05042024sob

Autorka novej detskej knižky Martina Janková ako dieťa vyrastala v Leviciach

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

LEVICE 12. marca 2024 - Autorka novej detskej knižky s názvom Maťko a záhada dreveného domčeka Martina Janková ako dieťa vyrastala v Leviciach. V týchto dňoch bude mať v rámci predpredajovej kampane besedy spojené s čítaním z knižky, prípadne i s tvorivými dielničkami a Levice zaradila medzi prvé miesta, kde ju predstaví. S autorkou knižky sme sa porozprávali, aby nám ju a jej hlavného hrdinu priblížila trocha viac.

Autorka novej detskej knižky Martina Janková ako dieťa vyrastala v Leviciach

Predpredaj knižky: Na www.startlab.sk je vyhlásená kampaň. Knihu si bude možné v predpredaji objednať približne do 21.4.2024. Do tlače pôjde v apríli, aby sa po skončení kampane mohla rozposielať tým, čo si ju objednali.

Napísala by ste niečo o sebe, ako dlho ste žili v Leviciach, kde žijete teraz, čomu sa venujete a kde pracujete?

Keď som mala dva alebo tri roky, ocino dostal prácu na letisku neďaleko Levíc. Nikoho sme tam nepoznali, no bola to pre neho nová príležitosť, a tak sme sa všetci presťahovali. Pamätám si, že sme do Levíc cestovali vo veľkej fujavici, asi najväčšej za dlhé roky. Všade boli snehové záveje a cesta trvala veľmi dlho. Prežila som potom v Leviciach celé svoje detstvo aj dospievanie. Prvé lásky aj sklamania. Odišla som až kvôli štúdiu na vysokej škole. No a potom? Zvykla som si v novom meste a našla som si prácu na jednom z ústredných orgánov štátnej správy. Začínala som na legislatíve a postupne som vystriedala ďalšie dva odbory. Každý bol úplne iný. Iná práca, iné prípady, iní ľudia. Táto práca bola odborne náročná, vyžadovala nielen vedomosti, ale aj výrazné logické a analytické myslenie. V určitom ohľade som sa v tom našla. Bolo to ako robiť vyšetrovateľa aj sudcu v jednom. Mohla som hľadať pravdu a napĺňať spravodlivosť. Rokmi sa však všetci meníme a neobišlo to ani mňa. Postupne som čoraz viac videla, že neexistuje jedna jediná pravda, že zákony sú niekedy príliš tvrdé a v určitom ohľade niekedy aj nespravodlivé. Chýbal mi pocit, že prinášam ľuďom a spoločnosti niečo dobré. Niečo čo im pomáha, čo ich podnieti k úsmevu a zlepší im život. No vôbec som vtedy ešte nevedela, čo iné by som mohla robiť. Veď som tam bola odjakživa.

Kedy skrsla myšlienka, spraviť knižku a čo Vás do jej realizácie inšpirovalo?

Sama seba som sa pýtala, čo by som robila, keby som mohla robiť naozaj hocičo? Keby nezáležalo na peniazoch a hypotéke. Niečo, čo by ma bavilo, a zároveň by to bolo prospešné aj pre spoločnosť. Čím by som mohla nejako pomôcť iným. Niečo, kde by sa využili všetky tie vedomosti a skúsenosti, ktoré mám, všetky poznatky, ktoré som si v knihách, napr. aj o psychológií a rozvoji osobnosti naštudovala. Veľa totiž čítam. Zároveň, tým, že som si prechádzala osobnostnou zmenou a veľa vecí som pochopila, kládla som si otázku, ako by asi vyzeral môj život, keby som všetky tieto súvislosti vedela už skôr? Hovorila som si, aká je to škoda, že nás to neučili už v detstve. A zrazu to bolo jasné! Už ako dieťa som chcela byť učiteľkou. Vyhrávala som súťaže v písaní prózy a poézie. V práci sme si zas pri písaní stoviek strán textov často hovorili, že by sme už mohli vydať knihu. A keď sa k tomu pridalo, že ma ľudia vždy oceňovali za moju kreativitu a ja som milovala vymýšľať aktivity, hry a príbehy pre deti, poskladal sa mi z toho obrázok o mojom ďalšom smerovaní. Môžem deti učiť prostredníctvom knižiek! Úplne ma to nadchlo a v hlave sa mi hneď začali odvíjať príbehy, ktoré by som mohla dať na papier. Viaceré boli pritom inšpirované tým, čo sa mne, mojim deťom alebo mojim známym skutočne stalo.

Autorka novej detskej knižky Martina Janková ako dieťa vyrastala v Leviciach

Prečo práve Maťko a prečo práve záhada dreveného domčeka?

Kedysi som rada čítala detektívky. Vždy som milovala záhady, ktoré môžem rozlúštiť. Tajomstvá, ktoré môžem odhaliť. Prísť na správne riešenie. Zrejme preto sa jedna záhada musela dostať aj do mojej knižky. Maťko, hlavný hrdina, nájde na ihrisku v starom drevenom domčeku zápisník, v ktorom sú príbehy a fotky neznámych detí a truhlicu, na ktorej je nápis „Smieš ma otvoriť, až dočítaš posledný príbeh“. Maťko si truhlicu aj zápisník schová a každý deň chodí na ihrisko, aby si príbehy tajne čítal. Až ku koncu knihy začne zisťovať, kto sú tie deti na fotkách. Aby však mohol otvoriť truhlicu, musí ešte rozlúštiť heslo. Vlastne ho vy musíte rozlúštiť spolu s ním. A prečo Maťko? Inšpiráciou pre hlavného hrdinu bol môj mladší syn. A keďže on je v mnohých ohľadoch celý po mne, tak aj meno dostal v knihe rovnaké ako mám ja.

Prečítajte si aj:

Andrej Budai foto - video služby

Andrej Budai foto - video služby - svadby, stužkové slávnosti, rozlúčky, prvé sväté prijímania, slávnostné ceremónie, rodinné a firemné akcie

Ako dlho trvalo od myšlienky spraviť knihu až po jej vydanie? Čo všetko predchádzalo k jej finálnemu vydaniu? Určite to bola dlhá cesta.

Začiatok bol veľmi rýchly. Pár dní som si robila poznámky do zošita, aby som si ujasnila, o čom bude príbeh. Spísala som si témy, ktorým sa chcem venovať, základnú myšlienku a potom som si sadla k počítaču a začala písať. Bola som taká nadšená! Stále mi prichádzali nové a nové nápady. Príbehy sa rozvíjali a skladali jeden k druhému. Bolo to veľmi živé obdobie plné dobrej energie. Po troch mesiacoch som mala knihu kompletne hotovú tak, že som s ňou bola spokojná. A popritom som dokonca stihla napísať aj niekoľko kapitol druhej knihy a osnovu k tretej a štvrtej knihe. Boli to naozaj úžasné chvíle. Pamätám si, že som chodila stále usmiata a šťastná a všetko sa mi neskutočne darilo. Potom som začala hľadať ilustrátora, grafika a ďalších, ktorí sú potrební na vydanie knihy a celý proces sa výrazne spomalil. Kniha ležala v počítači a čakala na správnu chvíľu, kedy sa veci poskladajú tak, aby mohla ísť von. A zdá sa, že ten čas je práve teraz. Už to budú takmer dva roky odkedy som napísala prvé riadky. Verím však, že všetko je vždy tak, ako má byť. Aj to, že som musela tak dlho čakať, malo svoj zmysel. Teraz zostáva posledných pár týždňov a kniha pôjde konečne do tlačiarne. Neskutočne sa na to teším.

Koľko peňazí je potrebné na realizáciu a vydanie takejto knižky? Možno budete inšpiráciou pre niekoho, kto by chcel nejakú knižku tiež vydať.

Vydať knihu nie je úplne lacný špás. Stojí to pár tisíc eur. Všetko závisí od toho, v akom náklade chcete knihu vydať, akého nájdete ilustrátora, grafika, aký spôsob distribúcie a marketingu zvolíte. A samozrejme, všetko je zas úplne iné, ak knihu vydávate cez vydavateľstvo. Na začiatku som skúšala aj túto cestu. Obrátila som sa na niektoré vydavateľstvá a ponúkla im spoluprácu. Ich odpoveď bola, že sa im kniha veľmi páči, že je skvelé, že takéto témy prichádzajú na trh a pre deti budú veľmi užitočné. Ale zároveň je neistá doba a ak do toho majú ísť, mala by som vydanie knihy spolufinancovať. Tak som si povedala, že do toho pôjdem sama a vydanie knihy skúsim financovať cez crowdfunding. Čo je crowdfunding? Mnohí tento pojem nepoznajú, no vo svete, a vlastne už aj na Slovensku, je to pomerne rozšírený a obľúbený nástroj na financovanie začínajúcich projektov. Autor zverejní opis svojho diela na crowdfundingovej platforme, v mojom prípade startlab.sk, a každý, kto chce jeho vydanie podporiť, si môže v predpredaji výrobok, službu alebo iný ponúkaný tovar zakúpiť. K tomu si môže objednať aj odmeny vytvorené a pripravené pre crowdfundingovú kampaň. Ak sa v stanovenom čase podarí peniaze vyzbierať, autor ich po skončení kampane dostane, aby dielo zrealizoval a rozposlal všetkým, ktorí si ho v predpredaji objednali. Ak sa peniaze nevyzbierajú, vrátia sa ľuďom a autor nedostane nič. Podpora ľudí, ktorým sa projekt páči je preto už od začiatku kampane veľmi dôležitá. Ja sa musím pochváliť, že sa nám do kampane podarilo pripraviť naozaj krásne odmeny. Tí, čo si ich vyberú, získajú nielen hodnotnú knižku s nádhernými ilustráciami, ale aj jedinečné vecičky, ktoré s knižkou priamo súvisia.

Čo je cieľom knižky, o čom knižka vlastne hovorí?

Ako som už spomínala, Maťko nájde v starom drevenom domčeku na hranie zápisník plný príbehov s fotografiami neznámych detí a truhlicu, na ktorej je nápis „Smieš ma otvoriť až dočítaš posledný príbeh“. Maťko zápisník skryje vo výklenku pod strechou domčeka a každý deň chodí na ihrisko, aby si tajne čítal príbehy dievčat a chlapcov, ktoré vždy súvisia s tým, čo v daný deň sám zažíva. Učí sa z nich, že nemá druhých hodnotiť, lebo sa v nich môže mýliť, že si slová druhých nemá brať osobne, že sa nemá trápiť tým, čo nevie zmeniť, že je dôležité všímať si pocity druhých. Nech sa mu stane čokoľvek, vždy má na výber ako sa zachová a odplácanie zlého ďalším zlom mu radosť neprinesie. Pochopí, že záleží na tom, čím kŕmime svoju myseľ, že náhody nemusia byť vždy len náhodami, a aj to, že si do života priťahujeme takých ľudí a situácie aký máme pohľad na svet.
Sú to témy, ktoré často v bežnom živote nezvládame ani my dospelí, pretože sme sa ich ako deti naučili riešiť nesprávnym spôsobom. Potom vyrastieme a učíme to rovnako aj naše deti. Kým si to uvedomíme, sme už často tak hlboko vtiahnutí do neprospešných vzorcov správania, že sa nám len veľmi ťažko darí odnaučiť sa ich. Našim deťom však môžeme dať šancu, aby to mali inak. Aby sa to už od malička učili správne. A možno pri čítaní knižkynejaký ten „aha moment“ príde aj rodičom. Mojím zámerom bolo, aby kniha nielen pobavila, ale aby prostredníctvom príbehov odovzdala aj určité posolstvo. Aby pomáhala. V tomto smere sa mi nemohlo dostať väčšej odmeny, ako keď mi pani psychologička, ktorej som dala knihu prečítať, napísala, že ju už dokonca využila vo svojej praxi. Vtedy človek vie, že to má zmysel. Že robí správnu vec.

Chceli by ste niečo odkázať svojim budúcim čitateľom?

Kniha je určená pre deti približne od šesť do deväť rokov. To najlepšie, čo by sa mohlo stať je, že si ju budú čítať so svojimi rodičmi a spolu o nej diskutovať. Preto by som chcela môj odkaz smerovať nielen k deťom, ale aj k ich rodičom: Veľa sa so svojimi deťmi rozprávajte. Spolu si všímajte, ako to medzi ľuďmi funguje, ale aj svoje vlastné reakcie. Snažte sa neustále zlepšovať. Prinášajte do svojho konania viac empatie, dobra a láskavosti. Ale hlavne, dávajte si pozor, kam smerujete svoju pozornosť. Lebo od toho závisí aký budete mať pohľad na svet, akých ľudí si do života pritiahnete, a aj to, akí šťastní sa v živote budete cítiť.

Pre viac info o knihe: https://www.startlab.sk/projekty/3748-matko-a-zahada-dreveneho-domceka-/
Facebook: Maťko a záhada dreveného domčeka - https://www.facebook.com/profile.php?id=61556971737563
Instagram: mata.jankova

Názov: Maťko a záhada dreveného domčeka
Napísala: Martina Janková
Ilustrovala: Iveta Malá
počet strán: 140
väzba: tvrdá
rozmery knihy: 165x235 mm

zdroj a foto: Martina Janková

...

KVALITNÝ NÁBYTOK, SVETLÁ A SVIETIDLÁ, ZNAČKOVÝ ALKOHOL, KÁVA - NÓRSKA KOZMETIKA - PRE DOSPELÝCH - ŠPORT A VÝŽIVOVÉ DOPLNKY - ŠKOLSKÉ POTREBY - ŠPERKY - ZĽAVY A AKCIE

Tieto stránky používajú súbory cookies.

Tým, že na stránkach zotrváte, súhlasíte s tým, že ich môžeme používať.

Dobre