05022024štv

Zdravotníctvo

Nemocnica Agel Levice je v hodnotení Nemocnica roka 2023 v kategórii Všeobecné nemocnice na 12. priečke

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 5. decembra 2023 - Nemocnica Agel Levice je v 9. ročníku hodnotenia nemocníc Inštitútu pre ekonomické a sociálne reformy (INEKO) podľa vybraných ukazovateľov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti, operačných skúseností lekárov, náročnosti diagnóz, spokojnosti pacientov, hospodárenia a transparentnosti za obdobie štyroch rokov - Nemocnica roka 2023 v kategórii Všeobecné nemocnice na 12. priečke z celkového počtu 33 hodnotených nemocníc. Ako informuje INEKO, levická nemocnica poskočila o šesť priečok.

Nemocnica Agel Levice je v hodnotení Nemocnica roka 2023 v kategórii Všeobecné nemocnice na 12. priečke

Úspešnú púť má za sebou nemocnica z Levíc, momentálne dvanásta v poradí, ktorá bola ešte v roku 2019 na treťom mieste od konca. "Tu sa ukazuje, ako dokázal súkromný investor AGEL postupne pozdvihnúť predtým dosť zanedbávanú nemocnicu nitrianskej župy, ktorá prevádzkovala dávnejšie aj topoľčiansku nemocnicu, dnes v rukách druhej veľkej siete nemocníc z Penty," dodáva INEKO.

Hodnotenie Nemocnica roka 2023 je založené na porovnávaní dát predovšetkým z rokov 2019 až 2022. "Pandémia koronavírusu negatívne ovplyvnila kvalitu a výkonnosť slovenských nemocníc najmä v rokoch 2020 a 2021, keďže sa podpísala na plošnom zhoršení úrovne takmer všetkých sledovaných indikátorov kvality poskytovanej zdravotnej starostlivosti a výraznom znížení počtu zrealizovaných operačných výkonov. Tento nepriaznivý trend sa v minulom roku už podarilo otočiť, avšak stále nedosahujeme úrovne spred pandémie. Napríklad pri vybraných 23 terapeutických operačných výkonoch, ktoré tvoria približne 60 % objemu všetkých operácií na Slovensku, bola produkcia slovenských nemocníc v roku 2022 stále o takmer 17 % nižšia oproti predpandemickému roku 2019," dodáva INEKO.

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

V minulom roku sme pozorovali medziročné zlepšenie pri miernej väčšine indikátorov kvality. "Zlepšili sa úmrtnostné indikátory a konečne sa po rokoch zlého trendu skrátila (o trištvrte minúty) priemerná doba čakania záchraniek s privezeným pacientom na urgentoch nemocníc. Medziročne sa však, žiaľ, zvýšili podiely nutných opakovaných operácií a hospitalizácií pacientov, čo nie je dobrým znakom. Dlhodobo sledujeme rast spokojnosti hospitalizovaných pacientov, ktorá je reportovaná v dotazníkoch zdravotných poisťovní. Nič na tom nezmenili ani ťažké roky pandémie. Paradoxne k tomu vyznieva zistenie, že medziročne výraznejšie narástli sťažnosti pacientov a mierne aj pokuty udelené Úradom pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou (ÚDZS) za zle poskytnutú zdravotnú starostlivosť," približuje INEKO.

Čo sa týka hospodárenia nemocníc, tam je obraz zmiešaný, pričom ho navyše pokrivuje pravidelne sa opakujúce oddlžovanie (vplyv ktorého je však pri hodnotení nemocníc očistený). "Schopnosť nemocníc generovať vlastné zdroje sa medziročne zlepšila, no dlh po lehote splatnosti zasa vzrástol. Stále platí, že v priemere štátne univerzitné a fakultné nemocnice majú výrazne horšie finančné zdravie ako regionálne všeobecné nemocnice," uzatvára INEKO.

zdroj: INEKO, foto: Agel SK

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre