskú, keltskú a balkánsku hudbu, ale na vysokej škole sa nakoniec priklonil k jazzu. Absolvoval Jazzovou fakultu Univerzity Ference Liszta (2005). Hral s takými esami ako sú Frank London, Charlie Mariano, Randy Brecker a Jack DeJohnettet, aktuálne vystupuje s kvartetem Gábora Winanda a spolupracuje s dvoma talentovanými etno-jazzovými speváčkami ( Bea Palya a Ági Szalóki).

Pozrite si našu fotoreportáž z Jazzových Vianoc 2012 TU.

zdroj a fotografie: Juraj Gergely-Jazz Centrum Levice

Miss Levického okresu 2014 - Casting, 22. a 29.1.2014

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre