05032024pia

Peter Varga: TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ a futbal ti všetko vráti

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

HORNÉ TUROVCE 8. júla 2015 - V Levickom okrese rastie nová opora slovenskej futbalovej reprezentácie. Má 17 rokov, je z Horných Turoviec a jeho srdce bije pre futbal. S futbalom začal už od svojich 2 rokov vo svojich rodných Horných Turovciach, no svoje začiatky v prípravke začínal v Leviciach a v súčasnosti pôsobí v tíme Senice do 19 rokov.

Peter Varga: TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ a futbal ti všetko vráti

Jeho futbalový talent si všimli aj reprezentační tréneri, ktorí si ho vybrali do slovenskej reprezentačnej zostavy do 17 rokov, v rámci ktorej sa predstavil na kvalifikačnom turnaji v Nemecku o postup na Majstrovstvá Európy 2015. Peter Varga: TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ a futbal ti všetko vrátiDokonca sa mu v reprezentačnom drese podarilo streliť aj gól proti Ukrajine. S mladým futbalovým talentom Petrom Vargom sme sa porozprávali nielen o jeho pôsobení v najcennejšom drese...

Dostal si sa do slovenskej reprezentácie do 17 rokov na tri kvalifikačné zápasy v Nemecku o postup na ME 2015. Čo by si pokladal za dôvod, že ťa vybrali do reprezentácie?

Od začiatku sezóny som sa snažil podávať čo najlepšie výkony a to sa mi aj v celku darilo. To bol asi hlavný faktor/dôvod, že ma vybrali.


Aké boli tvoje prvé pocity, keď si zistil, že ťa vybrali do reprezentácie?

Najprv som tomu nechcel veriť, potom som si pozrel na internete nomináciu. Veľmi ma to potešilo, hneď po tom som volal domov rodičom, aby som im to oznámil.
Peter Varga: TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ a futbal ti všetko vráti

Tvojou pozíciou je stredopoliar. Aj v reprezentácii máš túto úlohu, alebo vieš zahrať aj na iných pozíciách?

Aj v klube aj v reprezentácii mám tú istú pozíciu (defenzívny alebo ofenzívny záložník). Keď je treba, tak dokážem zahrať aj na iných pozíciách.

Aké boli tvoje futbalové začiatky? Kde a koľko si mal rokov, keď si sa začal zoznamovať s loptou?

Mal som asi 2 roky, keď som sa začal zoznamovať s loptou najprv doma, neskôr som začal chodiť na tréningy tu v Horných Turovciach, kde som sa toho veľa naučil a za to som im vďačný. Od 6 rokov som začal chodiť do Levíc na tréningy a zápasy prípraviek.

Kto ťa motivoval začať s futbalom?

Nikto ma nemotivoval, sám som sa rozhodol, že sa vyberiem touto cestou.

Peter Varga: TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ a futbal ti všetko vráti

Máš nejaké futbalové idoly?

Áno mám, je to Steven Gerrard z Liverpoolu.

V súčasnosti pôsobíš v družstve FK Senica U19. Ako si sa tam dostal, odkiaľ a aké tu máš podmienky a ciele?

Pred zimnou prípravou si mňa a ďalších dvoch chalanov vybral tréner U19, v Senici sú podmienky výborné, vynikajúci tréningový proces, tréneri sú tu výborní.

LeviceUbytovanie.sk - Predaj a prenájom a predaj 1. a 5. izbových zrekonštruovaných bytov v Leviciach
Peter Varga: TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ a futbal ti všetko vrátiV čom napríklad sú tvoje podmienky iné ako v Leviciach, či Horných Turovciach?

Často sa ma ľudia na to pýtajú. Hovorím vždy to isté. V Senici je super prostredie, oproti Leviaciam sa to nedá porovnať. Máme najlepšie podmienky na Slovensku, s mládežou sa pracuje profesionálne na vysokej úrovni a ako som už spomínal, sú tu výborní tréneri. Môžem povedať, že také podmienky pre mládež ako v Senici sú málokde.

Vráťme sa k ME 2015. Ako by si charakterizoval vystúpenie slovenskej reprezentácie na tomto turnaji?

V zápasoch sme nemali šťastie, proti Nemcom sme za stavu 0:0 trafili tyčku, tak isto v zápase s Talianskom sme trafili tyčku a mali sme zopár dobrých šancí, ale ostali nepremenené a boli sme z toho sklamaní, že sme nepostúpili, ale v poslednom zápase skupiny proti Ukrajine sme si aspoň troška napravili chuť s víťazstvom 2:1.

Ako vychádzaš so spoluhráčmi z reprezentácie a ako s trénerom? Našiel si si medzi nimi aj nejakých lepších kamarátov?

S chalanmi a s trénerom vychádzam veľmi dobre, tvoríme super kolektív. Áno samozrejme, našli sa Samo Dancák, Denis Nemček, Lubo Tupta (ale aj ostatní sú, len s nimi sa rozprávam najviac).

Proti Ukrajine si dal gól. Aké to boli pocity, dať gól za reprezentáciu svojej vlasti?

Na to neexistujú slová. Bol som veľmi šťastný, že sa mi podarilo skórovať na ME, je to neopísateľný pocit, dať gól za reprezentáciu svojej vlasti.

Peter Varga: TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ a futbal ti všetko vráti

Čo ťa čaká najbližšie v rámci reprezentácie SR?

V auguste je turnaj (keď dobre viem, tak v Česku, nie som si istý), tak verím, že sa tam znova dostanem.

Aké sú tvoje najbližšie ciele a ambície?

Hlavne, aby som sa vyhýbal zraneniam a aby sa darilo mne a celému kolektívu. Chcel by som sa presadiť do A-tímu Senice a neskôr si zahrať v zahraničí.

Čo by si odkázal mladým chlapcom, dievčatám - futbalistom. Čo všetko je potrebné k tomu, aby sa mohli dostať do reprezentácie SR, resp. do lepšieho klubu?

Neuspokojovať sa s ničím, stále treba tvrdo pracovať, vždy sa nájde niečo, v čom sa môžete zlepšiť, zdokonaliť.
Moje motto: TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ, TRÉNOVAŤ a futbal ti všetko vráti.

Peťovi prajeme v jeho futbalovej kariére veľa šťastia a športových úspechov... :)

zdroj: Mgr. Andrej Budai, www.leviceonline.sk, fotografie: archív Petra Vargu

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre