05042024sob

Na neplatičov daní v meste Levice čaká exekúcia

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 16. februára 2022 - Mesto začalo vymáhať daňové nedoplatky siahnutím na účet dlžníka v banke. Ako informuje mesto na svojej web stránke, ak dlžník nemá dostatok prostriedkov na účte, exekúcia sa vykoná zadržaním vodičského preukazu.

Na neplatičov daní v meste Levice čaká exekúcia

Tieto spôsoby vymáhania pohľadávok v porovnaní s exekúciou vedenou u súdneho exekútora sú oveľa efektívnejšie, rýchlejšie a pre mesto aj hospodárnejšie, pričom výška vymáhanej pohľadávky sa nemení resp. nenavyšuje o ďalšie trovy. "V rámci Slovenskej republiky sú Levice prvým mestom, ktoré prepojilo svoj informačný systém s bankovým systémom," dodáva mesto.

Základnou povinnosťou každého občana, či už fyzickej alebo právnickej osoby, je plnenie si daňových povinností. "Na druhej strane medzi základné úlohy Mesta Levice ako správcu miestnych daní a miestnych poplatkov pri výkone samosprávy je v zmysle zákona č. 369/1990 Zb. o obecnom zriadení rozhodovať vo veciach miestnych daní a miestnych poplatkov a vykonávať ich správu, t.j. výberom daní zabezpečiť príjmy do rozpočtu mesta. V prípadoch, keď si daňové subjekty neplnia svoje daňové povinnosti dobrovoľne, správca dane z úradnej moci vynucuje túto povinnosť, a to v daňovom exekučnom konaní," približuje mesto Levice.

Wellneo Gymbit Vibroshaper

Podľa ďalších informácii daňové exekučné konanie, ako osobitný druh daňového konania, vykonáva Mesto Levice ako správca dane v zmysle zákona č. 563/2009 Z.z. o správe daní ( ďalej len „Daňový poriadok“): „Daňovým exekučným konaním je konanie, v ktorom správca dane z úradnej moci vymáha daňový nedoplatok, iné peňažné plnenie uložené rozhodnutím, exekučné náklady a hotové výdavky podľa § 149.“

Doteraz sa vymáhanie pohľadávok riešilo prostredníctvom exekúcií, vedených u súdnych exekútorov. "Nakoľko bol tento proces zdĺhavý, mesto Levice sa rozhodlo, že začne vymáhať nedoplatky začatím daňového exekučného konania prikázaním pohľadávky. Obyvatelia, fyzické alebo právnické osoby, ktorí sú daňovými dlžníkmi, sú lustrovaní informačným systémom bánk, kde sa zisťuje, či dlžník disponuje alebo nedisponuje bankovým účtom. Následne po lustrácií, v prípade pozitívneho výsledku, je vykonaná daňová exekúcia odpísaním finančných prostriedkov do výšky pohľadávky," opisuje proces mesto Levice.

Na zaplatenie máte osem dní

KVALITNÝ NÁBYTOK, PRODUKTY TOPSHOP, DORMEO, DELIMANO, WALKMAXX, WELLNEO, ROVUS - OBUV A MÓDA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE - KVALITNÝ ALKOHOL

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Podkladom pre začatie daňového exekučného konania je exekučný titul, ktorým je právoplatné vykonateľné rozhodnutie, ktorým bolo uložené peňažné plnenie, alebo vykonateľný výkaz daňových nedoplatkov. "Daňové exekučné konanie začína vydaním rozhodnutia o začatí daňového exekučného konania, pričom dňom vydania rozhodnutia o začatí daňového exekučného konania správcom dane je toto rozhodnutie právoplatné a nemožno voči nemu podať opravné prostriedky," vysvetľuje mesto a dodáva. "Následne po vydaní rozhodnutia o začatí daňového exekučného konania, správca dane vydá a doručí daňovému dlžníkovi do vlastných rúk daňovú exekučnú výzvu. Od jej doručenia má daňový dlžník osem dní na zaplatenie pohľadávky."

Ak daňový dlžník nezaplatí daňový nedoplatok v lehote určenej v daňovej exekučnej výzve, vydá správca dane na vykonanie daňovej exekúcie daňový exekučný príkaz prikázaním pohľadávky z účtu daňového dlžníka vedeného v banke. "Daňová exekúcia sa vykoná odpísaním finančných prostriedkov až do výšky pohľadávky z účtu daňového dlžníka vedeného v banke a ich poukázaním na účet správcu dane, ktorý je uvedený v daňovom exekučnom príkaze. Výška vymáhanej pohľadávky sa nenavyšuje o ďalšie trovy," približuje mesto.

V prípade, že dlžník nemá dostatok finančných prostriedkov na bankovom účte, mesto pristúpi k ďalšiemu spôsobu daňovej exekúcie, a to daňovej exekúcii zadržaním vodičského preukazu v spolupráci s Okresným dopravným inšpektorátom. "Pri výkone tejto daňovej exekúcie je možné zadržať vodičský preukaz, oprávňujúci viesť ktorúkoľvek skupinu motorových vozidiel a prichádza do úvahy u každej fyzickej osoby," upozorňuje mesto Levice.

Pri daňových dlžníkoch, ktorí nedisponujú bankovým účtom, Mesto Levice ako správca dane, postupuje v zmysle § 48 zákona č. 233/1995 Z. z. o súdnych exekútoroch a exekučnej činnosti a o zmene a doplnení ďalších zákonov podaním návrhu na začatie exekúcie Okresnému súdu Banská Bystrica. "Týmto spôsobom Mesto Levice vymáhalo daňové nedoplatky aj doteraz," uzatvára mesto.

zdroj: mesto Levice, foto: pixabay.com

Páči sa Vám práca Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT? Podporte nás

Cieľom portálu Leviceonline.sk a regionálnej internetovej televízie TVTEKOVHONT je prinášať Vám aktuálne spravodajstvo, rozhovory, komentáre, reportáže, videá a ďalšie užitočné a praktické informácie, ako aj čítanie a obsah pre zábavu a voľný čas najmä z okresu Levice a blízkeho okolia.

Na to, aby sme pre Vás mohli stále a ešte lepšie pracovať, potrebujeme i Vašu podporu. Ďakujeme Vám za akýkoľvek finančný príspevok.

Podporiť nás môžete poukázaním akejkoľvek sumy na účet nášho občianskeho združenia Regionline.sk:

Slovenská sporiteľňa IBAN:
SK37 0900 0000 0051 5918 8001

konštantný symbol:
0558

TVTEKOVHONT.SK - regionálna internetová televízia zameraná na okres Levice, blízke okolie a regióny Tekov a Hont
Výhodná reklama na Leviceonline.sk a TVTEKOVHONT

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre