05022024štv

Generálna rekonštrukcia levického nadjazdu stále v nedohľadne

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 18. apríla 2016 - Azda každý, kto v Leviciach a okolí býva, či aspoň raz cez Levice autom prešiel, nevyhol sa prejazdu cez nadjazd na Ul. M.R.Štefánika. Väčšina z nás veľmi dobre pozná aktuálny stav tohto nadjazdu, je v katastrofálnom stave!

Generálna rekonštrukcia levického nadjazdu stále v nedohľadne

Prejazd cez tento nadjazd sa v súčasnosti rovná doslova strachu a každý, kto ním prechádza dozaista tŕpne, či cezeň prejde bez ujmy. Denno-denná situácia, ktorú každý z nás pozná, dokonca sa samotní občania Levíc podpísali aj pod petíciu o čo najurgentnejšiu opravu a vedenie mesta sa snaží tlačiť na vyšších miestach, aby sa už na jeho rekonštrukciu našli peniaze. Za rekonštrukciu mostov je zodpovedná Slovenská správa ciest (SSC), ktorá dané rekonštrukcie realizuje z eurofondov a financií štátu v rámci projektu Modernizácia a rekonštrukcia mostov ciest I. triedy. Cieľom tohto projektu je odstránenie nevyhovujúceho stavebno-technického stavu vybraných mostných objektov a zvýšenie technickej úrovne mostov na cestách I. triedy.

Generálna rekonštrukcia levického nadjazdu stále v nedohľadne

Na to je však, ako je v našom štáte zvykom, nutné prejsť kadejakými byrokratickými postupmi, aby sa na daným problémom vôbec niekto začal zaoberať. Ešte minulý rok (rok 2015, pozn. red.) sa malo realizovať vyhodnotenie súťaže verejného obstarávania na rekonštrukciu mostov, ktorá sa už viac krát presunula, pričom naposledy bol termín otvárania obálok stanovený na 14. septembra 2015.

LeviceUbytovanie.sk - Predpredaj 23 zrekonštruovaných bytov v Leviciach na Ul. Kyjevská 5
A v čom je teda problém? Sú to verejné obstarávania, ktoré vyhlasuje SSC a ktoré mali byť dokonca až 3 krát ukončené v roku 2015, doteraz sa však tak nestalo.

Ako sa ešte v roku 2015 hovorkyňa SSC Mgr. Zuzana Hromcová vyjadrila, rekonštrukcia nadjazdu v Leviciach by sa mala začať až po doplnení dokumentácie, potom vo Vestníku zverejnená nová súťaž. Zaujímalo nás, kedy by sa teda nová súťaž mala vyhlásiť, keďže sa levický nadjazd totiž nachádza naozaj vo veľmi kritickom až katastrofálnom stave a je len otázka času, kedy sa tam stane nejaká havária.
"V súčasnej situácii, kedy sa menila vláda a nastali zmeny na ministerstvách, dostali podriadené inštitúcie stopku. Všetky veľké projekty budú pokračovať až po vyjasnení celej situácie," odpovedala hovorkyňa Slovenskej Správy ciest Mgr. Zuzana Hromcová.

Izomer, s.r.o. - ATÓM - Sv. Michala č. 4, 4. poschodie, 934 01 Levice - hydroizolácie striech lepenkou, fóliou Fatrafol 810, zateplenie a montáž sedlových striech krovy a všetky druhy krytín.
Zaujímal nás predpokladaný termín, kedy by dané vyjasnenie situácie mohlo byť a čo vlastne vyjasnenie situácie znamená a kedy by teda veľké projekty mohli pokračovať a ako?
"Neviem Vám povedať termín, kedy a ani akým spôsobom budeme pokračovať. Vyjasnením situácie som mala na mysli možné personálne zmeny, ku ktorým by mohlo dôjsť," vysvetlila Mgr. Zuzanu Hromcová.

Takže ako je zrejmé, rekonštrukcia levického nadjazdu je v nedohľadne...

Generálna rekonštrukcia levického nadjazdu stále v nedohľadne

Rekonštrukcia nadjazdu v Leviciach, ktorý na svojom mieste stojí už od roku 1965, bola na pláne už pred niekoľkými rokmi. Vedie ponad tri železnične koľaje a ulice Železničná a Nádražný rad a je súčasťou štátnej cesty I/51. V súčasnosti je jeho stav katastrofálny, na hranici životnosti je mostný zvršok, jeho stále horší stav negatívne vplýva na konštrukciu mosta. Naposledy prešiel most generálnou opravou pred 30-timi rokmi, v roku 1986.

A čo je vlastne potrebné na nadjazde rekonštruovať? Povedzme si pravdu, všetko :) Bude treba zrekonštruovať mostný zvršok, odvodnenie, prechodové oblasti mosta, vybudovať spriahajúcu dosku a taktiež bude treba zosilniť a upraviť spodnú stavbu. Okrem toho by sa mala realizovať aj nové verejné osvetlenie na nadjazde, bude sa tiež musieť preložiť miestny rozhlas, upraviť chodníky pred a za mostom, rekonštrukciou by mali prejsť aj schodiskové rampy a mala by sa tiež vymeniť protidotyková prekážka nad elektrifikovanou železničnou traťou.

Andrej Budai photo - fotografické a video služby - svadby, oslavy, stužkové, promócie, plesy, rodinné a firemné stretnutia, akcie, podujatia, spoločenské, športové...
Vynára sa však ďalšia "zaujímavá" vec v prípade, žeby niekedy k danej rekonštrukcii došlo. Keďže okrem nadjazdu je jediný ďalší možný variant vstupu do mesta Levice cez Mochovskú ulicu popri levických rybníkoch, je otázne, ako by taký veľký nával dopravy tieto cesty na Mochovskej a Pereckej ulici zvládali a ako by to zvládali obyvatelia dotknutých ulíc. Už teraz je na týchto uliciach mimoriadne prepchatá doprava a najmä nedostatok parkovania, ktorým táto časť mesta Levice trpí. A to neotvárame otázku vplyvu na chránené životné prostredie, ktorými Levické rybníky sú.

zdroj a fotografie: Andrej Budai - foto - video služby, www.leviceonline.sk

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre